Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Πανό των Παραρτημάτων ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στους χώρους των παρελάσεων στους δήμους



Το πανό που τοποθετήθηκε κοντά στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, μέσα στο πάρκο του Λευκού Πύργου 
Το πανό που τοποθετήθηκε κοντά στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, μέσα στο πάρκο του Λευκού Πύργου

Τη Δευτέρα 28 Οκτώβρη 2019 τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ της Θεσσαλονίκης τοποθέτησαν στους χώρους των παρελάσεων των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης τα πανό των φωτογραφιών, όπου δίνεται το αφήγημα της ηρωικής αντίστασης του ελληνικού λαού ενάντια στους φασίστες κατακτητές με τη σειρά εξέλιξης των γεγονότων. Δίνεται με φωτογραφίες του αλβανικού μετώπου, της πείνας του '41 με το θάνατο 300.000 Ελλήνων στις μεγάλες πόλεις της χώρας, του ξεκινήματος της Εθνικής Αντίστασης από τους πρώτους μήνες της Κατοχής με πρωτοβουλία του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ.
Δίνεται το αφήγημα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, του γνήσιου λαϊκού στρατού του ελληνικού λαού. Δίνεται με φωτογραφίες που δείχνουν: Την κατοχή και την πείνα, την οργάνωση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, τη συγκρότηση της ΠΕΕΑ (Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης, της γνωστής κυβέρνησης του βουνού), τα ολοκαυτώματα των χωριών - κάστρων της Εθνικής Αντίστασης, τους τρόπους ανεφοδιασμού του ΕΛΑΣ και τη μάχη της σοδειάς που απέκλεισε τον τριπλασιασμό των θανάτων από πείνα, τη στρατιωτική εκπαίδευση, την ιατρική περίθαλψη ανταρτών και λαού, την ανάπτυξη του πολιτισμού και με τους «Τυρταίους» των αντάρτικων τραγουδιών, του τύπου του απελευθερωτικού αγώνα και πολλές άλλες.

902gr

Η Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης





Στις 30 Οκτώβρη στις 2 μ.μ. τα τμήματα του ΕΛΑΣ ολοκλήρωσαν την απελευθέρωση της μακεδονικής πρωτεύουσας, τη Θεσσαλονίκη.
Οι ηρωικοί απελευθερωτές έγιναν δεκτοί από το λαό της με συγκίνηση και ενθουσιασμό. Λαός και μαχητές του ΕΛΑΣ, ΕΛΑΝ και Εθνικής Πολιτοφυλακής γιόρτασαν τη νίκη. Χοροστάτησε ο αείμνηστος ΕΑΜίτης μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ, που εκφώνησε θερμό πατριωτικό λόγο.

Στη Θεσσαλονίκη εγκαθίσταται η Διοίκηση της Ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας του ΕΛΑΣ, Η Ναυτική διοίκηση του ΕΛΑΝ και η Ανωτ. Διοίκηση Εθνικής Πολιτοφυλακής Μακεδονίας.

Ο Κούκος, η ΝΔ και ο χαρτοπαίκτης


 Του Αεροπεζοναύτη

Θυμάστε τα παλιά ρολόγια τοίχου με τον Κούκο, όπου κάθε ώρα, μας υπενθύμιζε με αντίστοιχα τιτιβίσματα, την ώρα…

Χαράματα, φτάνει λοιπόν, ο χαρτοπαίκτης στο σπίτι του. Με αργά βήματα για να μη ξυπνήσει τη γυναίκα του, ανοίγει την πόρτα και μπαίνει στο σπίτι... Το ρολόι έδειχνε ακριβώς 5 πμ. Τότε, πετάγεται ο Κούκος από το ρολόι και χτυπά 5 φορές! 
Όπως αντιλαμβάνεστε ξυπνάει η γυναίκα του, αλλά ο κουτοπόνηρος χαρτοπαίκτης και καλά δήθεν ενοχλημένος, που ξύπνησε τη γυναίκα του, βάζει της φωνές στον Κούκο και του λέει: Καλά ρε Κούκο, το ξέρουμε ότι είναι μία η ώρα! Δεν είναι ανάγκη να μας το λες πέντε φορές!

Έτσι και η ΝΔ!

Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις...




Τι λόγους έχει το ΝΑΤΟ να αφιερώσει μια ολόκληρη θεματική της Συνόδου υπουργών Αμυνας στην ανάπτυξη των δικτύων 5G στα κράτη - μέλη, θέτοντας όρους για το ποιοι πάροχοι θα αναλάβουν να κάνουν τη δουλειά; Γιατί οι ΗΠΑ απειλούν τη Γερμανία, μετά την έγκριση που έδωσε στην κινεζική «Huawei», να συμμετέχει στους διαγωνισμούς για την ανάπτυξη του δικτύου 5G στη χώρα; Ποια σκοπιμότητα υπηρετεί η προειδοποίηση της «Huawei» ότι «η πολιτικοποίηση της ασφάλειας του κυβερνοχώρου θα αναχαιτίσει την τεχνολογική εξέλιξη και την κοινωνική πρόοδο;». Οι απαντήσεις σε αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα κρύβονται στον «λαβύρινθο» των ανταγωνισμών για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς δικτύων, που λόγω των υψηλών ταχυτήτων, της δυνατότητας δηλαδή να μεταφέρουν μεγαλύτερο όγκο πληροφορίας σε μικρότερο χρόνο και με αστραπιαία απόκριση, θα επιδράσουν καταλυτικά στην οικονομία (με την ανάπτυξη π.χ. της ρομποτικής) και σε κάθε πλευρά της ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά και στον στρατιωτικό τομέα, με την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων και την αναπροσαρμογή της συλλογής, διακίνησης και ανταλλαγής πληροφοριών.

Εκτεθειμένοι


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

Τα αποκαλυπτικά έγγραφα και οι χάρτες που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» για τη βάση του Άραξου και την ετοιμότητα να «φιλοξενήσει» ανά πάσα ώρα και στιγμή πυρηνικά όπλα - όπως έχει ξανακάνει στο παρελθόν - εκθέτουν ανεπανόρθωτα όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων δεκαετιών, του ΣΥΡΙΖΑ την 5ετία που μας πέρασε, αλλά και τη σημερινή της ΝΔ.

Όλους αυτούς που με «συνέπεια» και επιμονή καλλιέργησαν και καλλιεργούν στο λαό μας τον επικίνδυνο εφησυχασμό για το τι σημαίνει η συμμετοχή στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Είναι εξάλλου αυτές οι κυβερνήσεις που έκαναν τις ανήξερες και μοίραζαν «κατηγορηματικές» διαψεύσεις όποτε το εργατικό - λαϊκό κίνημα κατάγγελλε συγκεκριμένα την ύπαρξη τέτοιων σχεδίων και υποδομών.