Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ


Ενισχύουν το αγωνιστικό και απεργιακό μέτωπο απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας
 
 
Σε πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη στις 30/9 καλεί η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ

Το μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ έδωσε τη σκυτάλη για την κλιμάκωση του αγώνα σε όλη τη χώρα
MotionTeam
Το μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ έδωσε τη σκυτάλη για την κλιμάκωση του αγώνα σε όλη τη χώρα
Σε ετοιμότητα να απαντήσουν αγωνιστικά στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας για νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και για επιβολή νέων αντεργατικών ανατροπών βρίσκονται συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.
 Με στόχο την οργάνωση και κλιμάκωση κινητοποιήσεων, με την προετοιμασία απεργίας ενάντια στην επίθεση στα συνδικάτα, στη συλλογική οργάνωση και δράση των εργαζομένων, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, παίρνοντας τη σκυτάλη από το μεγάλο συλλαλητήριο των ταξικών δυνάμεων το περασμένο Σάββατο στα εγκαίνια της ΔΕΘ, καλεί σε πλατιά σύσκεψη Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Συνδικάτων και συνδικαλιστών, τη Δευτέρα 30/9, στο Θέατρο «Διάνα» (Ιπποκράτους 7, Αθήνα) στις 6.30 μ.μ.

Αντισυστημικός


«Παραμένω αντισυστημικός... η πιο κρίσιμη ερώτηση είναι το για ποια συμφέροντα αγωνίζεσαι. Ποιον θέλεις να προστατεύσεις. Αν θέλουμε να προστατέψουμε τους αδύναμους, τους ευάλωτους, τότε θα πρέπει να αγωνιστείς...». Το παραπάνω απόσπασμα είναι από απάντηση του Αλ. Τσίπρα σε συνέντευξή του, στο περιθώριο της συμμετοχής του στην κλειστή συνεδρίαση του ιδρύματος «Αμπροσέτι», στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας. Αλήθεια, υπάρχει κανείς που να μπορεί να φανταστεί τον πρώην πρωθυπουργό να συζητά στη Λέσχη που βρέθηκε με συναδέλφους του, όπως ο Ρομάνο Πρόντι - πρωτεργάτης των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία - για το πώς θα ...ανατρέψουν το σύστημα; Τι να κουβέντιασε άραγε με την Χίλαρι Κλίντον; Πώς να αναμετρηθούν με το παγκόσμιο «κατεστημένο»; `Η μήπως με τον Ολλανδό ακροδεξιό Βίλντερς καταπιάστηκαν με τους αγώνες υπέρ των «αδύναμων» και κατατρεγμένων; Η συνέντευξη θα μπορούσε να έχει τίτλο «ο ...μικρός που μάθαινε γρήγορα», όπως άλλωστε διαπίστωνε και η Αγκ. Μέρκελ για τα πρώτα κυβερνητικά βήματα του Αλ. Τσίπρα. Οσο για τις αντιδράσεις στη λίμνη Κόμο από το ριζοσπαστικό ξεσπάθωμα του πρώην πρωθυπουργού, οι φήμες για ...κυπρίνους που έσκασαν στα γέλια ακόμα ελέγχονται.

Ούτε κλαίμε, ούτε γελάμε, αγωνιζόμαστε – Τι έλεγαν οι κομμουνιστές για την 11η Σεπτέμβρη



Αλέκα Παπαρήγα: Αυτό το “δεν κλαίμε δε γελάμε” ήταν μια τοποθέτηση, ίσως θα έπρεπε να πω “δεν αδιαφορούμε”, που απευθυνόταν σ’ ολόκληρο τον ελληνικό λαό και που ολοκληρώνονταν στη φράση “ετοιμαζόμαστε, γιατί μπροστά μας έρχονται πολύ χειρότερες μέρες και πρέπει να αγωνιστούμε”.

Η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτέμβρη 2001 αξιοποιήθηκε με μια σειρά τρόπους. Όχι μόνο σε διεθνές επίπεδο, για να δέσει το γλυκό των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ, με πρόσχημα τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αλλά και στα καθ’ ημάς, με μια ιδιότυπη εφαρμογή του δόγματος “όποιος δεν είναι μαζί μας -σ.σ. δηλ με τον ιμπεριαλισμό- είναι εναντίον μας”.

Στο στόχαστρο η συλλογική δράση



Οι αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, που προωθεί η κυβέρνηση, με τον μανδύα του «εκδημοκρατισμού» και του «εκσυγχρονισμού», βάζουν στο στόχαστρο τον πυρήνα της συλλογικής οργάνωσης και δράσης των εργαζομένων, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το παραπέρα χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, η παρέμβαση του αστικού κράτους για να αφαιρέσει από τη Γενική Συνέλευση το δικαίωμα να αποφασίζει και να οργανώνει απεργία, η ενίσχυση του φακελώματος των εργαζομένων έρχονται να «κουμπώσουν» στην τεράστια αντιαπεργιακή νομολογία των αστικών δικαστηρίων και στις «βέλτιστες πρακτικές» που ακολουθούνται σε όλη την ΕΕ για την επίθεση στη συνδικαλιστική δράση.

Αυτό που επιδιώκεται στην πραγματικότητα, είναι η πλήρης μετατροπή των συνδικάτων σε έναν ξεδοντιασμένο γραφειοκρατικό μηχανισμό, απόλυτα ελεγχόμενο από το αστικό κράτος και την εργοδοσία.

Αντιλαϊκός προγραμματισμός με το βλέμμα στην ανάκαμψη του κεφαλαίου


Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, με φόντο τις «εκκρεμότητες» του 4ου κύκλου «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», βρίσκονται στην ατζέντα του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει αυτή την Παρασκευή στο Ελσίνκι, στο πλαίσιο του οποίου ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, αναμένεται να παρουσιάσει τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, με έμφαση βέβαια στις νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας, όπως η μείωση των φόρων στις ισχυρές επιχειρήσεις και η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων.
 Ειδικότερα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και οι παρουσιάσεις στους «θεσμούς» εστιάζουν στους παρακάτω άξονες:

-- Τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, με βάση βέβαια νέα μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Στα σκαριά βρίσκεται το λεγόμενο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, που αναμένεται να δοθεί σε διαδικασία «δημόσιας διαβούλευσης», και στη συνέχεια το φορολογικό νομοσχέδιο με τις παρεμβάσεις που αφορούν τις περικοπές φόρων στα επιχειρηματικά κέρδη από το 2019.