Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Η «κανονικότητα» της φοροαφαίμαξης, της ακρίβειας, της ενεργειακής φτώχειας

 

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2023 - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Eurokinissi

Στις συμπληγάδες της εξυπηρέτησης των αναγκών της καπιταλιστικής οικονομίας αλλά και της δημοσιονομικής ισορροπίας, με τον λογαριασμό να τον πληρώνει ο λαός μέσω των δυσβάσταχτων φόρων, που θα προσεγγίσουν τα 60 δισ. ευρώ, αλλά και της περιστολής των κοινωνικών δαπανών, αφού μέχρι το 2060 η χώρα πρέπει να καταγράφει πρωτογενή πλεονάσματα, βρίσκεται ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2023, που συζητείται στη Βουλή.

Για να αντιληφθεί κανείς τη φιλοσοφία του, αρκεί να αναφέρουμε τα εξής:

- Το σύνολο των φόρων και των χαρατσιών που θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά φτάνει τα 56,7 δισ. ευρώ και σίγουρα αυτές οι προβλέψεις θα ξεπεραστούν, αφού ο πληθωρισμός και η ακρίβεια θα συνεχίσουν να εξαϋλώνουν το λαϊκό εισόδημα.

- Τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται κατά 2 δισ. ευρώ, σε μια περίοδο μάλιστα μείωσης της συνολικής κατανάλωσης και οριακών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ. Εξ αυτού προκύπτει ότι συνολικά τα λαϊκά στρώματα θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον 3,2 δισ. ευρώ, ενώ διατηρείται η βαθιά αντιλαϊκή αναλογία άμεσων και έμμεσων φόρων.

- Παγώνουν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που σε συνθήκες έκρηξης του πληθωρισμού σημαίνει απώλειες για μία ακόμα χρονιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ Μια λαθροχειρία που δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια


Πηγή: Associated Press

Είναι πολύ γνωστό ότι το ΚΚΕ έχει καταγγείλει κι αποκαλύψει τεκμηριωμένα από την πρώτη στιγμή το απαράδεκτο κι ανυπόστατο «Τουρκολιβυκό σύμφωνο» με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, τοποθετήσεις του ΓΓ, όπως κι άλλων στελεχών και βουλευτών, τόσο στη Βουλή όσο και στην Ευρωβουλή. Το ΚΚΕ με ευθύνη υπογράμμισε τους μεγάλους κινδύνους που αυτό περικλείει για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Ανέδειξε επίσης τις μεγάλες ευθύνες της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη το 2011 καθώς κι όλων των αστικών κομμάτων που την στήριξαν. Γιατί αυτή η επέμβαση άνοιξε το δρόμο στο διαμελισμό και τη διάλυση της Λιβύης, το «Τουρκολυβικό σύμφωνο» και στο ντόμινο αμφισβητήσεων συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτή την κρυστάλλινη τοποθέτηση επιχείρησαν να παρακάμψουν ο γνωστός καθηγητής… στην ψευδολογια, βουλευτής της ΝΔ Καιρίδης μαζί με τον αποκρουστικό εσμό ακροδεξιών ιστοσελίδων τύπου …Μακελειού.

Αφρ. Ρέτζιου: Μετατρέπετε τα δημόσια νοσοκομεία σε δεξαμενή άντλησης πελατείας των ιδιωτών (VIDEO)

 

ΒΟΥΛΗ - ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
 

 
 

Φέρνετε αυτό το έκτρωμα παρά την καθολική αντίθεση χιλιάδων γιατρών, της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών γιατρών και μεγάλων Ενώσεων της χώρας, τόνισε η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), μιλώντας στην ακρόαση φορέων της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, για το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.

Όπως επισήμανε, χιλιάδες νοσοκομειακοί γιατροί έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στο τερατούργημα που σαρώνει ό,τι έχει απομείνει στη δημόσια υγεία.

Όσο για την ελευθερία επιλογής που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι δίνει στους ασθενείς, η Αφρ. Ρέτζιου έκανε λόγο για «ωμό εκβιασμό» την ώρα που οι ασθενείς βρίσκονται σε ανάγκη. «Ή θα πληρώσεις ή θα υπομείνεις πολύμηνη αναμονή», είπε χαρακτηριστικά.

Η πολιτική του καμπινέ

 



Δε θα το πάω σε βάθος. Θα μείνω στην πολιτική του καμπινέ, του ξεφορτώματος περισσευάμενων χρημάτων και ιδιωτικής κάλυψης των γενικών κοινωνικών αναγκών.

Η ανακούφιση του εντέρου είναι θεμελιώδης οργανική λειτουργία για την ανθρώπινη υγεία. Η ανακούφιση της αγοράς στο τέλος κάθε φθινοπώρου, πριν τον μαραθώνιο των χειμερινών γιορτών, δεν ξέρω πόσο συμβάλλει στη γενική κοινωνική υγεία. Αυτό το ξεφόρτωμα προϊόντων και ιδεών περί αυτά έχει εξελιχθεί σε μια πολιτική κι έναν πολιτισμό του καμπινέ, κυριολεκτικά, ωσάν ο μικρός Χριστός να γεννάται σήμερον ως παγκόσμιο και πανθρησκευτικό μάλιστα σύμβολο του homo katanaloticus. Στο ιμπέριουμ της ελεύθερης αγοράς το ξεστοκάρισμα έχει αλλοτριώσει κάθε αντίληψη για το ωραίο, το προσιτό, το χαρούμενο, αυτό που οι παλιότεροι έλεγαν μονολεκτικά ευωχία. Απευθυνόμενοι σε ανθρώπους φτωχούς, μετρημένους, με το ζωνάρι σφιγμένο, ακόμα και σε απελπισμένους άφραγκους πολίτες, που εκβιάζονται από το κλίμα των αγορών να χαρούν και να πανηγυρίσουν ξεπαγιασμένοι στο καταχείμωνο, θεοποιώντας μια έννοια πολύσημη και γενικότερα αρνητική, μετατρέποντάς την σε δήθεν θετική: έκπτωση. Σε όλα.

«ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ»

 

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης κι ενός πολέμου που η κυρίαρχη εξουσία της Δύσης θέλει να μας πείσει για την ηθική του διάσταση  με την υποστήριξη του ηγέτη της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι,  η προπαγάνδα της κατανάλωσης συνεχίζει ακάθεκτη να μας προτρέπει να είμαστε χαρούμενοι, ευγενικοί και ξέφρενοι να αγοράζουμε πράγματα που στην πραγματικότητα δεν χρειαζόμαστε. Κι αν πριν από λίγα χρόνια η Black Friday θεωρούνταν πρωταρχικά ως αμερικανικό φαινόμενο, τώρα έχει καθιερωθεί και στη χώρα μας, σχεδόν επιβλήθηκε εν μέσω οικονομικής και τώρα ενεργειακής κρίσης
 
Μέρες τώρα οι διαφημίσεις για την Black Friday ενορχηστρώνονται έτσι που σχεδόν να πανικοβληθούμε με τη σκέψη ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε μια ευκαιρία ευτυχίας αν δεν ενεργήσουμε γρήγορα να σπεύσουμε να αγοράσουμε οτιδήποτε, μόνο και μόνο επειδή προσφέρεται σαν ευκαιρία. Για τον κυρίαρχο λόγο μάλιστα αυτή η ημέρα εκπτώσεων είναι ένα από τα όμορφα παραδείγματα καπιταλισμού στις μέρες μας, γιατί είναι μια μέρα που  οι καρποί της εργασίας μας είναι πιο άφθονοι και διαθέσιμοι για περισσότερους ανθρώπους και όλοι γίνονται πλουσιότεροι. Οι παραγωγοί γίνονται πλουσιότεροι, επειδή περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν τα υπέροχα προϊόντα τους και οι καταναλωτές γίνονται πλουσιότεροι επειδή αποκτούν κάτι που εκτιμούν πολύ, ενώ συγχρόνως  εξοικονομούν χρήματα για κάποιο ακριβό ή νέο προϊόν. Κι έτσι η Black Friday αναδεικνύει το νόημα του καπιταλισμού, που είναι ο αμοιβαίος πλουτισμός όλων.  Εξάλλου, όπου κι αν κοιτάξουμε, οι καπιταλιστές προσπαθούν να μας πείσουν ότι η αγορά πραγμάτων είναι και έκφραση αγάπης. Για να είναι αυτός ένας ακόμα λόγος που εκατομμύρια άνθρωποι της εργατικής τάξης θα αγοράσουν στον εαυτό τους και τα παιδιά τους το νεότερο βιντεοπαιχνίδι ή τηλέφωνο ή αθλητικά παπούτσια.