Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Κράτος – κυβερνήσεις: Εσείς είστε η Θεομηνία, εσείς και το έγκλημα

 

 

“Κλιματική αλλαγή”. “Ατομική ευθύνη”. “Ακραία φαινόμενα”. “Πρωτοφανή φαινόμενα”. Και – ανέκαθεν – “επιτελικό κράτος”. Μάλιστα. Πάμε, λοιπόν, να δούμε:  

Ήταν Νοέμβρης, το 1961, όταν η θεομηνία πλήττει την Αττική. Οι νεκροί φτάνουν τους 43, οι άστεγοι τους 4.000.

Ήταν Νοέμβρης, το 1977, όταν η θεομηνία πλήττει την Αθήνα. Οι νεκροί ανέρχονται στους 37.

Ηταν Οκτώβρης του 1994 όταν η θεομηνία πλήττει την Αθήνα. Η Νέα Ιωνία “πνίγεται”,  10 νεκροί, ανυπολόγιστη καταστροφή.

Ηταν Νοέμβρης του 2017. Η καταστροφή στην Μάνδρα αφήνει πίσω της 25 νεκρούς. 

   Ερώτηση: Σαράντα, πενήντα, εξήντα χρόνια από το 1961, μέσα σε αυτές τις δεκαετίες που πέρασαν και που η Αττική και η Ελλάδα βίωσε και βιώνει αναρίθμητες τέτοιες θεομηνίες, θα ήταν υπερβολή να μιλήσουμε για θεομηνίες που η μετατροπή τους σε τραγωδίες δεν συνιστά φυσικό αλλά πολιτικό φαινόμενο;

Ο ένοχος είναι γνωστός

 

 

Μερικές ώρες έντονης βροχής ήταν αρκετές για να παραλύσει και χτες όλη η Αττική, να μπλοκάρουν δρόμοι, να φρακάρουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να ταλαιπωρηθούν εκατομμύρια εργαζόμενοι, που από το πρωί καθηλώθηκαν στο δρόμο μεταξύ σπιτιού και δουλειάς, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε να πάρουν τα παιδιά τους από τα πλημμυρισμένα σχολεία.

Μια κατάσταση που μετέτρεψε σε εφιάλτη και την πιο απλή μετακίνηση, πρόσθεσε νέες αγωνίες και ανησυχίες στη δύσκολη μάχη της καθημερινότητας, με τις ευθύνες του κράτους να αναδύονται από τα λασπόνερα και να δείχνουν πόσο εχθρικό είναι απέναντι στον λαό και στις ανάγκες του.

Είναι η δεύτερη φορά σε λίγο διάστημα που η Αττική, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, αποδεικνύεται ανοχύρωτο απέναντι σε καιρικά φαινόμενα, τα οποία γίνονται «ακραία» ακριβώς επειδή είναι ανύπαρκτες οι υποδομές για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού.

«Συγχαρητήρια» σε υπουργείο Παιδείας και κυβέρνηση για την προστασία των μαθητών από τον «Μπάλλο»

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

 

 

Με μια άκρως ειρωνική επιστολή προς την υπουργό «Παιδείας» και την κυβέρνηση, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, στέλνει «συγχαρητήρια» για τα μέτρα προστασίας τους από την κακοκαιρία...

Η επιστολή:

«Αγαπητό υπουργείο "Παιδείας" και αγαπητή κυβέρνηση,

Εκ μέρους όλων των σχολείων και μαθητών θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλετε ώστε να προστατέψετε τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, ώστε να είναι τα σχολεία μας ασφαλή, χωρίς κενά σε καθηγητές, ώστε να εξασφαλίζεται ότι όλοι οι μαθητές θα απολαμβάνουμε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση.

«Σύγχρονες» υποδομές με πλημμυρισμένα γραφεία και μηχανές...

 



Σε ευθεία αντίθεση με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και την δήθεν ετοιμότητα του κράτους να αντιμετωπίζει προληπτικά καιρικά φαινόμενα, είναι οι σημερινές φωτογραφίες από το πλημμυρισμένο αμαξοστάσιο των λεωφορείων της εταιρείας «Οδικών Συγκοινωνιών» στην Πέτρου Ράλλη!

Πλημμυρισμένα γραφεία, λάκκοι επισκευής, μηχανές...

Αόρατοι


Τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν σχετική μείωση της ανεργίας τον περασμένο Αύγουστο, στο 13,9% από 16,9% τον ίδιο μήνα πέρυσι, «ανεμίζει» η κυβέρνηση για να υπερασπιστεί την «αποτελεσματικότητα» της πολιτικής της. Θυμίζουμε ότι πέρυσι η τουριστική κίνηση, που απορροφά ενός μέρος των ανέργων, ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με φέτος. Αυτό εξηγεί έως ένα βαθμό τη μείωση των ποσοστών της ανεργίας στην καρδιά της φετινής τουριστικής σεζόν. Πάει πολύ επομένως να πανηγυρίζει η κυβέρνηση, συγκρίνοντας δύο περιόδους που είναι εντελώς ανόμοιες μεταξύ τους. Σύμφωνα πάντως με την ΕΛΣΤΑΤ, το 13,9% της ανεργίας αντιστοιχεί σε 655.644 ανέργους. Το στοιχείο αυτό έρχεται σε αντιδιαστολή με την καταγραφή του ΟΑΕΔ, που τον ίδιο μήνα (Αύγουστος 2021) «μετρούσε» 996.733 άτομα, εκ των οποίων οι 977.325 αναζητούσαν εργασία. Στην καταγραφή του ΟΑΕΔ, οι αριθμοί αυτοί δεν προκύπτουν από κάποια δειγματοληπτική έρευνα, δεν είναι στατιστικά στοιχεία, αλλά πραγματικοί άνθρωποι με ονοματεπώνυμο και διεύθυνση. Πού ...εξαφανίστηκαν επομένως περίπου 340.000 άνεργοι, τα ονόματα των οποίων καταγράφονται στις καταστάσεις του ΟΑΕΔ; Σε κάθε περίπτωση, οι σχεδόν 1 εκατ. άνεργοι που βρίσκονται σταθερά στις λίστες του ΟΑΕΔ, είναι «σήμα κατατεθέν» της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, που για την καταπολέμηση τάχα της ανεργίας μπουκώνουν το κεφάλαιο με χρήμα και προνόμια, στο πλαίσιο των «ενεργητικών πολιτικών» για την απασχόληση. Το ίδιο κάνει και η σημερινή κυβέρνηση, δίνοντας 2,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης σε νέα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, για τη στήριξη των ομίλων και όχι των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων.

Πού οφείλεται το νέο κύμα ακρίβειας;


Η άνοδος των τιμών, η ακρίβεια, είναι μία μόνο πλευρά απ' τη γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Δίπλα σ' αυτήν, η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, οι χαμηλοί μισθοί, η ανεργία, το τσάκισμα των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, η υπέρογκη φορολογία του λαού, όλα μαζί κατατρώνε το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Αυτές είναι οι «ράγες» πάνω στις οποίες κινήθηκαν και θα συνεχίσουν να κινούνται όλες οι αστικές κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και συνδυασμών τους, επειδή η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων είναι προϋπόθεση για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

(...) Τελικά, η λεγόμενη «ακρίβεια» είναι σήμερα ένα από τα «αντίτιμα» που πληρώνουμε για την ανάπτυξη του κεφαλαίου (...) Στις σημερινές συνθήκες, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εφαρμόζουν γενικευμένα επεκτατική πολιτική, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση που εκφράστηκε την τελευταία διετία μαζί με την πανδημία (...) Εργαλεία της είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από το αστικό κράτος με τεράστια ποσά, μέσω απευθείας χρηματοδοτήσεων, ευκολιών δανειοδότησης, διαγραφής επιχειρηματικών χρεών και άλλων μορφών. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να εξασφαλιστεί ένας νέος κύκλος κερδοφόρων επενδύσεων (...) Με αυτό το κριτήριο αξιοποιούνται τα 30,5 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση της ΝΔ. Με το ίδιο κριτήριο προτείνει να αξιοποιηθούν και ο ΣΥΡΙΖΑ.