Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Συναπάντημα

 

Τα μεγάλα πνεύματα συναντήθηκαν για άλλη μια φορά μπροστά στις ευρωκάλπες της Κυριακής. Από τη μία ήρθαν ο ΣΕΒ και μια σειρά μεγαλοεργοδότες, που μοίραζαν τα δικά τους «ψηφοδέλτια υπέρ της ΕΕ», καλώντας τους εργαζόμενους να στηρίξουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, για να διευκολύνονται οι μπίζνες τους. Και όπως ανέβαιναν οι εργοδότες προς τις ευρωεκλογές, συνάντησαν τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ που ...κατηφόριζαν με το δικό τους προεκλογικό «μανιφέστο». Ενα κείμενο - «ξέπλυμα» της ΕΕ και ταυτόχρονα πιστή αντιγραφή των εργοδοτικών αξιώσεων: Από τις «πράσινες μπίζνες» μέχρι τις χρηματοδοτήσεις της «καινοτομίας» και άλλα παρόμοια, που βρίσκονται εδώ και χρόνια στην ατζέντα των λόμπι των Βρυξελλών. Ούτε κουβέντα βέβαια από τη ΓΣΕΕ για τα 13ωρα και τη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου, την «ευελιξία» και τους μισθούς πείνας, τους «κόφτες» σε κοινωνικές δαπάνες και την απογείωση των πολεμικών προϋπολογισμών, που προωθούνται με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες. Οπότε, λογικό και αναμενόμενο το συναπάντημα της εργοδοσίας με τους συνδικαλιστές της, το κοινό τους κάλεσμα να ψηφιστούν τα κόμματα της ΕΕ. Ακόμα πιο λογικό όμως για κάθε εργαζόμενο να τους «μαυρίσει» στις κάλπες, όπως τους «μαύρισε» σε μικρούς και μεγάλους αγώνες τα τελευταία χρόνια. Το συναπάντημα δίνει νέες αφορμές: ΚΚΕ δαγκωτό!

Παραλλαγή και Παραπλάνηση

 



Κι ανάμεσα στα διάφορα προεκλογικά, δημαγωγικά ή ψευδοτεχνοκρατικά του κυρίαρχου πολιτικού λόγου, χαρακτηριστικό ύφους και ήθους όχι μόνο του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, αλλά της πλειοψηφίας του γεμάτου έπαρση και βεβαιότητα αστικού πολιτικού προσωπικού, είναι η  επίδειξη παρέμβασής του  στο Ενωσιακό Δίκαιο με επιστολή προς την  Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για προστασία των καταναλωτών από «την ασύμμετρη δύναμη» των πολυεθνικών. Σε ένα επίπεδο πιο οικείο, αλλά του ίδιου ύφους και ήθους, είναι και η εκφρασμένη επιλογή του να αποκλειστεί, σε υποτιθέμενο ναυάγιο, με το γ.γ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα για να κάνει μια σε βάθος μαζί του συζήτηση για το τι κάνει κάποιον άνθρωπο σήμερα να είναι κομμουνιστής. Και αν μοιάζουν να μην συνδέονται η επιστολή και η απάντηση στο κοινότοπο ανέκδοτο του δημοσιογράφου, όμως στην πραγματικότητα απηχούν  τον ίδιο κρυμμένο φόβο της κυρίαρχης εξουσίας. Φόβο για τη λαϊκή δύναμη, φόβο για την κομμουνιστική προοπτική της κοινωνίας. 

ΝΑΤΟική μάζωξη στη Νορμανδία

 

80 χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από το άνοιγμα του δεύτερου μετώπου εναντίον των Γερμανών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με την απόβαση των Βρετανών και Αμερικανών στη Νορμανδία. Από την αστική ειδησεογραφία γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί αυτή η απόβαση ως το καθοριστικό στοιχείο που έκρινε την έκβαση του πολέμου και να αμφισβητηθεί ο ηγετικός ρόλος της Σοβιετικής Ενωσης στη συντριβή του φασισμού και στην απελευθέρωση της Ευρώπης. Η απόβαση στη Νορμανδία όμως έγινε τη στιγμή που ο γερμανικός στρατός βρισκόταν ήδη επί ενάμιση χρόνο σε συνεχή υποχώρηση, ενώ τον Ιούνη του 1944 είχε σχεδόν εγκαταλείψει τη Σοβιετική Ενωση καταδιωκόμενος από τον Κόκκινο Στρατό.

ΗΠΑ και Μ. Βρετανία όχι μόνο δεν βιάζονταν να ανοίξουν το δεύτερο μέτωπο στη Δυτική Ευρώπη, αλλά, παρότι διέθεταν επαρκείς στρατιωτικές δυνάμεις, σκόπιμα καθυστερούσαν, αναμένοντας την εξέλιξη στο Ανατολικό Μέτωπο, όπου η Σοβιετική Ενωση έδινε μάχη επιβίωσης απέναντι στη ναζιστική πολεμική μηχανή. Στις 18 Ιούλη 1941, ο Στάλιν απέστειλε μήνυμα προς τον Τσόρτσιλ, στο οποίο τόνιζε την ανάγκη να δημιουργηθεί μέτωπο κατά της Γερμανίας στη Βόρεια Γαλλία και στην Αρκτική. Το ίδιο αίτημα έθετε επιτακτικά ο Στάλιν και σε όλες τις μετέπειτα επικοινωνίες του με τον Τσόρτσιλ, τόσο το 1941, όσο και τον Ιούλη και Αύγουστο του 1942.

* * *

Στις 12 του Δεκέμβρη, ο Τσόρτσιλ απάντησε στον Στάλιν: «...Εις το μήνυμά Σας της 6 Δεκέμβρη ερωτάτε ιδιαιτέρως περί του δευτέρου μετώπου διά το 1943. Δεν είμαι εις θέσιν να απαντήσω επί της ερωτήσεως αυτής παρά μόνον από κοινού με τον Πρόεδρον των Ηνωμένων Πολιτειών (...) Εγώ διατηρώ συνεχώς επαφήν με τον Πρόεδρον διά να γνωρίζω τι είναι δυνατόν να γίνει».

Στις 15 Μάρτη 1943, ο Στάλιν επανήλθε σε πιο επιθετικό τόνο απέναντι στον Τσόρτσιλ: «...Αι αγγλοαμερικανικαί επιχειρήσεις εις την Βόρειαν Αφρικήν όχι μόνον δεν επισπεύδονται, αλλά αναβάλλονται διά το τέλος Απρίλη. Μάλιστα, και αυτή η προθεσμία δεν αναφέρεται ως εντελώς οριστική (...) Εν τω μεταξύ, η Γερμανία επρόλαβε να μεταφέρη από την Δύσιν εναντίον των σοβιετικών στρατευμάτων 36 μεραρχίες (...) Θεωρώ σπουδαίον ζήτημα την επιτάχυνσιν του δευτέρου μετώπου (...) Οπως θα ενθυμήσθε (...) την εθεωρούσατε δυνατήν ακόμη διά το 1942 και εν πάση περιπτώσει όχι βραδύτερον από την άνοιξιν του έτους τούτου (...) Η αοριστία των δηλώσεών Σας (...) προκαλεί εις εμέ ανησυχίας, τας οποίας δεν δύναμαι να αποσιωπήσω».

ΦΙΕΡΑΤΕΞ Στο «πόδι» οι εργάτες για να εμποδίσουν το ξήλωμα των εγκαταστάσεων

 

Οι εργάτες στις πύλες του εργοστασίου
Οι εργάτες στις πύλες του εργοστασίου
Σε καθημερινή περιφρούρηση των εγκαταστάσεων του εργοστασίου προχωρούν οι εργαζόμενοι της «Βαφεία Πλεκτήρια ΦΙΕΡΑΤΕΞ», στη Νέα Σάντα Κιλκίς, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από την εργοδοσία από τις 5 Ιούνη μέχρι τέλος του μήνα. Καθημερινά βρίσκονται έξω από το εργοστάσιο και εναλλάσσονται σε βάρδιες, ώστε να εμποδίσουν ενδεχόμενες κινήσεις μεταφοράς εξοπλισμού.

Στο πλευρό τους βρέθηκε και χτες ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι αγωνιούν για την επόμενη μέρα, καθώς πιστεύουν ότι η εργοδοσία μεθοδεύει το κλείσιμο της επιχείρησης. Αλλωστε η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας ενδέχεται «να παραταθεί και τους λοιπούς καλοκαιρινούς μήνες, ανάλογα με τις συνθήκες και την πορεία της αγοράς».

Η εργοδοσία επικαλείται τις συνθήκες της αγοράς και μείωση παραγγελιών. Ισχυρισμοί που σύμφωνα με τους εργαζόμενους δεν ευσταθούν. Οπως καταγγέλλουν, το προηγούμενο διάστημα έρχονταν παραγγελίες και η εταιρεία τις έδιωχνε, με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί αβεβαιότητα και να υπάρχει πάτημα για τη μείωση του αριθμού του εργατικού δυναμικού, αλλά και να εξωθήσει μέρος των εργαζομένων σε αποχώρηση.

Ηδη με την ανακοίνωση των διαθεσιμοτήτων περίπου 30 εργαζόμενοι από τους συνολικά 100 συμφώνησαν σε οικειοθελή αποχώρηση, λαμβάνοντας το ήμισυ της αποζημίωσής τους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Να σταματήσει τώρα η αποστολή πλοίου σε ξένες θάλασσες κάτω από τη σημαία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

 

 

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για την επιστροφή της φρεγάτας «Ύδρα» από την Ερυθρά Θάλασσα: 

«Μετά από τρεις μήνες σε μια επικίνδυνη -για το πλήρωμα του πλοίου- πολεμική επιχείρηση, η φρεγάτα "Ύδρα" επέστρεψε σήμερα.

Ευχόμαστε καλή επιστροφή στην πατρίδα στους υπαξιωματικούς, τους αξιωματικούς και τους ναύτες της φρεγάτας, μετά τα όσα αντιμετώπισαν κατά την τρίμηνη συμμετοχή τους στην ευρωενωσιακή αρμάδα!

Η αποστολή πλοίου σε ξένες θάλασσες κάτω από τη σημαία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ.