Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ - Άθλια η αντιμετώπιση από την κυβέρνηση των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα


Φωτό αρχείουΦωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

Την άθλια αντιμετώπιση των μεταναστών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την προκλητική στάση που τηρεί στο αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων (Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας και Ομοσπονδίες Εργαζομένων) για συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, ώστε να δοθούν απαντήσεις με συγκεκριμένα μέτρα και λύσεις στα προβλήματα των μεταναστών εργατών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μεταναστών και Προσφύγων του ΠΑΜΕ.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Δεν μας εκπλήσσει η τακτική της κυβέρνησης, είναι μέρος της αντιμεταναστευτικής πολιτικής που προωθεί σταθερά στην κατεύθυνση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Οι πόρτες του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι κλειστές στους μετανάστες και ορθάνοιχτες στη μεγαλοεργοδοσία.

«Ηθικά και λογικά αστήριχτη» η επιβίωση των εργαζομένων!




«Ηθικά και λογικά αστήριχτη» η επιβίωση των εργαζομένων! – της Σοφίας Χουδαλάκη

 

Ξεπερασμένο το 8ωρο, ξεπερασμένη η ανάγκη του εργαζόμενου για σταθερή εργασία, ξεπερασμένος και ο μισθός. Όλες οι σταθερές που συγκροτούν ένα πλαίσιο ασφάλειας γύρω από τον άνθρωπο έχουν πια καταρρεύσει. Έχουμε φτάσει σε εκείνο το σημείο που ο εργοδότης δηλώνει εγγράφως στους εργαζόμενους ότι

«…η διενέργεια απεργιακής κινητοποίησης με αιτία […] την εμπρόθεσμη καταβολή της μισθοδοσίας […] είναι ηθικά και λογικά αστήριχτη…».
 
  Με άλλα λόγια δηλώνει ότι μας προσφέρει τη χαρά να εργαζόμαστε, πώς τολμάμε να ζητάμε -οι αχάριστοι- και να πληρωνόμαστε;

  Το Σάββατο (14/7) το προσωπικό του καζίνο Κέρκυρας ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων προγραμμάτισε στάση εργασίας για τέσσερις ώρες, από τις 22:00 έως τις 02:00. Λίγες ώρες πριν την έναρξη της κινητοποίησής τους, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για μια επιστολή της εργοδοσίας που συμπεριλάμβανε όλες οι σύγχρονες αρχές που διέπουν τον κόσμο της εργασίας:

  • την απειλή,
  • την ύβρη,
  • τον κυνισμό. 
  Την απειλή της εργασιακής ανασφάλειας την ξεδιπλώνει η εργοδοσία από την πρώτη παράγραφο όταν, σαν άλλος παιδονόμος, σηκώνει το δάκτυλο και δηλώνει αυστηρά προς τους εργαζόμενους:

 «Οφείλετε να λάβετε σοβαρά υπόψιν ότι η επιλογή της προκήρυξης οιασδήποτε διάρκειας απεργιακής κινητοποίησης εν μέσω τουριστικής περιόδου […], επιδεινώνει το πρόβλημα και δημιουργεί περισσότερη ανασφάλεια για όλους μας».

Η γερμανική αποταμίευση


Το παραμύθι είναι παλιό αλλά πάντα υπάρχουν χείλη πρόθυμα να το αναπαράγουν, ώτα ευήκοα να το αποδεχτούν και κεφάλια έτοιμα να κουνηθούν συγκαταβατικά στο άκουσμά του: είμαστε ένας λαός τεμπέληδων και καλοπερασάκηδων, που έχουμε μάθει να τρώμε όχι μόνο όσα βγάζουμε αλλά να παίρνουμε και δανεικά από πάνω και που δεν πρόκειται ποτέ να βρούμε στον ήλιο μοίρα αν δεν αλλάξουμε μυαλά. Κι επειδή κάθε καθώς πρέπει παραμύθι πρέπει να έχει κι ένα ηθικό δίδαγμα, το εν λόγω προβάλλει ως παράδειγμα προς μίμηση τον γερμανικό λαό, ο οποίος καταναλώνει ελάχιστα και αποταμιεύει πολλά, συντείνοντας έτσι στο να γίνει η χώρα του μεγάλη και τρανή.

Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με το παραμύθι καθ' εαυτό, καθ' όσον δεν έχει νόημα να προσπαθήσω να πείσω τους ανεγκέφαλους ότι δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται ως καλοπερασάκιας ένας λαός του οποίου το επίπεδο ποιότητας ζωής έχει καταβαραθρωθεί και το προσδόκιμο ζωής του άρχισε να μειώνεται λόγω κακής διατροφής και κακής περίθαλψης. Μήτε θα μπω στον κόπο να θυμίσω πως ούτε οι πατεράδες μας ήσαν καλοπερασάκηδες, εφ' όσον μετανάστευαν κατά χιλιάδες για να βρουν μεροκάματο αλλά ούτε και οι παππούδες μας ή οι προπάπποι μας, που πέρασαν την μισή τους νιότη πολεμώντας κάπου. Αυτά τα καταλαβαίνει όποιος έχει ένα κουκούτσι μυαλό στο κεφάλι του. Εδώ θα ασχοληθώ με το ηθικό δίδαγμα του παραμυθιού, διερευνώντας την πραγματική του διάσταση.

"Αποταμιευτές" στην Γερμανία (αριστερά) και στην Ελλάδα (δεξιά)

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΣΕΒ Δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα, «προσοχή στους χειρισμούς» αξιώνει ο ΣΕΒ




Προσήλωση στα συμφωνηθέντα ζητούν οι βιομήχανοι (φωτ. αρχείου)
Eurokinissi
Προσήλωση στα συμφωνηθέντα ζητούν οι βιομήχανοι (φωτ. αρχείου)
Η πορεία κλιμάκωσης των αναδιαρθρώσεων, η εφαρμογή του «δίδυμου» πακέτου αναφορικά με την κατακρεούργηση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου καθώς και το ζήτημα της «βιωσιμότητας» του ελληνικού κρατικού χρέους αποτελούν τους άξονες της νέας έκθεσης που προετοιμάζει η πλευρά του ΔΝΤ, με φόντο το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμόζεται σε συντονισμό με τους «θεσμούς» της ΕΕ.
 Θυμίζουμε ότι στη «Δήλωση Συμπερασμάτων» του ΔΝΤ, στην οποία περιγράφονται τα «πρώτα ευρήματα» της πρόσφατης αποστολής στην Αθήνα, μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στις «μεταρρυθμίσεις» (π.χ. αφορολόγητο, συντάξεις) «θα υπέσκαπτε σε σημαντικό βαθμό την αξιοπιστία των παραδοχών για την ελάφρυνση του χρέους που έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους», δείχνοντας παράλληλα στην εφαρμογή των λεγόμενων «αντίμετρων». Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ «παροτρύνει με σθένος τις αρχές να μην αναστρέψουν» τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «οποιαδήποτε προσαρμογή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι συνετή και να εναρμονίζεται με τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα με στόχο να διατηρηθεί η δυναμική της ανάκτησης της απασχόλησης και να αποφευχθεί οποιαδήποτε απώλεια ανταγωνιστικότητας».

Ε, όχι και «νόμος Αχτσιόγλου»...


«Νόμο Αχτσιόγλου» έσπευσαν να «βαφτίσουν» τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για την προστασία των απλήρωτων εργαζομένων, η οποία ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, κάτω και από την πίεση της πάγιας απαίτησης του ταξικού εργατικού κινήματος για αυτό το οξυμένο πρόβλημα. Απέναντι στο νομικό πλαίσιο και τις δικαστικές αποφάσεις που κρατούσαν ομήρους τους απλήρωτους εργαζόμενους, η τροπολογία του ΚΚΕ προέβλεπε ότι «θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζόμενου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης». Με βάση αυτήν ακριβώς την τροπολογία, δικαιώθηκαν πρόσφατα εργαζόμενοι ιδιωτικής κλινικής που είχαν μείνει απλήρωτοι για 7 μήνες. Τα ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση, ωστόσο, θεώρησαν ότι βρήκαν ευκαιρία να πουδράρουν το περιβόητο «φιλεργατικό» προφίλ της, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα: Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι όχι μόνο δεν πρόκειται για κανέναν «νόμο Αχτσιόγλου», αλλά η υπουργός Εργασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ καταψήφισαν παρέα το δεύτερο μέρος της τροπολογίας του ΚΚΕ, το οποίο αφορούσε την προστασία των απλήρωτων εργαζομένων σε ανώνυμες εταιρείες και προέβλεπε διεύρυνση της εφαρμογής των σχετικών ποινικών κυρώσεων σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στον κύριο μέτοχο των εταιρειών. «Νόμοι Αχτσιόγλου», όπως και «νόμοι Κατρούγκαλου» υπάρχουν φυσικά, μόνο που δεν έχουν καμία σχέση με προστασία των εργαζομένων. Είναι όλοι οι νόμοι που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την αντεργατική επίθεση των προκατόχων της: Οι νέες μειώσεις των συντάξεων, το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα, η ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η διεύρυνση της «διευθέτησης» του ωραρίου, η αύξηση των απαιτούμενων ενσήμων για ασφαλιστική ικανότητα, τα κάθε είδους «κίνητρα» προς τη μεγαλοεργοδοσία κ.ο.κ...

«Προοδευτικό»...ξέπλυμα


Από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ 
Από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ
Πηγή: Associated Press

Ως «ευρείες συμμαχίες» σε έναν κόσμο που είναι «υπό κατάρρευση» παρουσιάζει η κυβέρνηση την ταύτισή της με τα ΝΑΤΟικά σχέδια. Το εντυπωσιακό της υποκρισίας είναι ότι αυτή η προσπάθεια να τουμπάρει την πραγματικότητα γίνεται στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου ο Αλ. Τσίπρας αποδείχτηκε ΝΑΤΟικότερος των ΝΑΤΟικών.

Η κυβέρνηση, πηγαίνοντας στη Σύνοδο, όχι μόνο συμφώνησε, αλλά βγήκε και επιθετικά για την υλοποίηση των ΝΑΤΟικών σχεδίων, προβάλλοντας π.χ. την ανάγκη να πολλαπλασιαστούν οι πόροι από τα κράτη - μέλη του οργανισμού και επαυξάνοντας ουσιαστικά στα σχετικά γαβγίσματα του Τραμπ.

Και πώς δικαιολογεί η κυβέρνηση αυτό το νέο πολιτικό «στριπτίζ» που έκανε στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό; Λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να «τα έχει καλά με όλους», ότι τώρα δεν είναι καιρός για αποχωρήσεις από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αλλά για ...εκμετάλλευση όλων των περιθωρίων, μέσα στους διαμορφωμένους αρνητικούς συσχετισμούς. Και ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο ενός ...«μίνιμουμ προγράμματος», που περιλαμβάνει συμμαχίες πάνω σε «δίκαιους και εφικτούς στόχους».