Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ


Άνοιξε η πλατφόρμα συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών για την Παλαιστίνη: http://eedye.gr/ syllogi-ipografon-palaistini/



ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Οι παρακάτω υπογράφοντες καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τις ΗΠΑ που με την πράξη αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, βάζουν νέα «φωτιά» στο Παλαιστινιακό και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. 

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού κατά της Ισραηλινής κατοχής, που διαιωνίζεται με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ. Καταδικάζουμε τη βία, τον αυταρχισμό, τις δολοφονίες αγωνιστών, τις φυλακίσεις, το απαράδεκτο τείχος, τους εποικισμούς του Ισραήλ, την προσπάθεια ταύτισης του «θύτη» με το «θύμα».

Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Από τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ έως την πλήρη ένταξη




 
Την Πρωτοχρονιά του 1958 ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), που μετεξελίχθηκε στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Στην ουσία τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη της Ρώμης, που είχε υπογραφεί στις 25 του Μάρτη 1957, από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Βελγίου, Ολλανδίας και Λουξεμβούργου.

Μια άλλη Πρωτοχρονιά, αυτή του 1981, η Ελλάδα εντάσσεται στην ΕΟΚ ως πλήρες μέλος. Πρόκειται για μια ένταξη με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική αστική τάξη, τραγικές όμως συνέπειες για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, την εργατική τάξη και την αγροτιά, που ο λαός μας τις βιώνει μέχρι σήμερα.

Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που έγκαιρα προειδοποίησε το λαό για την πραγματική φύση της ΕΟΚ, στέκοντας συνεπής πολέμιος των αντιλαϊκών πολιτικών της.

Με αφορμή τη διπλή επέτειο αναδημοσιεύουμε από τον Ριζοσπάστη δυο άρθρα που αναφέρονται στο ιστορικό της ίδρυσης της ΕΕ και των σχέσεών της με την Ελλάδα.

Καρφώνονται


Από κυβερνητικά «ραβασάκια» η εφημερίδα «Documento», άλλο τίποτα. Ετσι, δεν της ήταν και τίποτα να διακινήσει ένα ακόμα, αυτή τη φορά γραμμένο στο πνεύμα του αντιΚΚΕ κατήφορου που κατρακυλά ο ΣΥΡΙΖΑ, νομίζοντας ότι έτσι θα θολώσει τα νερά για τις αντεργατικές πομπές της κυβέρνησης. Και δώστου εμβριθείς «αναλύσεις» για το σύστημα που «κοιμάται ήσυχο» με το «προβλέψιμο ΚΚΕ», το οποίο «χτίζει με τα λόγια ανώγια και κατώγια». «Αναλύσεις» copy-paste με αυτές που διακινούσε προ ημερών ο αρχηγός της ναζιστικής συμμορίας από το βήμα της Βουλής, αποσπώντας επιτόπου τα κυβερνητικά συγχαρητήρια για την αβάντα. Και δώστου μπαγιάτικα «αυριανίστικα» κολπάκια περί ΝΔ και ΚΚΕ που «στριμώχνονται» τάχα στην ίδια πλευρά του αντικυβερνητικού μετώπου, όταν οι μόνοι που «στριμώχνονται» αποδεδειγμένα στην ίδια μεριά των μνημονίων και των υπόλοιπων μέτρων για λογαριασμό του κεφαλαίου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, μαζί με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Και δώστου «κλάμα» για τα «καθηλωμένα ποσοστά» του ΚΚΕ, «πολύ κατώτερα από την εποχή του Φλωράκη», μαζί με κάτι «αμπελοφιλοσοφίες» για την «κουρελιάρα» επανάσταση. Καταλαβαίνουμε βέβαια τις «ευαισθησίες» των... επαναστατών των μνημονίων και των βρώμικων αποστολών του κεφαλαίου. Μόνο που κάποιος θα έπρεπε να τους πει πως όσο πιο πολύ «κελαηδάνε», τόσο πιο πολύ καρφώνονται...

Τάσος Λειβαδίτης, «Ιανουάριος»






Ένας καινούργιος χρόνος. Τι μας περιμένει; Τι θα μας φέρει; Όνειρα, φιλοδοξίες, έρωτες, αινίγματα. Κι ω φτωχά ημερολόγια που ύστερα από τόσες γιορτές τελειώνετε τις μέρες σας μέσα σ’ ένα ρείθρο.

(Από τη συλλογή «Τα Χειρόγραφα του φθινοπώρου», εκδ. Κέδρος, 1990. Συγκεντρωτική έκδοση «Τάσος Λειβαδίτης, Ποίηση, τρίτος τόμος, 1979 – 1990», εκδ. Μετρονόμος, 2015)
Τάσος Λειβαδίτης, «Ιανουάριος» Ένας καινούργιος χρόνος. Τι μας περιμένει; Τι θα μας φέρει; Όνειρα, φιλοδοξίες, έρωτες, αινίγματα. Κι ω φτωχά ημερολόγια που ύστερα από τόσες γιορτές τελειώνετε τις μέρες σας μέσα σ’ ένα ρείθρο. (Από τη συλλογή «Τα Χειρόγραφα του φθινοπώρου», εκδ. Κέδρος, 1990. Συγκεντρωτική έκδοση «Τάσος Λειβαδίτης, Ποίηση, τρίτος τόμος, 1979 – 1990», εκδ. Μετρονόμος, 2015)

Πηγή : Andro.gr [ http://www.andro.gr/empneusi/new-years-poems/ ]
Τάσος Λειβαδίτης, «Ιανουάριος» Ένας καινούργιος χρόνος. Τι μας περιμένει; Τι θα μας φέρει; Όνειρα, φιλοδοξίες, έρωτες, αινίγματα. Κι ω φτωχά ημερολόγια που ύστερα από τόσες γιορτές τελειώνετε τις μέρες σας μέσα σ’ ένα ρείθρο. (Από τη συλλογή «Τα Χειρόγραφα του φθινοπώρου», εκδ. Κέδρος, 1990. Συγκεντρωτική έκδοση «Τάσος Λειβαδίτης, Ποίηση, τρίτος τόμος, 1979 – 1990», εκδ. Μετρονόμος, 2015)

Πηγή : Andro.gr [ http://www.andro.gr/empneusi/new-years-poems/ ]

Να χαιρόμαστε το νέο χρόνο με τους Νέους Φόρους, τα νέα βάρη την μεγαλύτερη εξαθλίωση. Που μας έρχεται σαν το νέο που δεν έχει καμία σχέση με το χθες!


 

Μπέρτολτ Μπρεχτ Η παρέλαση του παλιού καινούργιου



Στεκόμουν πάνω σ’ ένα λόφο κι είδα το Παλιό να πλησιάζει, μα ερχόταν σα Νέο.


Σέρνονταν πάνω σε καινούργια δεκανίκια που κανένας δεν είχε ξαναδεί
Βρομούσε νέες μυρουδιές σαπίλας που κανείς δεν είχε ξαναμυρίσει.


Η πέτρα που πέρασε κατρακυλώντας ήταν η νεότερη εφεύρεση
Και τα ουρλιαχτά από τους γορίλες που βαράγανε τα στήθια τους
Συνθέτανε την πιο μοντέρνα μουσική.


Παντού μπορούσες να δεις τάφους ανοιχτούς που χάσκανε άδειοι καθώς
το Νέο πλησίαζε την πρωτεύουσα.