Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Κι όμως εμείς μετράμε τους νεκρούς μας…

 


Δεν μας αρέσει να μετράμε θύματα. Μακάρι να μην υπήρχε κανένα. Όταν όμως υπάρχουν, το ελάχιστο είναι να αναφερόμαστε σε αυτά με το ονοματεπώνυμό τους. Οφείλετε σεβασμό και  ευγνωμοσύνη σε εκείνους που με αυταπάρνηση και ελάχιστα μέσα ριχτηκαν στη φωτιά, για να καλύψουν δικές σας παραλείψεις, δικές σας εγκληματικές πράξεις. 

Μετράμε τους νεκρούς μας

Με σκοτεινά τα μάτια να στάζουνε οργή,

τα σφαλισμένα χείλη να κρύβουν την κραυγή,

με τις γροθιές σφιγμένες, τα νύχια να τρυπούν

κόκκινες τις παλάμες που τη φωτιά ζητούν,

μετράμε τους νεκρούς μας”, Υπεραστικοί

Έχω χάσει τις μέρες! Στις πόσες άραγε καιγόμαστε ολοκληρωτικά; Στα πόσα 24ωρα έχουμε το δικαίωμα να ασκήσουμε κριτική στους πραγματικούς υπεύθυνους, στους εκπροσώπους αυτού του άθλιου, εγκληματικού συστήματος που αντιπαλεύεται τους λαούς απ’ άκρη σ’άκρη;

Θριαμβολογίες και ψεύτικα δάκρυα, κούνημα δαχτύλου και ανήθικοι πανηγυρισμοί περί μη ύπαρξης νεκρών (!). Ναι τόλμησαν και μίλησαν δημοσίως για την επιτυχία τους, σώθηκαν όλοι όπως μας είπαν, κανείς δεν πέθανε!

Κι όμως κύριοι εμείς θρηνούμε τους νεκρούς μας! Μέχρι στιγμής κλαίμε με δάκρυα θλίψης, μα κυρίως οργής για αμέτρητα ζώα και για δύο ανθρώπους!

Ο Βασίλης Φιλώρας, εθελοντής πυροσβέστης,  κηδεύτηκε σήμερα στα Άνω Λιόσια. Ήταν μόλις 38 ετών κι άφησε την τελευταία του πνοή προσπαθώντας να σβήσει την φωτιά στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Ή μήπως δεν ακούσατε, δεν είδατε, δεν ξέρετε για το θάνατό του;

Ο 64χρονος χειριστής εκσκαφέα έχασε τη ζωή του στις Μηλιές της Φωκίδας, την ώρα που μαχόταν για τον περιορισμό των πυρκαγιών στην περιοχή. Όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα το όνομά του, ούτε άκουσα κάτι σε κανένα διάγγελμα.

Δεν μας αρέσει να μετράμε θύματα. Μακάρι να μην υπήρχε κανένα. Όταν όμως υπάρχουν, το ελάχιστο είναι να αναφερόμαστε σε αυτά με το ονοματεπώνυμό τους. Οφείλετε σεβασμό και  ευγνωμοσύνη σε εκείνους που με αυταπάρνηση και ελάχιστα μέσα ριχτηκαν στη φωτιά, για να καλύψουν δικές σας παραλείψεις, δικές σας εγκληματικές πράξεις.

Μα τι λέμε; Σεβασμό στο άνθρωπο;  Από ποιους τον απαιτούμε; Ούτως ή άλλως και τώρα όπως πάντα, μόνες και μόνοι παλέψαμε και παλεύουμε να σώσουμε ό,τι απέμεινε. Και να είστε σίγουροι κύριοι ότι θα τα καταφέρουμε και τότε θα μας θυμάστε μία μία κι έναν έναν!

Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ!

«Εργοστάσια - γκέττο» τα μεγαθήρια της κλωστοϋφαντουργίας στην Αθήνα

 

10/8/1980

Η ΕΤΜΑ είναι ένα μόνο από τα κλωστοϋφαντουργικά γκέττο. Στο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν κάτω από την τρομοκρατική μπότα του κεφαλαίου.

Το ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ στον κλάδο αυτό είναι οι προσαρμοσμένες στον εύπλαστο χαρακτήρα της νέας εργάτριας τρομοκρατικές, καταπιεστικές μέθοδες. Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στα κλωστοϋφαντουργεία είναι από τη νέα γυναικεία γενιά. Για την «πειθάρχησή» της στο ξεζούμισμά της εφαρμόζονται κάθε είδους μέθοδες.

Τηλεοπτική παρακολούθηση

«ΡΑΞΤΑ» στη γλώσσα των υφαντουργίνων του Περιστεριού σημαίνει ένα εργοστάσιο - γκέττο. Εδώ δουλεύουν εκατοντάδες εργάτριες, δεκάδες κορίτσια 15-17 χρονών. Ο συνδικαλισμός εξοστρακίζεται με απολύσεις και αδιάκοπη αστυνόμευση.

Κάθε κίνηση και λέξη των εργατριών ελέγχεται. Πώς; Οχι μόνο από τους δασκαλεμένους γι' αυτή τη δουλιά προϊστάμενους. Κυρίως μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης που δεν χάνει ούτε λεπτό από τα μάτια του τις εργάτριες! Ετσι, οι υφαντουργίνες δεν έχουν καμία ελευθερία δράσης. Η καταπίεση είναι εκσυγχρονισμένη. Πλήρης. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελευθερίας στις εργάτριες.

Οταν το κύκλωμα συλλαμβάνει κάτι το «ανησυχητικό» ακολουθούν παρεμβάσεις άλλων κυκλωμάτων, στην περίπτωση που δεν επιλέγεται αμέσως η «λύση» της απόλυσης.

Στις οικογένειες δύο ανηλίκων εργατριών, που παίρνουν μόνο 295 δρχ. τη μέρα, εμφανίστηκαν πρόσφατα άτομα, που τα ίδια δήλωναν πως εκτελούν «διατεταγμένη υπηρεσία του Αστυνομικού Τμήματος» - λόγος ήταν «να μην ξαναπάνε οι εργάτριες στο σωματείο», αν θέλουν να μη χάσουν τη δουλιά τους και να μην «κακοχαρακτηριστούν»...

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ Δ.Σ. 4-8-2021



 

1.  Προτίθεται η δημοτική αρχή να κάνει δημόσιο απολογισμό για τα δύο χρόνια της θητείας της; Όπως ήδη έγινε στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Απάντηση: Όχι μέσα στο καλοκαίρι. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε πρόχειρο απολογισμό.

2.  Θα γίνει άμεσα η ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζόμενων στους Παιδικούς Σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ;

Απάντηση: Θα κάνουμε ότι προβλέπει η νομοθεσία ….

3.  Στηρίζει ο δήμος τους «εμβολιασμούς κατ΄ οίκον» και με ποια μέσα;

Απάντηση: Βεβαίως, με όχημα και προσωπικό.

4.  Αντιμετωπίστηκαν προβλήματα πυρασφάλειας όπως λ.χ. στις παρυφές του δάσους στη περιοχή των λυκείων και του γυμνασίου, στο τέρμα της οδού Ρ. Φεραίου με τα πεσμένα ξερόκλαδα και τα χόρτα; Όπως και στο ρέμα της οδού Αργοναυτών κλπ.; Υπάρχουν ενέργειες ευαισθητοποίησης των κατοίκων και ποιές;

Απάντηση: Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα.

Τις συγγνώμες τις «ακούνε βερεσέ» όλοι όσοι έχουν καταστραφεί

 

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

 

«Στάχτη στα μάτια» με τα περί δήθεν αποζημιώσεων και γρήγορων αποκαταστάσεων
 
 
  Πηγή: Eurokinissi

 

«Αποτέλεσμα της διαχρονικής εγκληματικής πολιτικής» και όχι προϊόν αστοχίας είναι η τεράστια καταστροφή από τις πυρκαγιές, σημειώνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού τονίζει πως «τις συγγνώμες και τα λόγια ευγνωμοσύνης τις "ακούνε βερεσέ" όλοι όσοι έχουν καταστραφεί» και χαρακτηρίζει «"στάχτη στα μάτια" με τα περί δήθεν αποζημιώσεων και γρήγορων αποκαταστάσεων».

Αναλυτικά:

«Αυτή η τεράστια καταστροφή που βιώνουν οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές δεν είναι προϊόν αστοχίας, είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής εγκληματικής πολιτικής που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση και που έχει στο επίκεντρό της την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας. Αυτή την πολιτική πληρώνουν σήμερα όσοι έχουν πληγεί, όσοι συνεχίζουν να δίνουν μια τιτάνια μάχη για να σώσουν ό,τι σώζεται, στους οποίους ο πρωθυπουργός έχει το θράσος να απευθύνεται και να τους προκαλεί όταν επικαλείται τη λαϊκή αλληλεγγύη που δυναμώνει λόγω της έλλειψης κρατικής στήριξης στους πληγέντες.

Το ίδιο κράτος

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Στο ίδιο έργο θεατής είναι για άλλη μια φορά φέτος ο λαός, βλέποντας με οργή εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους να γίνονται παρανάλωμα του πυρός, περιουσίες να καταστρέφονται, ανθρώπους να κινδυνεύουν.

Τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για την καλύτερη τάχα αντιπυρική προετοιμασία όλων των εποχών μεγαλώνουν την πρόκληση και τον εμπαιγμό πάνω στις στάχτες. Το κράτος αποδείχθηκε για μία ακόμα φορά επιλεκτικά ανίκανο να προστατεύσει τα δάση και τον λαό, επιβεβαιώνοντας ότι είναι εχθρικό προς το περιβάλλον και τις λαϊκές ανάγκες επειδή υπηρετεί το κεφάλαιο και τα συμφέροντά του.

Κανείς δεν ξεχνάει άλλωστε ότι οι πυρκαγιές ανάβουν στο «έδαφος» της πολιτικής που αντιμετωπίζει το δάσος και συνολικότερα τη γη ως εμπόρευμα, αφήνοντάς τα απροστάτευτα, χωρίς ουσιαστική πρόληψη και ολοκληρωμένη διαχείριση, απέναντι στα σχέδια ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, τα οποία ενθαρρύνουν οι δασοκτόνοι νόμοι όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων.

«Προσεχώς μεζονέτες» – Ανεμογεννήτριες και «επενδύσεις» (του Νίκου Μπογιόπουλου)


«Προσεχώς μεζονέτες» - Ανεμογεννήτριες και «επενδύσεις» (του Νίκου Μπογιόπουλου)

«Προσεχώς μεζονέτες» – Ανεμογεννήτριες και «επενδύσεις» (του Νίκου Μπογιόπουλου)

Στο κράτος μας όπου πάντα «το μαχαίρι θα μπει βαθιά στο κόκκαλο» η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2006.

Τραβήχτηκε στη Νέα Σκιώνη, ακριβώς την επόμενη μέρα από την καταστροφική πυρκαγιά που μετέτρεψε σε αποκαΐδια το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.

Εκεί, μέσα στα αποκαΐδια, δίπλα από τα καψαλισμένα δέντρα, όπως αποκάλυψε τότε ο «Ρ» (30/8/2006), διαφημίζονταν οι «Προσεχώς Μεζονέτες»…

«Προσεχώς μεζονέτες» - Ανεμογεννήτριες και «επενδύσεις» (του Νίκου Μπογιόπουλου)
«Προσεχώς μεζονέτες» – Ανεμογεννήτριες και «επενδύσεις»

Σύμφωνα, δε, με το ρεπορτάζ που είχαμε πραγματοποιήσει τότε, όποιος ενδιαφερόταν να καπαρώσει λίγο κομματάκι του (καμένου) δάσους, θα έπρεπε απλώς να έκανε λίγη υπομονή αφού ο κύριος που απαντούσε στο τηλέφωνο διευκρίνιζε ότι οι εργασίες δεν είχαν ξεκινήσει ακόμα…