Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Αχνα για τις τριετίες

 

Οσο πλησιάζουν οι κάλπες, τόσο πλησιάζει - σύμφωνα με την κυβέρνηση - και μια νέα «αύξηση» στον κατώτατο μισθό, με βάση τον γνωστό μνημονιακό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, που πρώτη φορά εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο νόμος αυτός βάζει στον «πάγο» τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό και αναθέτει στην κυβέρνηση τον καθορισμό του, με κριτήριο κάθε φορά την ανταγωνιστικότητα και τις «αντοχές» των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα, όπως δείχνουν οι διαρροές, στην «καλύτερη» περίπτωση ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει στα 751 ευρώ, εκεί δηλαδή που ήταν πριν από 11 χρόνια! Δεν είναι όμως μόνο ο συγκεκριμένος νόμος, που με τη ...θαλπωρή των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «προστατεύει» την εργοδοσία από τις εργατικές διεκδικήσεις για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Είναι και το «πάγωμα» των τριετιών που παραμένει σε ισχύ από το 2012, υποτίθεται «προσωρινά», και όσες κυβερνήσεις πέρασαν από τότε δεν το αγγίζουν κατ' εντολή της εργοδοσίας. Αν «ξεπάγωναν» λοιπόν οι τριετίες, κάθε εργαζόμενος θα δικαιούταν αυτομάτως αύξηση 10% στον μισθό του για κάθε τρία χρόνια προϋπηρεσίας. Σε αυτή την περίπτωση, ένας εργαζόμενος που προσλήφθηκε π.χ. το 2013 και αμείβεται με τον «κατώτατο μισθό», σήμερα, με τις τρεις τριετίες που συμπληρώνει, θα έπρεπε να πάρει μια αύξηση 30% (δηλαδή 213 ευρώ), ώστε ο μισθός του από τα 713 να ανέλθει στα 926 ευρώ τον μήνα. Ομως, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν ανενόχλητο τον ...ελέφαντα στο δωμάτιο και επιδίδονται στη γνωστή «ψιχουλομαχία», ενώ εφαρμόζουν όλο το αντεργατικό νομικό πλαίσιο για τον καθορισμό των μισθών, ώστε αυτοί να κρατούνται στον «πάτο» και η εργοδοσία να τρίβει τα χέρια της.

ΔΝΤ - ΕΚΤ - ΤΡΑΠΕΖΑ THΣ ΕΛΛΑΔΑΣ «Μαύρα» μαντάτα για τα λαϊκά νοικοκυριά και το 2023

 

 

Με «μαύρα» μαντάτα για τα λαϊκά νοικοκυριά ξεκίνησε η νέα χρονιά, καθώς μια σειρά ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί και οργανισμοί, στο έδαφος των στοιχείων που προϊδεάζουν για μεγάλες αβεβαιότητες στην παγκόσμια οικονομία, στρώνουν το έδαφος με «εκθέσεις» και «συστάσεις» προς τις κυβερνήσεις για να πληρώσει ξανά ο λαός τη θωράκιση του κεφαλαίου από μια ενδεχόμενη νέα κρίση.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Τράπεζα της Ελλάδας κάνουν λόγο για «αβεβαιότητες και κινδύνους» σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας και συνδέουν αυτές τις αβεβαιότητες με μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα, ως προϋπόθεση για να μην πληγούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και το τραπεζικό σύστημα από τη συρρίκνωση της οικονομίας.

Μόλις προχτές, το ΔΝΤ έκανε την εκτίμηση ότι το 2023 θα είναι «μία δύσκολη χρονιά», επειδή επιβραδύνονται ταυτόχρονα οι οικονομίες των ΗΠΑ, της Κίνας και της ΕΕ. Και πως η νέα χρονιά θα είναι σκληρότερη από το 2022, καθώς αναμένει πως «το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι σε κατάσταση ύφεσης». Τον περασμένο Οκτώβρη και το ΔΝΤ είχε υποβαθμίσει τις προοπτικές ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας για το 2023, επικαλούμενο τις συνέπειες που προκαλούν οι δυτικές κυρώσεις με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τους σφοδρούς ανταγωνισμούς ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.

Κίνδυνος στα Βαλκάνια

 

Φωτό αρχείου από A.P
Φωτό αρχείου από A.P
Πηγή: Associated Press

 

Στις επαναλαμβανόμενες κρίσεις που ξεσπούν στα Βαλκάνια ναυαγεί το αφήγημα της «ασφάλειας και σταθερότητας» που εγγυάται τάχα η πορεία ένταξης όλων των κρατών της περιοχής στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αποδεικνύεται ταυτόχρονα ότι ο ευρωΝΑΤΟικός σχεδιασμός ρίχνει λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα, που προωθούν τα δικά τους οικονομικά, στρατιωτικά και άλλα συμφέροντα στην περιοχή. Οι ανταγωνισμοί αυτοί κορυφώθηκαν με τον πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αντανάκλασή τους είναι και η όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, που μόνο προσωρινά εκτονώθηκε μετά τα τελευταία γεγονότα. Θυμίζουμε ότι η Σερβία είχε θέσει σε ύψιστη πολεμική ετοιμότητα τον στρατό της, ενώ εντάθηκε η δραστηριότητα των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που στρατοπεδεύουν στο Κόσοβο.

ΗΓΕΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ Νέες τιμές στον αρχιδοσίλογο συνεργάτη των ναζί Μπαντέρα

 

Η ανάρτηση του ουκρανικού Κοινοβουλίου, με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων να καμαρώνει μπροστά από το πορτρέτο του αρχιδοσίλογου συνεργάτη των ναζί
Η ανάρτηση του ουκρανικού Κοινοβουλίου, με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων να καμαρώνει μπροστά από το πορτρέτο του αρχιδοσίλογου συνεργάτη των ναζί
Τον αρχιδοσίλογο συνεργάτη των ναζί ενάντια στο σοβιετικό κράτος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, Στεπάν Μπαντέρα, υπό την ηγεσία του οποίου οι φασιστικές συμμορίες «Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών» (OUN) και «Ουκρανικός Στρατός Εξέγερσης» (UPA) δολοφόνησαν χιλιάδες κομμουνιστές, Εβραίους και Πολωνούς, έσπευσε να τιμήσει με «επετειακή» ανάρτησή του στο διαδίκτυο το ουκρανικό Κοινοβούλιο (Βερχόβνα Ράντα).

Ο εν λόγω αρχιναζί - ο οποίος μετά το τέλος του πολέμου συνέχισε την αντισοβιετική δράση του με τη στήριξη των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και της CIA - τιμάται ως «εθνικός ήρωας» από το επίσημο ουκρανικό κράτος, από το αντιδραστικό καθεστώς του Κιέβου που υποστηρίζουν με όλα τα μέσα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Με αφορμή τα 114 χρόνια από τη γέννηση του Μπαντέρα, το ουκρανικό Κοινοβούλιο ανέβασε την Πρωτοχρονιά στο Twitter φωτογραφία του σημερινού αρχηγού των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Β. Ζαλούζνι, μπροστά από ένα μεγάλο πορτρέτο του αρχισυνεργάτη των ναζί...

Η ανάρτηση συνοδευόταν από ένα τσιτάτο του Μπαντέρα, το οποίο ανέφερε ότι «η πλήρης και υπέρτατη νίκη του ουκρανικού εθνικισμού θα πραγματοποιηθεί όταν η ρωσική αυτοκρατορία πάψει να υπάρχει», μαζί με την επισήμανση ότι ο Ζαλούζνι «γνωρίζει πολύ καλά αυτές τις συμβουλές του Στεπάν Μπαντέρα». Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι ο Μπαντέρα δεν αγωνίστηκε ενάντια στη ρωσική αυτοκρατορία (ο ίδιος γεννήθηκε το 1909...), αλλά συνεργάστηκε με τους Γερμανούς ναζί στα αποτρόπαια εγκλήματά τους και στα σχέδιά τους για ανατροπή της σοβιετικής εξουσίας.

Η ΝΑΤΟποίηση της Αλεξανδρούπολης και ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Η Αλεξανδρούπολη, ή αλλιώς «Σούδα του Βορρά», έχει αναδειχτεί σε κρίσιμο στρατιωτικό - μεταφορικό και ενεργειακό κόμβο για τις ανάγκες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο, τα γύρω στρατόπεδα, όλα αξιοποιούνται στο έπακρο προκειμένου εκατοντάδες άρματα μάχης, ελικόπτερα, στρατιωτικά οχήματα και άλλο πολεμικό υλικό να προωθούνται στο μέτωπο της Ουκρανίας και στη μεθόριο με τη Ρωσία. Μάλιστα, τμήματα του οπλισμού που ξεφόρτωσαν τους προηγούμενους μήνες αμερικανικά μεταγωγικά, αποκαλύφθηκε ότι έφτασαν μέσω Αλεξανδρούπολης ακόμα και στα χέρια της κυβέρνησης του Κιέβου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει συμβάλει για να μετατραπεί η πόλη σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο πολέμου, με τους τεράστιους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια του λαού της περιοχής, καθώς παράλληλα γίνεται μαγνήτης επιθέσεων των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Την ανησυχία αυτή προσπαθούν να σκεπάσουν και να διασκεδάσουν τοπικά κυβερνητικά στελέχη, επιχειρηματικοί παράγοντες και διάφορα παπαγαλάκια, διαφημίζοντας τα οικονομικά κυρίως «οφέλη» από την παρουσία χιλιάδων Αμερικανών κατά διαστήματα στην πόλη.

* * *

Την ίδια ανησυχία όμως «οσφραίνεται» και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσπαθεί να βγάλει την ουρά του απέξω, ενώ είχε καθοριστική συμβολή στη μετατροπή της πόλης σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ.

Χωρίς λοιπόν να αρνείται τον ΝΑΤΟικό χαρακτήρα του λιμανιού, επιχειρεί να τον εξωραΐσει και να πείσει τον λαό της περιοχής ότι υπάρχει ...λιγότερο επικίνδυνη χρήση του στους πολεμικούς σχεδιασμούς των Ευρωατλαντικών. Με σειρά άρθρων στον Τύπο, στελέχη του επιχειρηματολογούν ότι το δικό τους σχέδιο ήταν «διαφορετικό» από αυτό της ΝΔ, ότι έδινε προτεραιότητα στον εμπορικό - διαμετακομιστικό ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και δευτερευόντως στον στρατιωτικό - ΝΑΤΟικό και άλλα παρόμοια. Στο διά ταύτα, υπερασπίζεται την «ανάδειξη της περιοχής σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο σταθερότητας, ανάπτυξης και ασφάλειας», που δεν έχει βέβαια καμιά διαφορά απ' όσα λέει σήμερα η ΝΔ για την Αλεξανδρούπολη.