Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Εξαρτώμενοι από τον καπιταλισμό



Το παράδοξο δεν είναι που ο καπιταλιστής διακηρύττει ότι δεν υπάρχει εκμετάλλευση, είναι επίσης που το πιστεύει και ο εργαζόμενος. Κι επειδή συμβαίνει αυτό, όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούν και αγωνίζονται, οι αγώνες στην πλειοψηφία τους δεν γίνονται ενάντια στην εκμετάλλευση, αλλά κυρίως περιορίζονται εναντίον χαμηλών μισθών ή συνθηκών εργασίας.


Στη δεκαετία της κρίσης, στον καπιταλιστικό κόσμο οι κυβερνήσεις όλων των χωρών του, στη χώρα μας ευρωπαϊκοί μηχανισμοί και ΔΝΤ, έχουν επιβάλει μέτρα λιτότητας και εξαθλίωσης των εργαζομένων, σε μια προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας, τα οποία πυροδοτούν κοινωνικές εκρήξεις, μικρής όμως διάρκειας και περιορισμένης εμβέλειας, μέχρι τώρα. Κινητοποιήσεις που φιλοδοξούν να αναβαθμιστούν σε κινήματα, από τους αγανακτισμένους πριν μερικά χρόνια μέχρι τα κίτρινα γιλέκα τελευταία, μοιάζουν εφήμερες και χωρίς προοπτική.

Και ο προβληματισμός για τις δυνατότητες του καπιταλισμού, τη δυναμική του κι ευελιξία του γίνεται βασανιστικός. Τι είναι αυτό που στηρίζει τον καπιταλισμό, πώς αναπαράγεται σαν σύστημα αξιών και μοιάζει, παρά τα προβλήματά του, σχεδόν άτρωτος στον πυρήνα του;

Τρενάκι


«Η εφαρμογή δεν θα είναι εύκολη. Θα υπάρχουν προβλήματα και σημεία τριβής σε όλη τη διαδρομή. Νομίζω ότι όλοι όσοι συμμετέχουν το καταλαβαίνουν αυτό». Αυτό είπε σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών σε συζήτηση που είχε με επιλεγμένους δημοσιογράφους ο Μ. Πάλμερ, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που βρίσκεται στην Ελλάδα, προσθέτοντας μάλιστα ότι αυτό συμβαίνει γιατί εκ των πραγμάτων η συμφωνία «είναι αντίθετη στις ρωσικές φιλοδοξίες στην περιοχή». Δεν είπε βέβαια κάτι καινούργιο, αφού ακόμα και οι πέτρες ξέρουν ότι η συμφωνία αυτή έγινε ακριβώς για να ισχυροποιήσει το ΝΑΤΟ και αντίστοιχα να περιορίσει τις «ρωσικές φιλοδοξίες» στην περιοχή, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Απλά τα καταγράφουμε για το «κοντράστ» του πράγματος με εκείνα τα παχιά λόγια που διακινούν τα στελέχη της κυβέρνησης περί της συμφωνίας - «παράγοντα σταθερότητας», που «διασφαλίζει» τάχα το λαό από κινδύνους. Το ακριβώς αντίθετο ισχύει, αφού οι ανταγωνισμοί στους οποίους χώνεται ως τα μπούνια η κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης, γεννάνε «σε όλη τη διαδρομή» σημεία τριβής και μεγάλους κινδύνους για τους λαούς. Αν μάλιστα αυτά συνδυαστούν και με όσα είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος για τα επόμενα βήματα της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» στην περιοχή, με «διλήμματα» όπως το αν μια αλλαγή συνόρων «είναι προτιμητέο ρίσκο» από το ρίσκο «μιας παγωμένης σύγκρουσης», εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι η αμερικανοΝΑΤΟική «διαδρομή» είναι... το τρενάκι του τρόμου για τους λαούς.

Κοιτάξτε ένα ρεμάλι χωρίς ίχνος ανθρωπιάς. Ας τον τιμωρήσουν στις εκλογές οι προσφυγές Βολιώτες.



Ο χρήστης Χρήστος Πάτσης κοινοποίησε μια δημοσίευση.

Ευαγγελία Παπαδοπούλου

Μια αρχαία μας παροιμία λέει
"Εκ στόματος κόρακος, ελεύσεται κρα"
Τι περίμεναν οι Βολιώτες , αυτοί που ψήφισαν
αυτόν τον ανεκδιήγητο τύπο για δήμαρχο, να πεί;


Ξεσπάθωσε λοιπόν ο μπράβος της νύχτας
και είπε ότι θα χυθεί αίμα αν τολμήσουν
και φιλοξενήσουν πρόσφυγες στο στρατόπεδο
Γεωργούλα στο Βόλο


"Στο κέντρο του Βόλου δεν πρόκειται να'ρθουνε
πρόσφυγες όσο είμαι εγώ, τον κώλο τους
να χτυπάνε κάτω...μόνο αν φέρουν τάνκς"

Ψέματα erga omnes




Γράφουν ιστορία. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας προσωπικά, και μια αριθμητικά κρίσιμη μάζα τυχοδιωκτών και οπορτουνιστών της μικροπολιτικής σκηνής γράφουν Ιστορία. Αυτήν του Αριστερού Υποκατάστατου της Δεξιάς!...
 
Από κάθε επίσημο και ανεπίσημο βήμα πιστώνονται, και περηφανεύονται κιόλας, για το καλύτερο επίπεδο των αμερικανοελληνικών σχέσεων, δηλαδή για τον «αγώνα τους» μέσα σε μια τετραετία να αγιοποιήσουν τις ΗΠΑ. Να σβήσουν από το συλλογικό υποσυνείδητο τον πολιτικά φυσικό αντιαμερικανισμό, συμπυκνώνοντας την απέχθεια που εκτείνεται από τη Χιροσίμα έως τη χούντα κι απ' την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο έως το ΔΝΤ και το Σχέδιο Μάρσαλ, σε διαβολικά καλό τραμπισμό.
 
Αφησαν ανέγγιχτο τον αλυτρωτισμό και την πυροδότηση εθνικισμών, στους γείτονες αλλά και εντός Ελλάδας, στη διαμελισμένη βομβαρδισμένη και εθνοκαθαρμένη Δυτική Βαλκανική με μια συμφωνία σαν των Πρεσπών με υπογραφές προθύμων μιας χρήσεως.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»


«Οι πόλεις μπορούν να αναδείξουν δημάρχους μαχητές, διεκδικητές. Δημάρχους του ΚΚΕ»



Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος 
 
Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος 
 
«Οι πόλεις όμως μπορούν να αναδείξουν δημάρχους μαχητές, διεκδικητές. Δημάρχους του ΚΚΕ. Άλλωστε το Κόμμα μας έχει παράδοση δεκαετιών στον τομέα αυτό», τονίζει σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο του «Τύπου Θεσσαλονίκης» και στον δημοσιογράφο Δανιήλ Γ. Παπαδανιήλ, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «αν ο λαός -όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη- το αποφασίσει, μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Αρκεί να το συνειδητοποιήσει, να το αποφασίσει, να οργανωθεί, να παλέψει. Αυτό προτείνει, γι’ αυτό παλεύει το ΚΚΕ».

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
Αριστοτέλους 32 & Ολύμπου 77   Τ.Κ. 546 31     ΕΚΘ  Τηλέφ: 2310 237694  
www.syntaxio.blogspot.com      ------    e-mail: suntax.ika@gmail.com

    Αριθ. Πρωτοκόλλου: 389/2019                                            

1 Μάρτη 2019



ΚΑΛΕΣΜΑ
      Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι
 Την Τετάρτη 6 Μάρτη 2019 στις 10:30 π.μ. στην μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» με θέματα:
1.  Διοικητικός απολογισμός.
2.  Οικονομικός απολογισμός.
3.  Προϋπολογισμός για το 2019.
4.  Έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής.
5.  Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής.
      Καλούνται όλοι οι συνάδελφοι συνταξιούχοι να πάρουν μέρος στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση για το δυνάμωμα του Σωματείου.  

 Το Δ.Σ.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ


Εξώφυλλο της γερμανικής έκδοσης του περιοδικού «H Κομμουνιστική Διεθνής», πρώτο τεύχος, 1919
Εξώφυλλο της γερμανικής έκδοσης του περιοδικού «H Κομμουνιστική Διεθνής», πρώτο τεύχος, 1919
Η ΚΕ του ΚΚΕ τιμά την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς (ΚΔ) (2 - 6 Μάρτη 1919). Αναγνωρίζει τη συμβολή της στο διεθνές εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη άντλησης διδαγμάτων από την πείρα που συσσώρευσε η δράση της.Η ΚΔ, τέκνο της νίκης της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης στη Ρωσία (1917), ήρθε να ανταποκριθεί στην ανάγκη συντονισμού και ενότητας του διεθνούς επαναστατικού εργατικού κινήματος.

Σημαντική ήταν η προσφορά της ΚΔ στη στήριξη και την ενδυνάμωση των Κομμουνιστικών Κομμάτων σε παγκόσμια κλίμακα, η διεθνιστική ανιδιοτελής αλληλεγγύη της στους αγωνιζόμενους και καταπιεζόμενους λαούς, όπως αυτή που προσέφερε με τη συγκρότηση των «Διεθνών Ταξιαρχιών» στο πλευρό του Δημοκρατικού Στρατού Ισπανίας (1936 - 1938).
Πλευρές της δράσης της ΚΔ ήταν και η πολύπλευρη βοήθειά της προς τους διωκόμενους αγωνιστές σε όλο τον κόσμο, η εκδοτική - μορφωτική της δραστηριότητα, η οργάνωση σχολών κατάρτισης στελεχών με την επαναστατική θεωρία του μαρξισμού - λενινισμού, η λειτουργία δικτύων πολιτικής πληροφόρησης και δημοσιογραφικής ενημέρωσης.

Τα προβλήματα και οι αντιφάσεις στη στρατηγική της ΚΔ, που επέδρασαν αρνητικά σε όλα τα Κομμουνιστικά Κόμματα - μέλη της, δεν αναιρούν την προσφορά της στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα.

Η κληρονομιά της ΚΔ, η μελέτη της πείρας της, είναι πολύτιμη σήμερα για την ανασύνταξη του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, για τη διαμόρφωση ενιαίας επαναστατικής στρατηγικής ενάντια στην καπιταλιστική εξουσία.