Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Δύο τουρκικά μαχητικά έφτασαν σχεδόν πάνω από την Αλεξανδρούπολη

 

ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

 

Φώτο αρχείου 
Φώτο αρχείου

 

Σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων από την Αλεξανδρούπολη έφτασαν την Τετάρτη δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τον υπουργείο Εξωτερικών, που καταδικάζει «την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας».

Ταυτόχρονα βέβαια, εκτός από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, το υπουργείο ανησυχεί για την «υπονόμευση της συνοχής και των άμεσων προτεραιοτήτων του ΝΑΤΟ», αναφέροντας ότι «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας».

Σημειώνεται επίσης, ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα.

902gr

Να δώσουμε το αγωνιστικό παρών στην πορεία Ειρήνης, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Μάη 2022.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

(ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ, ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ)

Αριστοτέλους 32 – Ολύμπου 77,    Τ.Κ. 546 31,    Ε.Κ.Θ.    Τηλ: 2310 237694

www.syntaxio.blogspot.com          ---------         e-mail:suntax.ika@gmail.com

 


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ), των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης, καλεί όλους τους συνταξιούχους της πόλης και της περιαστικής περιοχής να δώσουν το αγωνιστικό τους παρών στην πορεία Ειρήνης, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Μάη 2022.

Η συγκέντρωση  είναι προγραμματισμένη για τις 11:00 π.μ. στο χώρο έξω από το Νατοϊκό στρατηγείο NRDC, επί της Λεωφόρου Στρατού (πρώην 3ο Σώμα Στρατού) και η πορεία που θα ακολουθήσει θα καταλήξει στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Στο τραπέζι η δημιουργία μόνιμων ΝΑΤΟικών βάσεων σε όλη την Ανατολική Ευρώπη

 

 Ενώ η Ρωσία προωθεί μια παράκτια «ζώνη» στην Αζοφική Θάλασσα

 

Εντείνονται οι συζητήσεις για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων ενόψει της δρομολογούμενης ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ τα ιμπεριαλιστικά κέντρα εξοπλίζονται με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, καθώς η σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία κλιμακώνει τον ανταγωνισμό στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Την ίδια ώρα που το ΝΑΤΟ ενισχύει συνεχώς τις δυνάμεις του και τους εξοπλισμούς του στην Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική Θάλασσα, το Ελσίνκι ισχυρίστηκε χτες πως «δεν είναι στην ημερήσια διάταξη» η ανάπτυξη ΝΑΤΟικών πυρηνικών όπλων ή η εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων σε φινλανδικό έδαφος, αν η Φινλανδία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και πως το θέμα αυτό δεν περιλαμβάνεται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Τα παραπάνω ανέφερε σε συνέντευξή της η Φινλανδή πρωθυπουργός, Σάνα Μάριν, κατά την επίσκεψή της στη Ρώμη, όπου συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό της, Μάριο Ντράγκι.

«Αυτές είναι εθνικές αποφάσεις. Κανείς δεν θα έρθει σε εμάς για να μας επιβάλει πυρηνικά όπλα ή μόνιμες βάσεις αν δεν τα θέλουμε. Επομένως, νομίζω ότι αυτό το θέμα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Δεν μου φαίνεται καν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή το άνοιγμα βάσεων του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία», ανέφερε.

Η ένταση των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστών, βέβαια, μεταβάλλει και την «ημερήσια διάταξη» των συμμαχιών τους. Χαρακτηριστικά, η Μάριν μέχρι τις παραμονές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία διαβεβαίωνε ότι δεν ήταν στην «ημερήσια διάταξη» η ένταξη της χώρας της στο ΝΑΤΟ.

Αντίστοιχα με την Φινλανδή πρωθυπουργό, η Σουηδή ομόλογός της, Μαγκνταλένα Αντερσον, που οδηγεί τη χώρα της στο ΝΑΤΟ, δηλώνει ότι δεν επιθυμεί μόνιμες ΝΑΤΟικές βάσεις ή πυρηνικά όπλα στο έδαφός της.

Μόνοι

 

«Δεν είναι αυτό που νομίζεις»... Τη γνωστή αυτή φράση θυμίζει ο χτεσινός κυβερνητικός Τύπος για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, που έφεραν πρώτη πανελλαδικά και με σαρωτική άνοδο την «Πανσπουδαστική» μετά από δεκαετίες. Με ρεπορτάζ γραμμένα... από προχτές, για να μην πούμε από το 2019, με μπόλικη αμηχανία και προσπάθεια απαξίωσης, με «κατεβατά» στα ηλεκτρονικά μέσα, κατευθείαν από το Μαξίμου, παραλίγο να πιστέψουν ακόμα και οι ίδιοι τα περί ...ενθουσιώδους υποδοχής που επιφύλαξε η νεολαία στην πολιτική της επιχειρηματικής δράσης και της άγριας καταστολής στα πανεπιστήμια, της εμπορευματοποίησης και της απαξίωσης των σχολών που προωθεί η κυβέρνηση. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε πίσω. Επιστρατεύοντας τη γνωστή τακτική του κούκου που κάνει τα αυγά του σε ξένες φωλιές (άλλωστε το 2,5% της παράταξής του δεν προσφέρεται για κάτι παραπάνω), απευθυνόμενος στη νεολαία προσπαθούσε να πείσει ότι η νίκη της «Πανσπουδαστικής» είναι... πρόκριμα για να γίνει ο επόμενος που θα κατσικωθεί στο σβέρκο της όταν γίνουν εκλογές. Μα αυτά και με τα άλλα, όλοι τους επιβεβαιώνουν το σύνθημα της «Πανσπουδαστικής» που έγινε πράξη: «Μόνοι τους και όλοι μας». Αυτοί μόνοι τους, στην αντιλαϊκή «σκυταλοδρομία» που επιφυλάσσει ένα όλο και χειρότερο μέλλον για τη νεολαία. Οι φοιτητές μαζί με τον λαό, με συλλόγους μαζικούς, διεκδικητικούς, στην αντεπίθεση για τις δικές τους ανάγκες σε μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Πώς τεκμηριώνεται πολιτικά ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα για τις φοιτητικές εκλογές

 

Είναι δυνατόν η ΔΑΠ να ήταν όντως πρώτη δύναμη και φέτος στα πανεπιστήμια και η Νέα Δημοκρατία να μην το είχε κάνει ήδη …σημαία; Αντίθετα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου το... ξέχασε στη σημερινή εισηγητική ενημέρωση και όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε μάλλον ... «μίζερα» και «μουδιασμένα». 

 

 

Τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών για το 2022 με τη πρωτιά της ΠΚΣ και την άνοδο των ΕΑΑΚ με την ταυτόχρονη κατακρήμνιση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αποτέλεσαν αποφασιστικό και σημαντικό πλήγμα για την κυβέρνηση.

Αυτό είναι ένα πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει από την αυξημένη πολιτική υπεραξία των συσχετισμών στα πανεπιστήμια διαχρονικά ως μέτρο ανάλυσης των πολιτικών εξελίξεων. Τεκμαίρεται όμως επίσης και από την αντίδραση του επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου το οποίο επέλεξε να «φθάσει στα άκρα» την επικοινωνιακή του τακτική προκειμένου να «θάψει» επικοινωνιακά το γεγονός.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ Οι αμερικανοΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις στην περιοχή γεννάνε κινδύνους για τον λαό

 

Πολύμορφες δράσεις στο πλαίσιο του αντιιμπεριαλιστικού διημέρου δράσης 21 - 22 Μάη

 

Στην τελική ευθεία για τις πολύμορφες δράσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του αντιιμπεριαλιστικού διημέρου δράσης, αυτό το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Μάη, βρίσκονται Επιτροπές Ειρήνης, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Θεσσαλίας.

Η Θεσσαλία παίζει καίριο ρόλο στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις να την έχουν μετατρέψει και επίσημα σε αμερικανοΝΑΤΟικό, ιμπεριαλιστικό - πολεμικό προγεφύρωμα, εκθέτοντας έτσι τον λαό της περιοχής σε μεγάλους κινδύνους.

Στη Λάρισα προχωρά η «αναβάθμιση» των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της πόλης, προς όφελος των επικίνδυνων σχεδιασμών των ΗΠΑ, στην κόντρα τους με Ρωσία και Κίνα.

Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή μιας σειράς υποδομών μέσα στην 110 Πτέρυγα Μάχης, με σκοπό να στήσουν εκεί μέσα άλλη μια βάση, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη «MQ-9 Reaper», που με ακτίνα δράσης τα 1.850 χιλιόμετρα είναι τα «μάτια» των Αμερικανών σε Μεσόγειο, Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα και Μέση Ανατολή, ως συνέπεια και των «επικαιροποιήσεων» της κατάπτυστης Συμφωνίας για τις Βάσεις.

Ηρωοποιούν ναζιστικά κατακάθια



Με αφορμή την παράδοση στον ρωσικό στρατό των παραστρατιωτικών που πολεμούσαν στο «Azovstal», κλιμακώθηκε και στην Ελλάδα η προσπάθεια να τους παρουσιάσουν ως ήρωες, προσφέροντας ένα ακόμα μεγαλοπρεπές «ξέπλυμα» στους νεοναζί του Τάγματος Αζόφ. Το επιχείρημα ότι ανήκουν πλέον στις τάξεις του ουκρανικού στρατού καθόλου δεν τους απαλλάσσει από τη ναζιστική ιδεολογία και τα ειδεχθή εγκλήματα που έχουν διαπράξει από το 2014 και μετά, σε βάρος τμήματος του λαού της Ουκρανίας, με τις πλάτες της κρατικής διοίκησης. Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», το 2020 οι παραστρατιωτικοί στην Ουκρανία έφταναν τις 120.000, αποτελώντας το 40% περίπου των Ενόπλων Δυνάμεων. Στις τάξεις τους υπηρετούν μισθοφόροι πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων, που εξοπλίστηκαν, εκπαιδεύτηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Με τη δράση τους έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς διάφορα διεθνή Μέσα. Οπως η «Jerusalem Post», που τον Οκτώβρη του 2021 έγραψε για το περίφημο σχέδιο «Centuria», τη συγκρότηση μιας παραστρατιωτικής ομάδας μέσα στο επίσημο στράτευμα και μάλιστα μέσα στην Εθνική Ακαδημία Στρατού της Ουκρανίας. Η ομάδα αυτή είχε στενές (ιδεολογικές και οργανωτικές) σχέσεις με τους Αζόφ. Επίσης, το περιοδικό «Newsweek» συσχέτιζε το 2014 τους παραστρατιωτικούς ακόμα και με το «Ισλαμικό Κράτος».

Μια νεροποντή...

 

 

Μια νεροποντή ήταν αρκετή προχτές για να προκαλέσει κατακλυσμό στη Βόρεια Εύβοια και να πνίξει τις περιοχές που κάηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Οι κάτοικοι όμως δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν, αφού η κυβέρνηση έχει τη λύση: Από το 2025, τα σπίτια που θα χτίζονται σε περιοχές εκτεθειμένες στον κίνδυνο φυσικών καταστροφών θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά, αλλιώς δεν θα ηλεκτροδοτούνται!

Αυτό προβλέπει ο νέος κλιματικός νόμος που συζητιέται από σήμερα στη Βουλή και κάνει τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να τρίβουν τα χέρια τους. Σε συνθήκες που οι μεταβολές στο κλίμα προκαλούν ολοένα και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα και με δεδομένη την παλαιότητα των υποδομών, θα περίμενε κανείς ότι ένας τέτοιος νόμος θα προέβλεπε αυξημένα κονδύλια και σφιχτά χρονοδιαγράμματα για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.