Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Συκιές : Μαθητές εγκατέστησαν φωτοβολταϊκό σύστημα άρδευσης στο Δημοτικό Λαχανόκηπο


Την ευκαιρία να συνδέσουν την εκπαίδευσή τους με την πρακτική εφαρμογή και τις κοινωνικές δράσεις του δήμου Νεάπολης-Συκεών είχαν οι μαθητές του ΕΠΑΛ Συκεών, την οποία εκμεταλλεύτηκαν κι αξιοποίησαν άμεσα στο πλαίσιο ειδικού μαθήματος.
Πρόκειται για την εγκατάσταση ηλιακού συστήματος άρδευσης του δημοτικού λαχανόκηπου στη Δημοτική Ενότητα Συκεών, ο οποίος αποτελεί μια από τις κοινωνικές δράσεις του δήμου κατά της φτώχειας, και υλοποιείται από το Κέντρο «Εργάνη» για την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Εκεί, στην περιοχή Κρυονερίου, σε μια έκταση 2 στρεμμάτων, περίπου 30 άνεργοι συμπολίτες μας καλλιεργούν τα λαχανικά τους σε κηπάρια των 50 τ.μ. που τους παραχώρησε ο δήμος δωρεάν για δύο χρόνια μετά από κλήρωση, παρέχοντας σε αυτούς πλήρη στήριξη με τα απαιτούμενα υλικά να χορηγούνται από την «Εργάνη».
Αυτός ο λαχανόκηπος, που μέχρι σήμερα αρδεύεται από γεώτρηση του δήμου, από τις επόμενες ημέρες θα ποτίζεται χωρίς την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, αφού αυτό εξασφαλίστηκε πλέον από το σύστημα φωτοβολταϊκών που ήδη έχει εγκατασταθεί στο χώρο για την άντληση του νερού.
Αφού διευθετήθηκαν οι διαδικαστικές εκκρεμότητες και έγινε η προμήθεια των απαιτούμενων υλικών, οι 16 μαθητές της Β΄ τάξης ηλεκτρολόγων και ηλεκτρονικών του ΕΠΑΛ Συκεών, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους Τάσου Γεωργουλά (ηλεκτρονικός-μηχανικός) και Κώστα Μαυρίδη (ηλεκτρολόγος-μηχανικός) πήραν στα χέρια τους καλώδια και κατσαβίδια και μετέφεραν την... αίθουσα διδασκαλίας στο λαχανόκηπο στην οδό Βίτσι, όπου άρχισαν με πάθος την εγκατάσταση του συστήματος. Αυτή ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγες μέρες, για να παραμείνει σε εκκρεμότητα η δοκιμαστική του λειτουργία, που θα γίνει το επόμενο διάστημα.
 
Αυτόνομο σύστημα άρδευσης
Το σύστημα αποτελείται από τέσσερα φωτοβολταϊκά πάνελ και μια αντλία νερού, που εγκαταστάθηκε στο παρακείμενο ρέμα από όπου θα αντλείται το νερό που κατεβαίνει από την πηγή του Μπάρμπα-Γιώργη στο Σέιχ-Σου. Τα πάνελ εγκαταστάθηκαν στην οροφή της αποθήκης που υπάρχει στο χώρο, τα οποία θα παράγουν την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία της αντλίας νερού, το οποίο θα διοχετεύεται στο δίκτυο του λαχανόκηπου για την άρδευση των καλλιεργούμενων λαχανικών.
«Πρόκειται για μια δράση που ξεχωρίζει όχι τόσο για την όποια οικονομία κλίμακας επιτυγχάνεται σε επίπεδο ενέργειας ή υδάτινου πόρου, αλλά κυρίως για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας των παιδιών. Η σύνδεση του μαθήματός τους με τη λειτουργούσα πραγματικότητα πολλαπλασιάζει τη γνώση και την εμπειρία τους πάνω σε θέματα αιχμής περιβάλλοντος, αειφορίας και τεχνολογικών εξελίξεων. Επιπλέον, όμως, μυεί τα παιδιά σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι η στήριξη συνανθρώπων μας που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης βιώνουν προβλήματα ανεργίας και ανέχειας, και τα καθιστούν κοινωνούς των ευαίσθητων πρωτοβουλιών του δήμου μας», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σ.Δανιηλίδης.
πηγή: avatonpress

Λεφτά για τον Ξηρό υπάρχουν .





Για 4 εκατομμύρια ευρώ , χωρίς τις κρατήσεις , επικηρύσσονται οι τρομοκράτες που καταζητούνται από την Αστυνομία , είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη , Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις που έκανε για το θέμα της τρομοκρατίας, με αφορμή την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού.
 
Συγκεκριμένα όποιος προσφέρει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού ή του Νίκου Μαζιώτη ή της Παναγιώτας Ρούπας θα ανταμειφτούν με ένα εκατομμύριο ευρώ έκαστος . Η περίπτωση των δύο δραστών που συμμετείχαν στη διπλή ανθρωποκτονία των χρυσαυγιτών στο Ν. Ηράκλειο είναι διαφορετική αφού κοστολογούνται όχι ένα εκατομμύριο ο καθένας αλλά ένα εκατομμύριο και οι δύο μαζί . Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για σιαμαίους . Αντίθετα ο Μαζιώτης με τη Ρούπα δεν θεωρούνται σιαμαίοι αλλά απλοί σύντροφοι .
 
Από τον διαγωνισμό εξαιρούνται οι συγγενείς των τρομοκρατών καθώς και ο Νίκος Δένδιας ως αρχηγός του οργανισμού .
 
Το ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ , το οποίο θα ονομαστεί “επίδομα άδειας του Ξηρού” , θα διατεθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 το οποίο θα φορολογηθεί με 26% από το πρώτο ευρώ .
 
Αν ο Χριστόφορος Ξηρός καρφώσει τον Μαζιώτη , ο Μαζιώτης καρφώσει τη Ρούπα , η Ρούπα καρφώσει τον Ξηρό και οι σιαμαίοι αλληλοκαρφωθούν μεταξύ τους , ποιος θα εισπράξει τα λεφτά της επικήρυξης ; Οι αντάρτες πόλεων για τα τρέχοντα έξοδα ;

Η χρυσή κατάρα της Τανζανίας

Αναδημοσίευση από το TVXS

Η καναδική εταιρεία African Barrick Gold (ABG) είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στην Τανζανία έχοντας υπό τον έλεγχό της τρία από τα πέντε χρυσορυχεία της χώρας, μεταξύ των οποίων το ορυχείο Buzwagi, το οποίο βρίσκεται 6 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Kahama. Όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, οι εκρήξεις στο Buzwagi έχουν προκαλέσει την κατάρρευση κτιρίων, η σκόνη έχει δημιουργήσει προβλήματα υγείας στα παιδιά τους ενώ το νερό έχει μολυνθεί από τα απόβλητα του ορυχείου. Την ίδια στιγμή, άγνωστο παραμένει το πού καταλήγουν τα έσοδα από τις εξορύξεις.

147460-gold1

«Μία ημέρα το 2012 έγινε μια μεγάλη έκρηξη, από αυτές που κάνουν τη γη να τρέμει. Αυτό συμβαίνει όταν προχωρούν σε ένα νέο στρώμα βράχου», λέει η Mayenda κάτοικος ενός χωριού κοντά στο χρυσορυχείο Buzwagi. Εκείνη τη νύχτα, όταν έβρεξε, ένα τμήμα του σπιτιού της κατέρρευσε. «Λίγες εβδομάδες αργότερα,κατέρρευσε ακόμη ένα», αφηγείται η ίδια, μιλώντας στο Al Jazeera.

147460g-mayenta

Η Μayenda αναφέρει ότι το ορυχείο χρυσού Buzwangi ευθύνεται για την κατάρρευση κτιρίων και δεν είναι η μόνη. Άλλοι χωρικοί λένε ότι τα πλίνθινα σπίτια τους έχουν ραγισμένους τοίχους ενώ άλλα καταρρέουν εξαιτίας των εκρήξεων στο χρυσορυχείο. Ακόμη, αναφέρουν ότι ο βήχας των παιδιών τους προκαλείται από τη σκόνη που έρχεται από το Buzwangi ενώ και το νερό στα πηγάδια της περιοχής δεν είναι ασφαλές λόγω των αποβλήτων.
Περίπου 200 πλίνθινα σπίτια έχουν καταρρεύσει από τότε που ξεκίνησε τις εργασίες του το ορυχείο το 2009, αναφέρει ο Jumane Mpemba, αντιπρόσωπος των κατοίκων της περιοχής, ανάμεσά σε αυτά και δύο που ανήκαν στην οικογένειά του. «Το έχουμε καταγγείλει στις τοπικές αρχές πολλές φορές, αλλά δεν πήραμε ποτέ απάντηση» τονίζει.
Η εταιρεία African Barrick Gold, βέβαια, αρνείται ότι οι εκρήξεις στο χρυσορυχείο της είναι αυτές που προκάλεσαν την κατάρρευση των σπιτιών. Σε δήλωσή της στο Al Jazeera, μέσω του γραφείου δημοσίων σχέσεων της που έχει έδρα το Λονδίνο, η εταιρεία υποστηρίζει ότι έλεγξε τις εκρήξεις για μια περίοδο έξι μηνών και ανακάλυψε ότι «δεν υπήρχαν επιπτώσεις από τις ανατινάξεις ενώ για τα περισσότερα σπίτια που φέρονται να έχουν επηρεαστεί, αυτό ήταν αποτέλεσμα της κακής κατασκευής τους». Επίσης ισχυρίζεται ότι «οι κάτοικοι (σ.σ. των σπιτιών αυτών) προσπαθούν να πάρουν αποζημιώσεις».
Όπως τονίζει ο Mpemba, οι εκπρόσωποι της εταιρείας έχουν παραβρεθεί μόνο στις τρεις από τις οκτώ προγραμματισμένες συναντήσεις με τους τοπικούς αξιωματούχους.
«Η κυβέρνηση απέτυχε να αναπτύξει ένα αποτελεσματικό σύστημα επικοινωνίας με τις τοπικές κοινότητες. Αυτός είναι ο λόγος που οι κοινότητες αισθάνονται ότι τις αγνοούν, γιατί το μόνο που βλέπουν είναι εταιρείες να έρχονται στην περιοχή τους, μερικές φορές ακόμη και με τη βία», επισημαίνει ο Silas Olang από το Revenue Watch Institute, μια μη κυβερνητική οργάνωση που στηρίζει την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων προς όφελος των τοπικών πληθυσμών.
Μόλυνση του πόσιμου νερού
Το 2009, μια διαρροή από το ορυχείο της African Barrick Gold στα βόρεια της επαρχίας Mara οδήγησε στη μόλυνση του ποταμού Tigithe, από τον οποίο έπαιρναν νερό πάνω από 2.500 νοικοκυριά. Άνθρωποι και ζώα αρρώστησαν σοβαρά, μερικά από τα οποία πέθαναν εξαιτίας του κυανίου που βρισκόταν στο νερό. Οι κάτοικοι εξακολουθούν και σήμερα να αναφέρουν προβλήματα σχετικά με το πόσιμο νερό που καταναλώνουν.
Μάλιστα, η μήνυση που κατέθεσαν 1.451 καταγγέλλοντες για την υπόθεση αυτή εναντίον της African Barrick Gold το 2010, δεν έχει ακόμα οδηγήσει σε καμία δικαστική ενέργεια.

147460g-house2

Άγνωστο πού καταλήγουν τα έσοδα από τις εξορύξεις

Το Revenue Watch Institute, παρακολουθεί τη διαχείριση των αγαθών σε 58 πλούσιες σε ορυκτά χώρες και δημοσιεύει έναν ετήσιο Δείκτη Διαχείρισης Πόρων. Το 2013 η Τανζανία ήταν στην 27η θέση ανάμεσα στις 58 αυτές χώρες, κυρίως λόγο της έλλειψης διαφάνειας.
Σύμφωνα με τον Olang, «είναι πολύ δύσκολο να καταγραφούν τα έσοδα από τις εξορύξεις στην Τανζανία». Όπως επίσης «είναι πολύ δύσκολο να ανακαλύψει κανείς πού ξοδεύονται τα χρήματα από τις εξορύξεις χρυσού. Δεν γνωρίζουμε τίποτα σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ των εταιρειών και της κυβέρνησης».
Με τα αποθέματα χρυσού να υπολογίζονται στους 1.275 τόνους, η Τανζανία είναι πλέον η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στην Αφρική, μετά τη Νότια Αφρική και την Γκάνα. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Τανζανίας, η χώρα εξήγαγε χρυσό αξίας 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το οικονομικό έτος 2011-12. Η συμβολή του τομέα των εξορύξεων στο ΑΕΠ της χώρας υπερτριπλασιάστηκε από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 ως το 2012, όπως αναφέρει το Revenue Watch.
Ωστόσο, αυτά τα κέρδη δεν οδήγησαν σε καμία ανάπτυξη τις κοινότητες κοντά στα ορυχεία ούτε διοχετεύθηκαν στους κατοίκους της Τανζανίας, το 65% των οποίων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

αναρτήθηκε από