Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Αλμπένα: Το τουριστικό στολίδι της Σοσιαλιστικής Βουλγαρίας!



Μια φορά κι έναν καιρό αποφασίσαμε να πάμε διακοπές στη Μαύρη Θάλασσα. Στη Βουλγαρία. Να δούμε πόσο μαύρη είναι!!

Γιατί εντάξει...σαν τη Χαλκιδική δεν έχει, αλλά να δούμε και κάτι άλλο.
Βρήκα ένα μέρος που λέγανε ό,τι είναι από τα καλύτερα θέρετρα. 


Αλμπένα λέγεται, ψηλά, κοντά στα βουλγαρορουμανικά σύνορα, δίπλα στη Βάρνα. 


Μπαίνοντας στη Βουλγαρία οι περιοχές κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα προκαλούν θλίψη. Εγκαταλελειμμένα εργοστάσια σε κάθε χωριό, δημόσια κτήρια που σαπίζουν, ετοιμόρροπα σπίτια, σου θυμίζουν ότι κάποτε εκεί ζούσε και δούλευε κόσμος, ότι εκεί υπήρχε όντως ανάπτυξη. 

Οι δρόμοι, όλα, λες και σταμάτησαν στο 1990. 

Παναγιώτα Σταθοπούλου : Μια ηρωίδα της Αντίστασης!





Στάση μνήμης…

Καθώς μπαίνουμε στο πανέμορφο Μεγάλο Χωριό της Ευρυτανίας, δίπλα στον Άϊ Θανάση συναντάμε ένα καλαίσθητο μνημείο με μία προτομή. Είναι της αξέχαστης ηρωίδας μας Παναγιώτας Σταθοπούλου! Της 17χρονης ΕΠΟΝίτισσας που δώρισε τα ολάνθιστα νιάτα της στη χιλιάκριβη τη λευτεριά κερδίζοντας μια ζηλευτή θέση στο πάνθεον των αθάνατων αγωνιστών αυτού του τόπου!

Κρατώντας από το χέρι τις μνήμες θα ταξιδέψουμε στο χρόνο για να γνωρίσουμε και να τιμήσουμε τη μικρή ξανθιά Ευρυτανοπούλα (στην καταγωγή) που με τη στάση της και με το αίμα της δίδαξε και διδάσκει πως «θέλει αρετή και τόλμη η Ελευθερία»… 


Τρανό Χωριό!

Το Μεγάλο Χωριό σίγουρα φιγουράρει μέσα στις πρωτοκλασάτες θέσεις του τουριστικού χάρτη της Ευρυτανίας. Αποτελεί συνήθη προορισμό καθώς απέχει από το Καρπενήσι μόλις 14 χλμ. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 720μ. στους πρόποδες της πανύψηλης Καλιακούδας (2101μ) και καμαρώνει μέσα στην αγνή καταπράσινη φύση καθώς το αγκαλιάζουν από παντού έλατα, δρύες, καρυδιές και καστανιές! Η ματιά ταξιδεύει πανοραμικά από την κοιλάδα του Καρπενησιώτη ποταμού μέχρι απέναντι στη χιλιοτραγουδισμένη Χελιδόνα (1974μ) και στο μικρότερο αδερφάκι του Μεγάλου Χωριού, το επίσης διάσημο Μικρό Χωριό!
 

 

Έφυγε από τη ζωή ο Μάνος Ελευθερίου Σε ηλικία 80 χρόνων

Αθλητική ανάπτυξη, αλλά για ποιον;


Άρθρο του Τάκη Πετρόπουλου, Συμβούλου Δημάρχου Πατρέων σε θέματα αθλητισμού



Τελευταία ακούμε όλο και πιο συχνά από διάφορους πολιτικούς, οικονομικούς και επιχειρηματικούς κύκλους για τη σημασία του τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Η πλειοψηφία όσων τα λένε αυτά ή δεν γνωρίζει ή εν πάσει περιπτώσει δεν λαμβάνει υπ’ όψη της, ούτε την ιστορική διάρθρωση της Ελληνικής Οικονομίας, ούτε τις αλληλεπιδράσεις των τριών τομέων της οικονομίας, αλλά ούτε και τα εγγενή αρνητικά χαρακτηριστικά του τριτογενούς τομέα στον οποίο ανήκει ο τουρισμός.

Μιλώντας για τον τουρισμό ξεχνούν να υποσημειώσουν, τρία πολύ σημαντικά πράγματα: Πρώτο δεν εγγυάται τη μακροοικονομική σταθερότητα λόγω των επιδράσεων που δέχεται από εξωγενείς παράγοντες (γεωφυσικούς, κλιματολογικούς, περιβαλλοντολογικούς, γεωστρατηγικούς κ.ο.κ.). Δεύτερο η παραγωγή του τουριστικού προϊόντος είναι τόσο σύνθετη, που η κατανόηση και η αξιολόγηση της σημασίας του στην ανάπτυξη μιας χώρας απαιτεί επιστημονική μέθοδο και Τρίτο το όποιο κέρδος από τον Τουρισμό δεν διαχέεται στην κοινωνία ισομερώς, το καρπώνεται μια συγκεκριμένη κοινωνική τάξη και όχι συνολικά οι εργαζόμενοι.

Θεσμικές αναδιαρθρώσεις για ποια τάξη;


Εκτενή αποσπάσματα απ' την ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκδήλωση της ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής του Κόμματος

Πρώτη ψηφοφορία γυναικών στην ελεύθερη Ελλάδα
Πρώτη ψηφοφορία γυναικών στην ελεύθερη Ελλάδα
Η επίθεση του κεφαλαίου δεν περιορίζεται μόνο στο οικονομικό επίπεδο. Συνοδεύεται από νόμους και αποφάσεις αύξησης της καταστολής, της ποινικοποίησης των αγώνων και γενικότερα της υλοποίησης της στρατηγικής της αστικής τάξης.
 
Και σ' αυτόν τον τομέα οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικές απ' τις προηγούμενες στο να περνούν τις επιλογές του κεφαλαίου, να αμβλύνουν λαϊκές αντιστάσεις και να εκμαυλίζουν συνειδήσεις. Εμφάνισαν και εμφανίζουν συχνά ως προοδευτικό εκσυγχρονισμό την πορεία σε αντιδραστική κατεύθυνση, στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Ας θυμηθούμε απλά, ενδεικτικά, το νέο Πτωχευτικό Κώδικα σε βάρος των εργατικών απαιτήσεων, την απόπειρα τροποποίησης των άρθρων 187 και 187α του Ποινικού Κώδικα για τις «τρομοκρατικές» οργανώσεις, την ενσωμάτωση της Οδηγίας για την «Ευρωπαϊκή Εντολή Ερευνας», που συρρικνώνει τα δικαιώματα του κατηγορούμενου, τη θεσμοθέτηση διαδικασιών «fast track» για τις μεγάλες καπιταλιστικές επενδύσεις, τη νομοθετική ρύθμιση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την καθιέρωση του μισθολογικού λοκ άουτ.

Την ίδια ώρα, τα δικαστήρια κηρύσσουν με πανομοιότυπες αποφάσεις όλες τις εργατικές απεργίες παράνομες και καταχρηστικές, όπως πρόσφατα στο λιμάνι του Πειραιά.