Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Η «ηχώ» των πυροβολισμών της Πενσιλβάνια στην Ευρώπη

 

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΕΛΙΣΑΙΟΥ ΒΑΓΕΝΑ


 

Του Ελισαίου Βαγενά*

 

Είναι πια γεγονός: Στη μάχη των δύο πολιτικών «δεινοσαύρων» για την προεδρία των ΗΠΑ χύθηκε το πρώτο αίμα, για να μας υπενθυμίσει πως και η διαπάλη ανάμεσα σε αστούς πολιτικούς, που εκφράζει την όξυνση των αντιθέσεων στον σημερινό καπιταλιστικό κόσμο, μπορεί να φτάσει και σε τέτοιο (βίαιο) σημείο και να λάβει ακόμη και τέτοια (βίαια) χαρακτηριστικά.

Και η αλήθεια είναι πως η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια από τον 20χρονο ένοπλο Τόμας Μάθιου Κρουκς, άσχετα από τα κίνητρά της, ή από το εάν αυτός δρούσε ως «μοναχικός λύκος» ή ήταν «κομμάτι» μιας μεγαλύτερης συνωμοσίας, επέδρασε ως «ούριος άνεμος»  στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, σαφώς περισσότερο από τα σαρδάμ που παρουσιάζει δημοσίως ο συνυποψήφιός του, Τζ. Μπάιντεν.

Βεβαίως, ο δρόμος ως τις κάλπες είναι ακόμη μακρύς και μπορεί να αποδειχτεί και αμφίρροπος, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των καπιταλιστικών συμφερόντων, που συγκρούονται στις ΗΠΑ, αλλά και στον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο, πρώτα απ’ όλα στην ΕΕ, που ήδη δείχνει «συναχωμένη» από τις «πυρετώδεις» πολιτικές διεργασίες στις ΗΠΑ.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Να ακυρωθούν τα σχέδια «αξιοποίησης» της Μαρίνας Αρετσούς από επιχειρηματικά συμφέροντα

 

Αρνητικά γνωμοδότησε η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, διαφωνώντας με τους όρους της ιδιωτικοποίησης

 

Αρνητικά γνωμοδότησε η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης (ΜΕΘ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά την «αξιοποίηση» - «αναβάθμιση» της Μαρίνας της Αρετσούς, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Η απόρριψη από τη Διοίκηση - παρά τη θετική εισήγηση της υπηρεσίας - και τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν ήρθε ως στάση εναντίωσης στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της γης, αλλά ως διαφωνία στους όρους που αυτή προχωρά. Αλλωστε η διοίκηση της Περιφέρειας και άλλες δυνάμεις σε παλαιότερη αντίστοιχη συνεδρίαση είχαν τοποθετηθεί θετικά στους σχεδιασμούς του ΤΑΙΠΕΔ.

Ξεκάθαρη συνεπή στάση ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΤΑΙΠΕΔ έχει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας, που απαιτούσε και απαιτεί ακύρωση των σχεδιασμών και διεκδικεί να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα αναβάθμισης της περιοχής προς όφελος του λαού, με κρατική χρηματοδότηση.

Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται σε μια συνολικότερη στρατηγική για τη μετατροπή του παραλιακού μετώπου σε χώρο υποδοχής επενδύσεων τουριστικών, real estate και άλλων, έτσι ώστε να βρουν κερδοφόρα διέξοδο συσσωρευμένα κεφάλαια.

Την ίδια ώρα ο λαός της Καλαμαριάς και οι φορείς του συνεχίζουν τον αγώνα για να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί. Εχουν πει ξεκάθαρο όχι στο σχέδιο κυβέρνησης - ΤΑΙΠΕΔ. Διεκδικεί η Μαρίνα Αρετσούς και άλλοι χώροι και υποδομές να αξιοποιηθούν προς όφελός του με τη δημιουργία πάρκων πρασίνου, χώρων αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, με ελεύθερη και δωρεάν χρήση.

Κινητοποίηση στο ΨΝΘ: «Πάρτε πίσω την απόλυση - συνδικαλιστική δίωξη της Ρ. Γεωργιάδη - Η τρομοκρατία δεν θα περάσει» (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

ΑΙΣΧΟΣ! ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Στέλνουν αγωνιστικό μήνυμα ότι δεν θα αποχωρήσουν αν δεν υπογραφεί η παραμονή της Ρ. Γεωργιάδη στην εργασία της

 

 
 

Kινητοποίηση, ενάντια στην απόλυση - τρομοκρατική συνδικαλιστική δίωξη από τη διορισμένη διοίκηση του ΨΝΘ, στην Ρούλα Γεωργιάδη, ψυχιάτρου, στελέχους του ΚΚΕ, μέλους του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και μέλους του ΔΣ στο Σωματείο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται από το πρωί στο ΨΝΘ.

Συμμετέχουν μαζικά δεκάδες συνδικαλιστές, εκπρόσωποι σωματείων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και δεκάδες εργαζόμενοι από το ΨΝΘ, φωνάζοντας το σύνθημα «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει».

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε παρέμβαση στον αναπληρωτή διοικητή του ΨΝΘ όπου απαίτησαν η διοίκηση να πάρει πίσω την απόφασή της και να υπογράψει την παραμονή της Ρ. Γεωργιάδη στην εργασία. Τόνισαν ότι πρόκειται για καθαρή και προκλητική συνδικαλιστική δίωξη και κατήγγειλαν επίσης ότι με την απομάκρυνση της συναδέλφισσάς τους ουσιαστικά οδηγείται σε κλείσιμο το 3ο τμήμα των Οξέων Περιστατικών, καθώς το νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο κατά 50%.

Οι δύο δρόμοι

 

 

Κάθε αγωνιστική ανάταση και μία ακόμα αναμέτρηση με την πολιτική κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων. Κάθε εστία διεκδίκησης και αλληλεγγύης σε χώρους δουλειάς και γειτονίες και μια ακόμα αποκάλυψη των δύο δρόμων που συγκρούονται: Από τη μία, των θυσιών δίχως τέλος για να θωρακίζονται η «ανταγωνιστικότητα» και η κερδοφορία του κεφαλαίου, του δρόμου δηλαδή που υπηρετούν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Και από την άλλη, του δρόμου της ελπίδας, που γεννιέται στην πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος για να περάσει στην αντεπίθεση, στη πάλη για κάθε ανάγκη των εργαζομένων, κόντρα στο σύστημα της εκμετάλλευσης.

Τις τελευταίες βδομάδες οι αγωνιστικές διεργασίες που είναι σε εξέλιξη φανερώνουν και νέες δυνατότητες για να μπουν περισσότερες δυνάμεις στην πάλη, να ορθωθούν εμπόδια, να καθυστερήσουν αντιλαϊκές εξελίξεις, να τσαλακώσουν την κυβερνητική πολιτική.