Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ


Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα (VIDEO)

 

 



«Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση επιβεβαιώνει αυτό που το ΚΚΕ επισήμανε από την πρώτη στιγμή, ότι εξυπηρετεί δύο στόχους: Από τη μία πλευρά προωθεί ορισμένες ανάγκες του αστικού πολιτικού συστήματος προκειμένου να εξασφαλίσει απρόσκοπτα την κυριαρχία του και από την άλλη υπηρετεί την προεκλογική αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με ψεύτικα διλήμματα που κρύβουν τη στρατηγική τους σύγκλιση, να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια».

Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων και ξεκινώντας την ομιλία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Πόρισμα έρευνας της Βουλής της Δανίας: Η συμμετοχή της Δανίας στους πολέμους εξυπηρετούσε τους σκοπούς των ΗΠΑ







Από Panos στο Φεβ 13, 2019 Διεθνή
 
Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Για ποιο λόγο συμμετείχε η Δανία στον πόλεμο ενάντια στην Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν και Ιράκ;

Η έρευνα γύρω από αυτό το ερώτημα ανατέθηκε το 2016 σε ανεξάρτητη επιτροπή του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης  και στους καθηγητές Rasmus Mariager και Anders Wivel. Πάνω από 1000 ντοκουμέντα ζητήθηκαν για την έρευνα, 14 από αυτά δεν παραδόθηκαν για λόγους «Εθνικής Ασφαλείας» και «ευαισθησίας» προς τρίτες χώρες, εκ των οποίων τα 11 αφορούσαν τις ΗΠΑ και τα 4 την Αγγλία.

Η έρευνα ανατέθηκε με τον όρο να μην εξεταστούν θέματα διεθνούς δικαίου. Ο λόγος είναι προφανής. Ο κίνδυνος να στραφεί κανείς για εγκλήματα πολέμου, στοχευμένες δολοφονίες και μεταχείριση των αιχμαλώτων, εναντίον της Δανίας δεν θα έπρεπε να αναδειχθεί από την έρευνα για να μείνουν στο απυρόβλητο οι ηθικοί αυτουργοί. Το πόρισμα συμπεραίνει:

Μαστίγιο...


Το δοκιμασμένο «μαστίγιο και καρότο» επιστρατεύει ξανά η κυβέρνηση, προκειμένου να αποδεχτεί ο λαός τα μέτρα για τα «κόκκινα» δάνεια, που είναι βραχνάς για τους τραπεζικούς ομίλους, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τον νέο γύρο κερδοφορίας του κεφαλαίου. Σε ό,τι αφορά το «μαστίγιο», δεν έχει κανείς παρά να δει τις δηλώσεις Δραγασάκη περί νέας «ανακεφαλαιοποίησης» των τραπεζών, στην περίπτωση που ο λαός δεν αποδεχτεί μαζικούς πλειστηριασμούς και γενίκευση των εκβιασμών στους οφειλέτες για να «προσέλθουν στο ταμείο». Αλλά και τις δηλώσεις των «θεσμών», για τις προθεσμίες της δεύτερης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» που λήγουν, για τον κίνδυνο να μην επιστραφούν τα κέρδη που είχαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα και πάει λέγοντας. Εμφανής δηλαδή είναι η προσπάθεια να μεταφέρουν τις «αγωνίες» και τα «σπασμένα» του κεφαλαίου στα λαϊκά στρώματα.

... και καρότο
 
Ακόμα πιο αισχρή όμως είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει την πολιτική «προστασίας» των τραπεζικών ομίλων και των συμφερόντων τους ως «προστασία» των λαϊκών νοικοκυριών, την ουσιαστική άρση ακόμα και της τυπικής προστασίας στην πρώτη κατοικία ως «προσαρμογή προς το φιλολαϊκότερο» και την ακόμα πιο κουτσουρεμένη επιδότηση ενοικίου για όσες οικογένειες θα περνάνε από την «ψιλή κρησάρα» των εισοδηματικών και των υπόλοιπων κριτηρίων ως «συνολική πολιτική για τη στέγη».

Εκδήλωση για τον «ποιητή της ειρήνης» Στέφανο Τηλικίδη (ΦΩΤΟ - VIDEO)



Μία συγκινητική εκδήλωση τιμής και μνήμης στον ποιητή Στέφανο Τηλικίδη διοργάνωσαν η Ομάδα Γυναικών Ωραιοκάστρου (μέλος της ΟΓΕ) και η ΕΔΥΕΘ το Σάββατο. Ο «ποιητής της ειρήνης» έζησε στο Ωραιόκαστρο όπου έγινε και η εκδήλωση.

Την εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του ο Ν. Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πλούσιο πρόγραμμα με απαγγελίες ποιημάτων του ποιητή, πληροφορίες για την ζωή και το έργο του σε συνδυασμό με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό.



Ο Στέφανος Τηλικίδης γεννήθηκε το 1923 στο Κρεπανσόι του Καυκάσου και σε ηλικία 6 ετών εγκαταστάθηκε στο χωριό Τέρπυλος του Κιλκίς, όπου διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα. Σπούδασε νομικά στην Θεσσαλονίκη και στα χρόνια της κατοχής οργανώθηκε στις τάξεις του ΕΑΜ. Στα Ελληνικά γράμματα εμφανίστηκε το 1953 με την ποιητική συλλογή «Δημοτικά Μοτίβα» και ακολούθησαν άλλα δέκα ποιητικά έργα.

ΕΔΥΕΘ: 14 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. συλλαλητήριο


  ΕΔΥΕΘ: Πέμπτη 14 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. συλλαλητήριο, στο Άγαλμα του Βενιζέλου.

Η ανακοίνωσή

Έναν “πρωτότυπο” τρόπο βρήκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μας θυμίσει τα 20 χρόνια της επέμβασης και του βρώμικου πολέμου των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ το 1999 ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, ενός πολέμου που
οριστικοποίησε τη βίαιη διάλυση του ενιαίου αυτού κράτους. Οι βάρβαροι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν δεκάδες χιλιάδες θύματα (νεκρούς και τραυματίες), πολλά από τα οποία ήταν μικρά και ανυπεράσπιστα παιδιά και άμαχοι, κατέστρεψε νοσοκομεία, σχολεία, υποδομές, εργοστάσια, γέφυρες και δρόμους.

Οι “έξυπνες” ΝΑΤΟικές βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου μετέτρεψαν τη Γιουγκοσλαβία και ολόκληρα τα Βαλκάνια σε ραδιενεργή και χημική χαβούζα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία όλων των λαών της περιοχής.

ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΟΝΕΙΡΟΞΕΙΣ ΤΟΥ "ΠΡΙΝ" ...







ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΟΝΕΙΡΟΞΕΙΣ ΤΟΥ "ΠΡΙΝ" ...

ΚΑΙ Η "ΑΡΙΣΤΕΡΗ" ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΛΕΤΙΔΗ ...


ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ.


Βγήκε πάλι το "πριν" στην "πολιτική παλαίστρα" μ’ ένα άρθρο για τις δημοτικές εκλογές. Λογικό κι αναμενόμενο. Εκλογές έρχονται, γνώμη θα πούνε. Και μάλιστα γνώμη "αντικαπιταλιστική", "κινηματική", ενάντια στο "περιοριστικό πλαίσιο που βάζει η ΕΕ" κι οι κυβερνήσεις και άλλα τέτοια. Έτσι λένε. Καμία αντίρρηση. 

Αλλά αντί να "τα ρίχνουν" στην ΕΕ, στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στα αστικά κόμματα, δηλαδή σ’ όλους αυτούς που επιβάλουν, ψηφίζουν κι υπηρετούν αυτό το περιοριστικό αστικό πλαίσιο στην τοπική διοίκηση, αυτοί πάλι στο ΚΚΕ «τα ρίχνουν» και πιό συγκεκριμένα στους πέντε κομουνιστές δημάρχους.
"Και η «κόκκινη» διαχείριση δεν είναι ανατρεπτική"... τιτλοφορείται το άρθρο.
Κι από τον τίτλο φαίνεται … το κόκκινη σε εισαγωγικά. Αμφισβητεί την "κοκκινίλα" του Πελετίδη και των άλλων. Η κυρία που υπογράφει είναι μάλλον ο επίσημος κριτής κοκκινίλας. Από την εποχή που το χρώμα έβγαινε από τα κοχύλια "πορφύρα", μέχρι σήμερα. 

Θηλιές πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία


Με εντατικούς ρυθμούς εξελίσσονται οι αντιλαϊκές διεργασίες και τα παζάρια στο «τρίπτυχο» κυβέρνησης - ευρωπαϊκών «θεσμών» - εγχώριων τραπεζικών ομίλων, γύρω από το εύρος της κλιμάκωσης των πλειστηριασμών απέναντι στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας.
 «Ενα το κρατούμενο» είναι η διάλυση σε σημείο εξαΰλωσης της δικαστικής προστασίας με τη μεταφορά των υποθέσεων από τα δικαστήρια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του λεγόμενου «εξωδικαστικού συμβιβασμού», όπου βέβαια το πάνω χέρι θα έχουν οι τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, προ των πυλών εμφανίζεται και η περαιτέρω κατακρεούργηση των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων, για «δικαιούχους» που θα ενταχθούν σε ρυθμίσεις «διευκόλυνσης» κάτω από τους λεόντειους όρους των τραπεζών αλλά και της υπάρχουσας νομοθεσίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πρόταση που έπεσε στο τραπέζι αφορά την εισαγωγή ενός ακόμη κριτηρίου για την υπαγωγή σε καθεστώς «προστασίας». Πρόκειται για το ύψος του αρχικού δανείου για πρώτη κατοικία, με το πλαφόν να οριοθετείται στην περιοχή των 100.000 - 120.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών είναι καλυμμένα με την εγγραφή υποθήκης αντίστοιχου ύψους. Το γεγονός αυτό δίνει το ελεύθερο στις τράπεζες να προχωρούν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας εμπορικής αξίας που ξεκινά από το ίδιο ύψος. Σε αυτό το πλαίσιο, η «προστασία» πέφτει στην περιοχή των 120.000 ευρώ. Σήμερα το περιουσιακό κριτήριο «προστασίας» ξεκινά από 180.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φτάνει μέχρι 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.

Μέρες του 1999


Από παλαιότερη εκφόρτωση ελικοπτέρων των ΗΠΑ στο λιμάνι της Θεσ/νίκης 
Από παλαιότερη εκφόρτωση ελικοπτέρων των ΗΠΑ στο λιμάνι της Θεσ/νίκης

Μέρες του 1999, όταν χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών για τη δολοφονική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, ξαναζεί αυτές τις μέρες το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν πολεμικό υλικό από τις βρώμικες αποστολές τους στην περιοχή.

Θυμίζουμε ότι ανάλογο ρόλο έπαιξε τον Οκτώβρη του 2017 το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μόνιμη βάση ελικοπτέρων και άλλου στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι δεν υπάρχει υποδομή στην Ελλάδα, στρατόπεδο, αεροδρόμιο και λιμάνι, που να μην εντάσσεται στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, μετατρέποντας τη χώρα σε μια απέραντη στρατιωτική βάση, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που στη θητεία της έχει απογειώσει την ιμπεριαλιστική εμπλοκή.

Βέβαια, ο ρόλος της Ελλάδας ως «γεωπολιτικού μεντεσέ» των ΗΠΑ δεν περιορίζεται στη φιλοξενία και διευκόλυνση των στρατιωτικών τους δυνάμεων.