Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας – Τα πρώτα εκατό χρόνια




Εκατό χρόνια πριν τη δική μας εποχή, στα τέλη της δεύτερης δεκαετίας του εικοστού αιώνα, καταστροφικές θύελλες σάρωναν την ανθρωπότητα. Η τελευταία ζούσε πλέον στον αστερισμό του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, του πλέον, ως τότε, επιθετικού και ριζοσπαστικού συστήματος εκμετάλλευσης φυσικών και ανθρώπινων πόρων. Επρόκειτο για ένα νεαρό ακόμα σύστημα. Τα πρώτα του ίχνη εμφανίστηκαν στα ύστερα χρόνια του μεσαίωνα, ο θρίαμβός του όμως έπρεπε να περιμένει τη βιομηχανική επανάσταση, στο πρώτο μισό του δέκατου ένατου αιώνα. Σχεδόν αμέσως μετά ο ύστερος ευρωπαϊκός αποικισμός επέβαλε, συνήθως δια πυρός και σιδήρου, τον καπιταλισμό σε ολόκληρο τον τότε κόσμο, γνωστό ή «άγνωστο». Για ένα διάστημα τίποτε άλλο δεν μπορούσε να σταθεί στον κόσμο. Όσο κι αν ήταν άδικο, όσο κι αν ήταν ανελέητο στα θύματά του, όσο κι αν τρεφόταν από την κλοπή του μόχθου των πολλών, όσο κι αν σάρωνε τρόπους ζωής, θρησκείες, συνήθειες, όπου και όταν χρειαζόταν, το σύστημα αυτό έδειχνε ότι είχε έρθει για να μείνει αιώνια. Ήταν η Μπελ Επόκ –η Ωραία Εποχή- στην ιστορία της ανθρωπότητας, η Ωραία Εποχή στη σύντομη ιστορία του καπιταλιστικού πλέον κόσμου.

Έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια! Έξω οι φασίστες από τα σχολεία!

 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

«Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας, ενάντια σε πολέμους, φασισμό! Αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και τη φιλία των λαών!». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και συνεχίζει: 

«Τις τελευταίες μέρες διακινούνται μέσω "Facebook" και "Instagram" διάφορα ανυπόγραφα καλέσματα που παρουσιάζουν μια ημερομηνία σαν μέρα καταλήψεων στα σχολεία, με φασιστικό περιεχόμενο και συνθήματα μίσους.
Καλούμε τους συμμαθητές μας να γυρίσουν χωρίς δεύτερη σκέψη την πλάτη στα φασιστοειδή που βγήκαν από τις τρύπες τους και θέλουν να σπείρουν στα σχολεία και τις γειτονιές μας τις μισάνθρωπες, φασιστικές, δολοφονικές, σάπιες ιδέες τους και το ρατσιστικό τους δηλητήριο.

Τα καλέσματα για την ψευτοπανελλαδική μέρα καταλήψεων είναι ανυπόγραφα, γιατί απλά δεν υπάρχουν σχολεία και συντονιστικά που να καλούν σε φασιστικού περιεχόμενου καταλήψεις. Οι φασίστες τρώνε πόρτα όπου βάζουν αυτό το θέμα στα σχολεία και θα συνεχίσουν να τρώνε τα μούτρα τους όπου τολμήσουν να το βάλουν από εδώ και μπρος!

ΣΕΒ Αξιώνει πολιτικές με «ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα»


  Πηγή: Eurokinissi

Στην «ανάγκη να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τη διασφάλιση ενός σταθερού φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος», εστιάζει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας, επικαλούμενος την «εικόνα ασθενούς ανάκαμψης» της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, «σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξανόμενης αβεβαιότητας».

Οι βιομήχανοι ζητάνε προσαρμογές στο εφαρμοζόμενο αντιλαϊκό «μείγμα», αξιώνοντας ακόμη μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές για τη στήριξη του κεφαλαίου. 

Να μη βρίσκουν τόπο




Κήρυγμα - δηλητήριο επιχείρησαν να κάνουν σε μαθητές του 1ου ΓΕΛ Γέρακα φασιστοειδή που δρουν στην περιοχή και φαίνεται ότι έχουν βάλει «στο μάτι» το συγκεκριμένο σχολείο. Σε φυλλάδιο που μοίρασαν παραμονές της επετείου της 17ης Νοέμβρη, αναπαρήγαγαν τα γνωστά ανιστόρητα και εμετικά σχετικά με τη χούντα και το Πολυτεχνείο, ότι δεν υπήρχαν δηλαδή νεκροί στην εξέγερση, ότι οι νεκροί είναι κατασκευάσματα, ότι η «Βόρεια Κύπρος» χάθηκε «επί Δημοκρατίας» κ.ά. Θυμίζουμε ότι από το συγκεκριμένο σχολείο, είχαν εμφανιστεί μερικοί μαθητές να φωνάζουν αλυτρωτικά συνθήματα για τη Μακεδονία κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτώβρη, και ότι μέσα και γύρω από το σχολείο περιδιαβαίνουν συχνά - πυκνά διάφοροι φασίστες, που λερώνουν τοίχους και νεανικά μυαλά με τα χυδαία σύμβολα και την ακροδεξιά προπαγάνδα τους. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, φασιστοειδή που κινούνταν στο σκοτάδι, όπως συνηθίζουν, επιτέθηκαν σε στέλεχος του ΚΚΕ που μένει και δραστηριοποιείται στην περιοχή. Φαίνεται, λοιπόν, ότι αυτές οι εγκληματικές συμμορίες αξιοποιούν το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ για να σπείρουν τον εθνικισμό σε νέους, που πάει βέβαια χέρι - χέρι με τον αντικομμουνισμό, όπως απέδειξε και η πρόσφατη επίθεση. Η μαζική συγκέντρωση μελών, οπαδών και φίλων του Κόμματος την περασμένη Τετάρτη στο Γέρακα, ήταν μια πρώτη απάντηση, που πρέπει να βρει αποφασιστική συνέχεια από το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, από γονείς, δασκάλους και καθηγητές, ώστε να μη βρίσκουν πραγματικά τόπο να σταθούν οι φασίστες.

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΩΝΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Κυβέρνηση και ΟΑΣΘ είναι υπεύθυνοι για το αίσχος με τις συγκοινωνίες και όχι οι πρόσφυγες και μετανάστες




Την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος ρατσισμού και ξενοφοβίας καταγγέλλει η Λαϊκή Επιτροπή Ιωνίας Θεσσαλονίκης, με αφορμή την επιστολή της παράταξης «ΔΡΟΜΕΑΣ» στη διοίκηση του ΟΑΣΘ. Σε ένα ρατσιστικό ντελίριο, η εν λόγω παράταξη ζητάει να μη μετακινούνται οι πρόσφυγες με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, αλλά μόνο με μισθωμένα τουριστικά λεωφορεία, γιατί «λόγω των ακατάλληλων συνθηκών υγιεινής στις δομές φιλοξενίας τους, αλλά και λόγω της κουλτούρας τους σε σχέση με την προσωπική τους υγιεινή, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών τόσο στους οδηγούς όσο και στους υπόλοιπους επιβάτες»! Εκτός από τα περί «υγειονομικής βόμβας», η συγκεκριμένη παράταξη καλλιεργεί το ρατσιστικό δηλητήριο αποδίδοντας στους πρόσφυγες «ραγδαία αύξηση των φαινομένων προπηλακισμού και παραβατικών συμπεριφορών» στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. 

Η Λαϊκή Επιτροπή Ιωνίας στηλιτεύει αυτές τις απαράδεκτες απόψεις, επισημαίνοντας τα εξής:

100 χρόνια ΚΚΕ «...Και θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα» (VIDEO - ΦΩΤΟ)







Τα 100 χρόνια του τιμημένου ΚΚΕ, γιορτάζουν σε κλίμα ενθουσιασμού, συγκίνησης και περηφάνειας χιλιάδες κόσμου που βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής 25 Νοέμβρη, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Το Στάδιο ασφυκτικά γεμάτο, από ανθρώπους κάθε ηλικίας, εργάτες, νέους, συνταξιούχους, γυναίκες που βρέθηκαν στη γιορτή των 100 χρόνων του ΚΚΕ για να τιμήσουν την ίδρυση, την ένδοξη δράση του, τους χιλιάδες νεκρούς κομμουνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Ηταν εκεί και έδωσαν υπόσχεση συνέχισης του αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Δυναμική είσοδο μέσα σε χειροκροτήματα και ευφημισμούς έκανε η ΚΝΕ στην αρένα του γηπέδου με τις κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν και τα συνθήματα να δονούν την ατμόσφαιρα: «Ένας αιώνας αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Ισχυρό ΚΚΕ αντεπίθεση λαέ», «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός». Οι νέοι κομμουνιστές καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο που ήδη έχει καθίσει στις εξέδρες.

Το γήπεδο στολισμένο από άκρη σε άκρη με κόκκινες σημαίες και πανό που ανέγραφαν: «Η δύναμη μας, δύναμή σου, ΚΚΕ», «Με το ΚΚΕ για το δίκιο μας». Στην πλάτη της εξέδρας το σύνθημα έδινε τον τόνο της γιορτής: «Γράψαμε Ιστορία, συνεχίζουμε, θα νικήσουμε».

Παράλληλα, πρωτοκυκλοφόρησε και διατέθηκε στο ΣΕΦ σε ειδικούς χώρους, το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ 1918 - 1949.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, ήταν εκείνη που όταν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε «στους αιωνόβιους συντρόφους μας, που πέρασαν από φωτιά και σίδερο και βρίσκονται σήμερα μαζί μας, παρά τα προβλήματα υγείας», ο κόσμος σηκώθηκε όρθιος και χειροκροτούσε συγκινημένος παρατεταμένα προς τιμήν τους ενώ όλο το στάδιο φώναζε το σύνθημα: «Ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές πότε τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές». Λίγα δευτερόλεπτα πριν την έναρξη της ομιλίας, σηκώθηκε τεράστιο πανό στις κερκίδες, με το σύνθημα: «100 χρόνια ΚΚΕ Συνεχίζουμε Θα Νικήσουμε».

Στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (Δείτε πάνω βίντεο και διαβάστε παρακάτω την ομιλία).

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της τοπικής διοίκησης, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων, που βρίσκονται στην Αθήνα, συμμετέχοντας στην 20η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, την οποία φιλοξενεί το ΚΚΕ, στην Αθήνα.