Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Τι θέλετε να γίνουμε ΚΟΥΒΑ;

Το νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα βραβεύτηκε στην Κούβα

Πηγή: cubadebate.cu
Το νέο εμβόλιο (VAXIRA) κατά του καρκίνου του πνεύμονα  επέλεξε η επιστημονική κοινότητα της Κούβας   για ένα από τα  Εθνικά Βραβεία Επιστημονικής Έρευνας το 2013.

Η ολομέλεια της Ακαδημίας Επιστημών της Κούβας (ACC)  που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο αμφιθέατρο “Manuel  Sanguily” της έδρας Φιλοσοφίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Αβάνας  επέλεξε ομόφωνα το «VAXIRA».
Δημιουργοί του φαρμάκου , που αντιμετωπίζει τους κακοήθεις όγκους αυτού του είδους που είναι η κύρια αιτία θανάτου στην Κούβα  αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο,  είναι  οι ειδικοί του Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας (CIM). Όπως δήλωσε ο Agustín Lage Dávila, διευθυντής του CIM, έχει ήδη καταχωρηθεί από το Κρατικό Κέντρο Ελέγχου Φαρμάκων, Ιατρικών Υλικών και Συσκευών, και είναι το πρώτο στον κόσμο που τίθεται στην διάθεση των ασθενών, για να αυξήσει τελικά  τις προοπτικές επιβίωσής τους.   
Η  Ολομέλεια είναι το ανώτερο  όργανό του ιδρύματος , που τα μέλη της επιλέχθηκαν με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και όπως δήλωσε ο  Arxer Ismael Clark, πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Κούβας (ACC), υπάρχουν ακόμα 87 επιστημονικά επιτεύγματα που σύντομα πρόκειται να βραβευθούν.
Στην συζήτηση  αναλύθηκαν οι προοπτικές και η συνέχιση της δουλειάς  για την στήριξη της εφαρμογής των  Κατευθύνσεων της Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Κόμματος και της Επανάστασης.
Σε μια ειδική παρέμβαση, ο Marcelo Sánchez Orondo, Aκαδημαϊκός, επίσκοπος και εκπρόσωπος της ACC στην  Παπική Ακαδημία Επιστημών στο Βατικανό, δήλωσε ότι είναι θεμελιώδεις οι ιδέες για τις επιστήμες του ιστορικού ηγέτη της Επανάστασης Φιδέλ Κάστρο για το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας.

(με πληροφορίες από Radio Cadena Agramonte)
prensa.rebelde

Το κουβανέζικο εμβόλιο δοκιμάζεται τώρα και σε άλλες χώρες

Σκουριές: Δεν θα παραστούν στη διαδικασία λήψης γενετικού υλικού 2 από τους 29 υπόπτους

Επιχείρηση σύνδεσης δικογραφιών για τις Σκουριές μέσω DNA. Αναζητούν τους εμπρηστές του εργοταξίου
 
 
Την απόφαση να μην παραστούν στη διαδικασία λήψης γενετικού υλικού πήραν 2 από τους 29 από τους κατηγορούμενους για τα επεισόδια με την αστυνομία στον Λάκκο Καρατζά. Το DNA θα εξεταστεί για άλλη δικαστική υπόθεση και συγκεκριμένα για τον εμπρησμό στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές.
Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών,  στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν δύο εκ των κατηγορούμενων για την υπόθεση «Λάκκος Καρατζά», σε σύνολο 29 υπόπτων γενετικό υλικό έχει ήδη ληφθεί από 6, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δώσει, αν και δεν θέλει.
"Πρόκειται για ξεκάθαρη προσβολή της αξιοπρέπειάς μας και κατασκευή παράλογων διώξεων, χωρίς να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής", τόνισαν. Κατήγγειλαν, δε, ότι ενοχοποιούνται άνθρωποι με μόνες ενδείξεις ενοχής τη συμμετοχή τους στον αγώνα ενάντια στα μεταλλεία.
Εκ μέρους της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους διωκόμενους, ο Γρηγόρης Τσιλιμαντός υποστήριξε ότι οι κατηγορίες των υπόπτων για την υπόθεση μεταβιβάζονται σε κατηγορίες για μια άλλη ομάδα, εκείνη του εμπρησμού στις Σκουριές.
"Σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας αλλά το τεκμήριο της ενοχής", είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι έτσι καταστρατηγείται κάθε έννοια νομικού πολιτισμού.
Από την πλευρά της, η δικηγόρος των εμπλεκομένων στην υπόθεση "Λάκκος Καρατζά" Κωνσταντίνα Κάτσια χαρακτήρισε παράνομη τη λήψη γενετικού υλικού επισημαίνοντας: "Οι ύποπτοι της υπόθεσης αυτής δεν αντιμετωπίζουν κατηγορίες για την υπόθεση των Σκουριών, δεν υπάρχουν εναντίον τους σοβαρές ενδείξεις ενοχής, ούτε αποδεικτικά μέσα, ενώ δεν τους έχει δοθεί και η σχετική δικογραφία".
Ειδικά για το θέμα του DNA, ο Παναγιώτης Μποχώτης ανέφερε ότι "δεν μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο, δεδομένου πως μπορεί να κατασκευαστεί τεχνητά εξ αρχής, να αναπαραχθεί και να μεταφερθεί από τρίτους κατά βούληση". Με άλλα λόγια, εκτός από κατασκευασμένες κατηγορίες κατασκευάζονται και ένοχοι.

πηγή:  news247

Βρούτσης: Ανεκτίμητης αξίας η ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων

υπουργός Εργασίας η εργοδοσίας;
Τι ανάφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης κατά τη συνεδρίαση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Συνεργασία με το ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου
 
"Ολοκληρώθηκε η καταγραφή όλων των ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων που είναι ανεκτίμητης αξίας. Αυτά πρέπει να περάσουν σε μια χρηματιστηριακή εταιρεία για να τα αξιοποιήσει".

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης κατά τη συνεδρίαση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΕΑ) για ενημέρωση σε θέματα του τομέα ευθύνης του, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΕΑ.
Τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν, αφορούσαν τα ασφαλιστικά, τις καθυστερήσεις και τις περικοπές στις συντάξεις, τα πρόστιμα για εργασιακές παραβάσεις και τα προβλήματα των επαγγελματιών στους τομείς αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Οι σύμβουλοι άσκησαν κριτική σε εφαρμοζόμενες πολιτικές της κυβέρνησης για τους μικρομεσαίους και έθεσαν εξ αρχής σειρά ερωτημάτων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ο κ. Βρούτσης, αφού ανέπτυξε την πολιτική της κυβέρνησης για την απασχόληση και την ασφάλιση, απάντησε στα κύρια ερωτήματα που τέθηκαν. Οι απαντήσεις του συνοπτικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου, ήταν οι εξής:

Έχει η Σουηδία ..«ποιοτικότερους» μετανάστες;

Απο γλόμπινγκ


Η δημοσιογράφος Kajsa Ekis Ekman εργάζεται υπέρ της Ελλάδος ως ακτιβίστρια. Τη ρωτήσαμε για το ρατσισμό, το Δένδια, τον εκφασισμό και καταρρίψαμε σχετικούς αστικούς μύθους του δημόσιου λόγου
Η Kajsa Ekis Ekman είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας από τη Σουηδία. Τη γνωρίσαμε πρόσφατα, όταν ήρθε στη χώρα μας και έκανε ρεπορτάζ για να αποκαταστήσει την αλήθεια του σουηδικού -και όχι μόνο- Τύπου που αναφέρει συχνά-πυκνά πως «στην Ελλάδα δουλεύουμε λίγο και πληρωνόμαστε καλά». Η Ekman υπέγραψε πρόσφατα έκκληση στον σουηδικό Τύπο, μαζί με άλλους συγγραφείς, καλλιτέχνες και επιστήμονες, να σταματήσουν τα μέτρα λιτότητας, απαιτώντας από τη χώρα της να δημιουργήσει δίκτυο αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

Έχει ο ευρω-Βορράς τελικά χαρούμενους, καλύτερους, πιο μορφωμένους και «ποιοτικότερους» μετανάστες; Επειδή πολύ συχνά στον εγχώριο πολιτικό λόγο, οι χώρες του Βορρά χρησιμοποιούνται ως παραδείγματα σύγκρισης και τελικά ως βοηθητικά επιχειρήματα εκφασισμού του δημόσιου λόγου, θέσαμε ερωτήσεις με άξονα το μεταναστευτικό ζήτημα και την άνοδο του φασισμού, στο Βορρά και στο Νότο. Τη ρωτήσαμε φυσικά και για τις πρόσφατες πολυσυζητημένες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τους «ποιοτικούς» μετανάστες της Σουηδίας.

DOC TV: Η Σουηδία και ο Ευρωπαϊκός βορράς, σε γενικές γραμμές, έρχονται συχνά στο προσκήνιο στην Ελλάδα, ως παραδείγματα για την κοινωνική τους πρόνοια και για την τήρηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Πρόσφατα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε στη Σουηδία ως εξής: «Η ποιότητα, η διαφορά στον πολιτισμό, αν προτιμάτε, των παράνομων μεταναστών που δεχόμαστε είναι τραγική. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με τη Σουηδία, που αντιμετωπίζει μετανάστες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης οι οποίοι συνήθως έχουν ένα ορισμένο επίπεδο εκπαίδευσης και είναι Ευρωπαίοι, είμαστε αντιμέτωποι με μετανάστες από το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν, μετανάστες με άλλη κουλτούρα, από έναν άλλο κόσμο. Οι μορφωμένοι μετανάστες πάνε προς τα βόρεια. Αυτή είναι η ατυχία μας. Η παράνομη μετανάστευση πιέζει την ελληνική οικονομία»Υπάρχει αλήθεια στις δηλώσεις του; Κ.Ε.Ε.: Πού πήγε ο ανθρωπισμός, πότε αρχίσαμε να μιλάμε για τα ανθρώπινα όντα ως «καλής» ή «κακής» ποιότητας; Η δήλωσή του στηρίζεται σε λάθος δεδομένα. Πρώτα απ’ όλα, οι περισσότεροι από τους μετανάστες στη Σουηδία προέρχονται από τη Συρία και το Αφγανιστάν, ενώ πριν από αυτό προέρχονταν από το Ιράκ. Γενικά είναι άνθρωποι που φεύγουν από τον πόλεμο. Η Σουηδία είναι η μόνη χώρα που δίνει τακτικά μόνιμη διαμονή σε πρόσφυγες από τη Συρία. Μόνο το 7% των αιτούντων άσυλο στη Σουηδία είναι από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Είναι αλήθεια πάντως πως η Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ έχει κάνει πολλούς μετανάστες να μην μπορούν να εγκαταλείψουν την πρώτη χώρα στην οποία έρχονται, γενικά στο Νότο. Αυτό είναι άδικο και πρέπει να καταργηθεί. Αν και η Σουηδία και ορισμένες άλλες χώρες δεν στέλνουν πλέον πίσω τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, λόγω των απάνθρωπων συνθηκών στα στρατόπεδα προσφύγων.

Ποια είναι η πολιτική της σουηδικής κυβέρνησης σχετικά με την «παράνομη» μετανάστευση και τη σχέση των Σουηδών με τους ξένους; Υπάρχουν πολλές επίσημες μελέτες που δείχνουν ότι η Σουηδία έχει ένα δομικό πρόβλημα διακρίσεων. Οι αλλοδαποί υφίστανται διακρίσεις στη Σουηδία: αμείβονται λιγότερο από τους Σουηδούς, παρά το γεγονός πως έχουν την ίδια εκπαίδευση, τους κλείνουν έξω από μπαρ και νυχτερινά κέντρα, και τις μεγαλύτερες διακρίσεις τις βιώνουν οι άνθρωποι από τις μουσουλμανικές χώρες. Η σουηδική αστυνομία κυνηγά επίσης τους ανθρώπους χωρίς χαρτιά στο μετρό και στους δρόμους. Ακόμα και αυτοί που έχουν γεννηθεί στη Σουηδία αλλά φαίνονται ξένοι έχουν μπει στο στόχαστρο. Εγώ ως πολίτης ντρέπομαι πολύ γι’ αυτό.

Υπάρχει «ποιότητα μεταναστών» στη Σουηδία; Αυτός ο όρος είναι απόλυτη ανοησία. Τι σημαίνει άτομο ποιότητας; Ένας μορφωμένος άνθρωπος; Είναι οι μηχανικοί ποιοτικοί άνθρωποι και οι καθαριστές χαμηλής ποιότητας; Λοιπόν, θα ήθελα να δω έναν κόσμο χωρίς καθαριστές, μόνο με μηχανικούς. Πώς θα λειτουργήσει ένας μηχανικός, αν κανείς δεν καθαρίζει τους δρόμους ή το γραφείο του; Αν κανείς δεν αδειάζει τα σκουπίδια, πώς μπορεί μια πόλη να λειτουργήσει; Είναι οι διευθύνοντες σύμβουλοι ποιοτικοί άνθρωποι και οι γυναίκες που φροντίζουν τα παιδιά χαμηλής ποιότητας; Αν κανείς δεν φροντίζει τα παιδιά τους, πώς θα πάνε στη δουλειά τους; Οι άνθρωποι που μιλούν για την ποιότητα των μεταναστών δεν κατανοούν τον καπιταλισμό. Ο καπιταλισμός χρειάζεται πάντα έναν εφεδρικό στρατό εργασίας για να κρατήσει χαμηλά τους μισθούς. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άτομο είναι χρήσιμο στο σύστημα, ακόμη και αν είναι άνεργο. Ως σοσιαλιστής, είμαι ενάντια σε αυτό αλλά δεν έχει νόημα στον καπιταλισμό να μιλάμε για ποιότητα μεταναστών.

Έχει υποφέρει η Σουηδία από τους οικονομικούς μετανάστες; Το «υποφέρει» είναι λάθος λέξη. Η οικονομία είχε οφέλη από τη μετανάστευση, όπως δείχνουν πολλές μελέτες. Στη συνέχεια, υπήρξε πρόβλημα αφού ορισμένες εταιρείες θέλησαν να επωφεληθούν από τη δύσκολη κατάσταση των μεταναστών και τους προσέλαβαν με κατώτερο μισθό, γεγονός που θύμωσε τμήμα της σουηδικής εργατικής τάξης. Η λύση όμως δεν είναι να πούμε όχι στη μετανάστευση, αλλά να απαιτήσουμε ίδιο μισθό για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους. Και οι ντόπιοι και οι μετανάστες έχουν να κερδίσουν από μια τέτοια στρατηγική. Ό,τι κι αν πιστεύουν μερικοί άνθρωποι, η μετανάστευση δεν μπορεί να σταματήσει, εκτός αν ο πλούτος κατανέμεται πιο δίκαια στον κόσμο.

Τον τελευταίο καιρό, παρατηρούμε μια ακραία δεξιά στροφή στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή πήγε από το 0,7% το 2009 σε 7%. Οι δημοσκοπήσεις τη δείχνουν ως 3ο κόμμα. Συμβαίνει κάτι παρόμοιο στη Σουηδία; Τι μπορεί να γίνει για να σταματήσει αυτή την τάση; Ναι, υπάρχει ένα κόμμα (Sverigedemokraterna) με ρίζες στο ναζισμό που μπήκε στο κοινοβούλιο το 2010. Υπάρχουν και άλλα ακροδεξιά κόμματα που προσπαθούν να σκοτώσουν ανθρώπους στον δρόμο. Την περασμένη εβδομάδα οι ναζί μαχαίρωσαν τέσσερις αριστερούς, κι ένας από αυτούς εξακολουθεί να παλεύει για τη ζωή του στο νοσοκομείο. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τον ρατσισμό τόσο ιδεολογικά όσο και να δουλέψουμε κατά της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών που τροφοδοτούν την αδικία και τον ρατσισμό. Ο ρατσισμός αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη, στις πλούσιες χώρες πετρελαίου όπως η Νορβηγία αλλά και στις οικονομίες που επιδεινώνονται όπως η Ουκρανία. Γι’ αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε όχι μόνο οικονομικά αλλά και ψυχολογικά. Στην Ελλάδα, είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο της κρίσης και ότι η τρόικα πρέπει να λάβει μεγάλο μέρος της ευθύνης. Χωρίς το μνημόνιο, η Χρυσή Αυγή ποτέ δεν θα είχε φτάσει σε αυτό το ποσοστό.