Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Η ΕΝΟΤΗΤΑ


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
 

«Η αστική φιλανθρωπία μέθοδος ταπείνωσης και διαφθοράς»: Ένα επίκαιρο Χριστουγεννιάτικο άρθρο του… 1935!



«Η αστική φιλανθρωπία μέθοδος ταπείνωσης και διαφθοράς»: Ένα επίκαιρο Χριστουγεννιάτικο άρθρο του… 1935!

Επιμέλεια Αλέκος Χατζηκώστας //
Χαρακτηριστικό της εορταστικής περιόδου για μία ακόμη χρονιά είναι η διοργάνωση από σειρά «κοινωνικούς φορείς» (που κυριαρχούν κάθε είδους αστοί και μικροαστοί «φιλεύσπλαχνοι»)   κάθε είδους «φιλανθρωπικών εκδηλώσεων» με στόχο την «εξασφάλιση χαράς» στους άνεργους, τους άστεγους και γενικότερα τους διαρκώς αυξανόμενους φτωχούς της σύγχρονης «ισχυρής Ελλάδας». Όμως η φιλανθρωπία δεν είναι ανθρωπισμός. ‘Η καλύτερα οι καταπιεσμένοι θα πρέπει να παλέψουν για μια κοινωνία ανθρώπινη, μια κοινωνία όπου οι παραγωγοί του πλούτου θα είναι οι πολιτικά και κοινωνικά κυρίαρχοι του και θα τον χρησιμοποιούν για να καλύπτουν τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες τους. Μια κοινωνία δηλαδή που δεν θα έχει ανάγκη από φιλάνθρωπους, μια κοινωνία της πραγματικής αλληλεγγύης, μια κοινωνία σοσιαλιστική!

Στο σημείωμα μας αυτό παρουσιάζουμε δύο ντοκουμέντα από το παρελθόν που καταπιάνονται και θεωρητικά-πρακτικά με το ζήτημα αυτό

Ένα επίκαιρο άρθρο

Διαβάζουμε στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ τα Χριστούγεννα του 1935 ένα άρθρο που μπορεί να αποτυπώνει το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα της εποχής, όμως έχει μηνύματα επίκαιρα και για το σήμερα για το ζήτημα που εξετάζουμε.

rizos 

Το άρθρο έχει ως τίτλο:

«Η αστική φιλανθρωπία μέθοδος ταπείνωσης και διαφθοράς»
και αναφέρει τα εξής (διατηρούμε την ορθογραφία, ενώ οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας):

Τυλίγοντας δώρα...


Πολλή δουλειά αυτή τη βδομάδα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο η ατμόσφαιρα των ημερών, λίγο οι κοινωνικές υποχρεώσεις, δεν σταμάτησε να αμπαλάρει κάθε είδους δώρα, συνοδεύοντας τη διαδικασία και με αγαπημένα της χριστουγεννιάτικα - και όχι μόνο - παραμύθια. Στην αρχή τύλιξε ένα εφάπαξ επίδομα κοροϊδίας στους συνταξιούχους και την ίδια μέρα που το έδινε, έβγαζε από την άλλη τσέπη των συνταξιούχων το ΕΚΑΣ. Αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Μεγαλύτερη σημασία έχει ότι το ψευτοεπίδομα είπε να το κάνει σετ με τις «διευκρινίσεις» που απέστειλε στους δανειστές και «θεσμούς». Τύλιξε στα γρήγορα το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο, έβαλε μια ευχετήρια κάρτα «αιώνιας δέσμευσης» στους στόχους του κεφαλαίου κι ετοιμάστηκε να το στείλει.
Μετά ο πρωθυπουργός πήρε το σάκο στον ώμο και πήρε σβάρνα Ηράκλειο, Λασίθι και διάφορα συνέδρια, για να μαζέψει ευχές και παραγγελίες από μεγαλοπαραγωγούς, εξαγωγείς, εργολάβους, τουριστικό κεφάλαιο και επιχειρηματικούς ομίλους και για να τους μοιράσει κάθε είδους δώρα: τι υποδομές και φοροαπαλλαγές τους έταξε, τι «χρηματοδοτικά εργαλεία», τι τους θύμισε τι έκανε γι' αυτούς όλη τη χρονιά, ε, όσο να 'ναι, άνοιξε η όρεξη.

Οι δε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως άλλα καλικαντζαράκια, πρόλαβαν - έτσι στα πεταχτά - να τυλίξουν δυο ακόμα «προαπαιτούμενα» δωράκια στο κεφάλαιο για το χωροταξικό σχεδιασμό και για τον πτωχευτικό κώδικα και καμιά 40αριά ζαχαρωτά - τροπολογίες, έβαλαν και μια κάρτα με ευχές για «γρήγορη ανάρρωση» στην καπιταλιστική οικονομία και το σχόλασαν. Και τα αγγελάκια της «Αυγής» έψαλαν το «ωσαννά» για την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που κατοχυρώνει την εργασιακή ζούγκλα και ανοίγει το δρόμο της παραπέρα απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, βάζοντας τίτλο «STOP στην ασυδοσία των ομαδικών απολύσεων»! Μέρες που είναι, σου λέει, μη χαλάσουμε και καρδιές...