Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΚ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ

«Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο!»



 

Μπροστά στις επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις που διαδραματίζονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ακόμη μεγαλύτερη σημασία αποκτά η κοινή στάση των Κομμουνιστικών Κομμάτων ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους.

Πρόσφατα, στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, η οποία συζήτησε με αντιπροσωπεία του ΚΚ, Τουρκία τις εξελίξεις στην περιοχή, την κατάσταση σε Ελλάδα και Τουρκία, τα καθήκοντα και τις εμπειρίες των κομμουνιστών στις δύο χώρες. Τα δύο ΚΚ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε Κοινή Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ με το πρόσχημα της μετανάστευσης.

Αναλυτικά η Κοινή Ανακοίνωση έχει ως εξής:

Κάθε ομοιότητα δεν είναι καθόλου τυχαία!


Εκάς οι άστεγοι!

Γράφει ο Cogito ergo sum // Στο Ατέχνως
Στο έβδομο κεφάλαιο του πρώτου τόμου τού «Κεφαλαίου», ο παππούς Κάρολος περιγράφει -με τον χαρακτηριστικά γλαφυρό του τρόπο- την διαδικασία με την οποία οι άγγλοι κεφαλαιούχοι τής εποχής (από τον 12ο μέχρι τον 15ο αιώνα) άρπαξαν την γη των μικροαγροτών. Οι τελευταίοι, μη έχοντας στον ήλιο μοίρα, κατευθύνθηκαν στα αστικά κέντρα για να βρουν δουλειά. Επειδή, όμως, οι δουλειές ήσαν περιορισμένες, υποχρεώνονταν να καταφεύγουν στην επαιτεία, στην αλητεία, στην παρανομία κλπ, χαλώντας την εικόνα ευδαιμονίας που ήθελε να διατηρεί το καθεστώς τής εποχής.

Στο ίδιο κεφάλαιο, λίγο παρακάτω (σελ. 758-769), ο Μαρξ αναφέρεται στην «αιματηρή νομοθεσία ενάντια στους απαλλοτριωμένους», δηλαδή στα σκληρά μέτρα που πήρε η εξουσία προκειμένου να εξαλείψει το φαινόμενο της επαιτείας, της αλητείας κλπ. Η σκληρότητα εκείνων των μέτρων (ανάμεσα στα οποία, βεβαίως, δεν περιλαμβανόταν τίποτε περί αναδιανομής γης, πλούτου κλπ) σοκάρει τον αναγνώστη. Να ένα μικρό απόσπασμα:

Όσοι διώχτηκαν με τη διάλυση των φεουδαρχικών ακολουθιών και με την απότομη, βίαιη απαλλοτρίωση της γης τους, το προγραμμένο αυτό προλεταριάτο σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσε ν’ αποροφηθεί από τη γεννώμενη μανουφακτούρα τόσο γρήγορα, όσο γρήγορα δημιουργήθηκε. Από την άλλη μεριά, οι απότομα εκσφενδονισμένοι από τη συνηθισμένη τροχιά της ζωής τους άνθρωποι δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν εξίσου απότομα στην πειθαρχία της νέας κατάστασής τους.