Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Τελική σύνθεση: Κόκκινη

 


Αν έχει αυτός ο τόπος ένα πελώριο πρόβλημα πολιτικό, κοινωνικό, ηθικό, αντικειμενικό κι υποκειμενικό, αυτό που λέμε ιστορικό, στο βηματισμό του στον εικοστό πρώτο αιώνα, είναι η διαχείριση και συνάμα διατήρηση του μεγέθους που λέγεται ελληνικός πολιτισμός.

Αν έχει αυτός ο τόπος ένα πελώριο πρόβλημα πολιτικό, κοινωνικό, ηθικό, αντικειμενικό κι υποκειμενικό, αυτό που λέμε ιστορικό, στο βηματισμό του στον εικοστό πρώτο αιώνα, είναι η διαχείριση και συνάμα διατήρηση του μεγέθους που λέγεται ελληνικός πολιτισμός. Εκεί πάσχαμε, πάσχουμε κι ενδεχομένως θα εξακολουθήσουμε να πάσχουμε αιώνες ολόκληρους, αλλά κυρίως από τον εικοστό και μετά.

Κι αυτό το πρόβλημα που σε καιρούς αβέβαιους κι επισφαλείς κραυγάζει σχεδόν υπαρξιακά για επίλυση είναι συνάμα και διαταξικό και ενδοταξικό. Η δημιουργικά αντιφατική φύση, η αναλυτική και συνθετική αυτού του πολιτισμού, μιας λέξης που κυριολεκτικά απέχει παρασάγγας από τη διεθνώς καθιερωμένη λατινογενή συνώνυμη του κουλτούρα (culture – καλλιέργεια) έχει υποχωρήσει και παγκόσμια και εγχώρια, δραματικά. Τόσο όσο έχει υποχωρήσει η έννοια λαός ως εξουσία, και όλες όσες πηγάζουν απ’ αυτήν όπως λαϊκός, λαϊκισμός κ.λπ., που εμπεριέχεται και ταυτίζεται με τη ρίζα του πολιτισμού που είναι η πόλις.

ΧΑΝΙΑ Απολύθηκε ξενοδοχοϋπάλληλος επειδή διεκδίκησε να δουλεύει 8ωρο!


Καταγγελία από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

 

Την απόλυση εργαζόμενης ξενοδοχοϋπαλλήλου από μεγάλο ξενοδοχείο στην περιοχή του Πλατανιά Χανίων καταγγέλλει το Σωματείο ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού.

Η εργαζόμενη απολύθηκε επειδή διεκδίκησε τα αυτονόητα, δηλαδή να δουλεύει 8ωρο και να πληρώνεται τις υπερωρίες.

Το Σωματείο καταγγέλλει ότι παρά την υπόδειξη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Χανίων -το οποίο έκρινε την απόλυση παράνομη - η εργοδοσία δεν επαναπροσλαμβάνει την εργαζόμενη.

«Η κυβέρνηση άνοιξε τον δρόμο σε τέτοια περιστατικά, να γίνονται ακόμη πιο συχνά με το νέο νόμο-έκτρωμα που κατάργησε ουσιαστικά το 8ωρο, νομοθέτησε τη 10ωρη δουλειά με μείωση αποδοχών, αύξησε τις υπερωρίες, κατάργησε ουσιαστικά το δικαίωμα στην απεργία και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες», καταγγέλλει το Σωματείο.

902gr

Σταγόνα στον ωκεανό τα αντισταθμιστικά μέτρα που υπόσχεται η κυβέρνηση

 
TO KKE ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ
 
Με ευκολία κόβουν τους μισθούς και στην ακρίβεια σηκώνουν τα χέρια οι κυβερνήσεις

 

 

«Σταγόνα στον ωκεανό» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τα «αντισταθμιστικά μέτρα» που υπόσχεται η κυβέρνηση σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την ακρίβεια. Σημειώνει ακόμα πως οι κυβερνήσεις με ευκολία κόβουν μισθούς και συντάξεις και σηκώνουν τα χέρια για την ακρίβεια ελέω ελεύθερης αγοράς. 

Αναλυτικά:

«Όταν είναι να κόψουν μισθούς και συντάξεις και να βάλουν νέους φόρους, τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και οι προηγούμενες, το κάνουν με μεγάλη ευκολία και αποτελεσματικότητα, όταν όμως πρόκειται για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις προϊόντων εκεί "σηκώνουν τα χέρια ψηλά", υποκλινόμενοι στους "νόμους της ελεύθερης αγοράς", δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Όσο, δε, για τα "αντισταθμιστικά μέτρα", που υπόσχεται η κυβέρνηση, είναι "σταγόνα στον ωκεανό" των απωλειών που έχει υποστεί το λαϊκό εισόδημα από τους απανωτούς αντεργατικούς νόμους, τους άδικους φόρους και την ακρίβεια». 

902gr

 

Οταν μια παραλίγο μετακόμιση επιβεβαιώνει τη δυνατότητά της...

 
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
 

 

Της Χριστίνας ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ*

 

Η επιθεώρηση ως θεατρικό είδος μπορεί να έχει σχεδόν εκλείψει, αλλά η παραλίγο υπουργοποίηση Αποστολάκη και τα όσα ακολούθησαν ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να εμπνεύσουν θεατρικούς συγγραφείς του είδους.

Οι αλληλοκατηγορίες για το ποιος «δυναμιτίζει τη συναίνεση», όπως λέει η ΝΔ για τον ΣΥΡΙΖΑ, ή για το ότι «η ΝΔ δεν επιδιώκει την πραγματική συναίνεση», όπως την κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποκαλυπτικές του ουσιαστικού ζητήματος, δηλαδή της συμφωνίας τους στα βασικά, στα στρατηγικά, που είναι η βάση αυτής της συζήτησης. Από την άλλη, δεν μπορούν να κρύψουν ότι όταν και οι δύο τους κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τη συναίνεση, στόχο έχουν να παγιδεύσουν τη λαϊκή αγανάκτηση.

Αλλωστε, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, την κρίσιμη στιγμή που το δημόσιο σύστημα Υγείας είχε καταρρεύσει, ή την πρότασή του για ένα «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» μετά τις φωτιές. Είχε προηγηθεί - τις μέρες που καίγονταν η μισή Εύβοια και άλλες περιοχές - το κάλεσμα του Μητσοτάκη για συναίνεση, που του πρόσφερε απλόχερα ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συνέντευξη Τύπου του Τσίπρα.