Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Η λίστα με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν έως το τέλος Ιουνίου


                                              (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Λίστα με τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει η χώρα με τη δανειακή σύμβαση και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έχει καταρτίσει το οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.
Η λίστα Παπαδήμου, που φέρνει την Τρίτη στο φως Το Βήμα, κωδικοποιεί τις «Μνημονιακές Δράσεις» που θα βρει μπροστά της η νέα κυβέρνηση και κάνει σαφείς αναφορές σε περικοπές.
Για παράδειγμα γίνεται λόγος για «μείωση 12% κατά μέσο όρο στα 'ειδικά μισθολόγια' του δημοσίου τομέα, η οποία θα εφαρμοσθεί από την 1η Ιουλίου 2012».
Γίνεται επίσης αναφορά στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών και στο σχέδιο για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών από δημοσίους οργανισμούς μέχρι τον Ιούνιο του 2012.
Η λίστα με τις «μνημονιακές δράσεις» ως το τέλος Ιουνίου περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- τα παρακάτω μέτρα, με τη φρασεολογία που υιοθετεί το κείμενο:

Έρχεται φορολογικό σοκ για μισθωτούς και συνταξιούχους

Οι κρυφές επιβαρύνσεις θα οδηγήσουν σε τσουχτερά εκκαθαριστικά

Τελικά, τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή. Πόσο μάλλον δε, σε αυτή τη χώρα. Η μετάθεση των τελικών προθεσμιών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων στις 15 Ιουνίου, δηλαδή 40 μέρες μετά τις εκλογές, κάθε άλλο παρά συμπτωματική φαίνεται ότι ήταν.
Τις συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων τις περιμένει ένας βαρύς φορολογικός πέλεκυς, σε ό,τι αφορά το εκκαθαριστικό σημείωμα, που θα παραλάβουν για τα εισοδήματα του 2011. Δείτε γιατί:
Η παρακράτηση του φόρου σε μισθούς και συντάξεις έγινε κατ΄ αρχήν με αφορολόγητο 12.000 και από τα μέσα σχεδόν της περυσινής χρονιάς με αφορολόγητο 8.000 ευρώ. Όμως, με δεδομένο ότι το αφορολόγητο άλλαξε ξανά και μειώθηκε περαιτέρω στα 5.000 ευρώ, το συνολικό εισόδημα των φορολογουμένων θα υπολογιστεί με βάση αυτό το όριο. Αυτό σημαίνει πως θα κληθούν να πληρώσουν δυσανάλογα υψηλότερο φόρο σε σχέση με την παρακράτηση, που τους επιβλήθηκε καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2011.
Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για τους συνταξιούχους, οι οποίοι παίρνουν και επικουρική σύνταξη. Κι αυτό, γιατί στη συγκεκριμένη παροχή η παρακράτηση είναι πολύ χαμηλή, ακόμη και μηδενική, καθώς δεν υπολογίζεται με βάση το συνολικό εισόδημα του δικαιούχου. Για τον υπολογισμό, όμως, του φόρου για τα συνολικά εισοδήματα του 2011, η επικουρική προστίθεται στην κύρια και έτσι ο φόρος αυξάνεται και εδώ κατακόρυφα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα συνταξιούχου του υπουργείου Παιδείας, ο οποίος έλαβε πέρυσι 2.500 ευρώ από την επικουρική του σύνταξη. Για το ποσό αυτό, του παρακράτησαν μόλις… 86 ευρώ. Όμως, αυτά τα 2.500 ευρώ, προστίθενται στην κύρια σύνταξη και θα φορολογηθούν με συντελεστή, για παράδειγμα, 20%. Δηλαδή, θα επιβαρυνθούν με φόρο 500 ευρώ, σχεδόν όσο οι επικουρικές τριών μηνών ! 
Και δεν είναι μόνο αυτό. Το γεγονός ότι η εκκαθάριση θα ολοκληρωθεί μετά το τέλος καλοκαιριού θα σημάνει ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα αναγκαστούν – αν δεν υπάρξει η σχετική μέριμνα – να πληρώσουν το φόρο εφάπαξ !
πηγή: newsbeast.gr

1η ΜΑΙΟΥ 1886 ΣΙΚΑΓΟ

 ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟΙ
 ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ
 ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΩΡΟΥΣΑΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
 ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΠΟΚΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ.
Τα γεγονότα του Σικάγου
Τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου 1886 για το οκτάωρο, ωθούμενα από τις επιτυχημένες διεκδικήσεις των καναδών συντρόφων τους. Την περίοδο εκείνη το κανονιστικό πλαίσιο εργασίας στις ΗΠΑ ήταν σχεδόν ανύπαρκτο και οι εργοδότες μπορούσαν να απασχολούν το προσωπικό τους κατά το δοκούν, ακόμη και τις Κυριακές.
Στην απεργία πήραν μέρος περίπου 350.000 εργάτες σε 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ. Την Πρωτομαγιά του 1886 έγινε στο Σικάγο η πιο μαχητική πορεία, με τη συμμετοχή 90.000 ανθρώπων. Στην κεφαλή της πορείας ήταν ο αναρχοσυνδικαλιστής Άλμπερτ Πάρσονς, η γυναίκα του Λούσι και τα επτά παιδιά τους.
Το πρώτο αίμα χύθηκε δύο ημέρες αργότερα έξω από το εργοστάσιο ΜακΚόρμικ στο Σικάγο. Απεργοσπάστες προσπάθησαν να διασπάσουν τον απεργιακό κλοιό και ακολούθησε συμπλοκή. Η Αστυνομία και οι μπράβοι της επιχείρησης επενέβησαν δυναμικά. Σκότωσαν τέσσερις απεργούς και τραυμάτισε πολλούς, προκαλώντας οργή στην εργατική τάξη της πόλης.