Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Και γιατί ο λαός να τους ψηφίσει;

 



Είναι χαρακτηριστικό στην Κατερίνη ότι στον στίβο διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου, κατεβαίνουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, αφού οι προηγούμενοι διαμεσολαβητές τους (αστοί πολιτικοί εκπρόσωποί τους), δεν προώθησαν αποτελεσματικά τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Έχει δικαιωθεί η θέση του ΚΚΕ ότι η τοπική διοίκηση α’ και β’ βαθμού έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια (με τις αλλαγές που έγιναν στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους από το 1994 με την σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ τώρα ΣΥΡΙΖΑ) σε μακρύ χέρι της εκάστοτε αστικής εξουσίας και μάνατζερ προώθησης επιχειρηματικών συμφερόντων.

Είναι χαρακτηριστικό στην Κατερίνη ότι στον στίβο διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου, κατεβαίνουν οι ίδιοι οι  επιχειρηματίες, αφού οι προηγούμενοι διαμεσολαβητές τους (αστοί πολιτικοί εκπρόσωποί τους), δεν προώθησαν αποτελεσματικά τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Σε εξέλιξη το «ξεσάλωμα» τραπεζών και funds σε βάρος της λαϊκής κατοικίας

 

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 17 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΤΟ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2022

RIZOSPASTIS

Ενα πραγματικό «ξεσάλωμα» από τράπεζες και funds βρίσκεται σε εξέλιξη το διάστημα αυτό σε βάρος της λαϊκής κατοικίας.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι και ο λαός αδυνατούν, λόγω του καθηλωμένου εισοδήματος που τσακίζουν παραπέρα η ακρίβεια και η εκτόξευση της τιμής του ρεύματος και των υπόλοιπων λογαριασμών, να πληρώσουν τα πανωτόκια και τα ληστρικά χαράτσια που έχουν φορτώσει οι τράπεζες στα δάνειά τους, ακόμα και τους διακανονισμούς στους οποίους έχουν προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα, τα «αρπακτικά» τραπεζών και funds προχωράνε σε χιλιάδες πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών, βασισμένοι και στα όσα έχουν νομοθετήσει διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

40 χιλιάδες σπίτια στο «σφυρί»...

Τα πιο πρόσφατα περιστατικά που ανέδειξαν οι κινητοποιήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος:

-- Στις Συκιές Θεσσαλονίκης με τον πλειστηριασμό σπιτιού 54χρονου άνεργου που είχε πάρει δάνεια για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας της 52χρονης συζύγου του και ζουν με μόνο εισόδημα τα 313 ευρώ του ΚΕΑ.

Φόβοι για ενεργειακή «βαρυχειμωνιά» στην Ευρώπη - Σενάρια για «δελτίο» στο φυσικό αέριο

 

ΟΙ ΛΑΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΤΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΩΝ

 

 

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι επίκειται ενεργειακή «βαρυχειμωνιά» στην Ευρώπη, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι επίκειται «δελτίο» στο φυσικό αέριο στην ΕΕ, μια εξέλιξη που σε κάθε περίπτωση αναδεικνύει στην πραγματικότητα το γεγονός ότι οι λαοί πληρώνουν πολύμορφα το μάρμαρο από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, δήλωσε πως τα σχέδια που προετοιμάζει η Κομισιόν βασίζονται «στο χειρότερο δυνατό σενάριο», το οποίο είναι ότι θα υπάρχει πλήρης διακοπή από την «Gazprom». 

Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος για την Ενέργεια, Τιμ ΜακΦι, ανέφερε ότι «εργαζόμαστε για κάθε πιθανό σενάριο και ένα από τα σενάρια είναι ότι οι ροές δε θα ξαναξεκινήσουν».

Διεθνή πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν σήμερα ότι οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν την επιβολή έκτακτου δελτίου στο φυσικό αέριο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επικαλούμενα προσχέδια εγγράφου της ΕΕ με τίτλο «Εξοικονομήστε φυσικό αέριο για έναν ασφαλή χειμώνα» μεταδίδουν πως το ευρωενωσιακό σύστημα φυσικού αερίου θα πρέπει να αντισταθμίσει τα 25 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) μειωμένων εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου με 35 bcm επιπλέον φυσικού αερίου και LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) από άλλες πηγές.

Κληρώνει

 

Με τη συνοδεία διθυραμβικών δηλώσεων από κυβερνητικά στελέχη και όχι μόνο άνοιξαν οι αιτήσεις για το φετινό πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους». Το πρόγραμμα βέβαια αφορά μόνο 200.000 δικαιούχους, οι οποίοι θα παίξουν «τα ρέστα τους» για διακοπές, αφού θα προκύψουν από ηλεκτρονική κλήρωση και ενώ χτες το πρωί οι αιτήσεις ξεπέρασαν ήδη τις 240.000. Μπορεί η κυβέρνηση να παρουσιάζει ως μεγάλη δόση το ποσό του προγράμματος των 31 εκατομμυρίων ευρώ αλλά ακόμα και τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά: Μαζί με το πρόγραμμα του «κοινωνικού τουρισμού» η συνολική δαπάνη είναι στα 65 εκατομμύρια ευρώ, όταν το 2011 μόνο για το ένα πρόγραμμα ήταν στα 62,5 εκατ. Εκτός όμως από τα προφανή, ότι δηλαδή τα 150 ευρώ ανά δικαιούχο και αποκλειστικά για διαμονή είναι «σταγόνα στον ωκεανό» σχετικά με το ήδη εξανεμισμένο λαϊκό εισόδημα και το τεράστιο κόστος μετακινήσεων κοντά σε όλα τα υπόλοιπα, υπάρχει και ακόμη ένα προκλητικό ζήτημα. Οι αιτήσεις λήγουν 21 Ιούλη, οπότε, όπως και να 'χει, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το νωρίτερο τέλος του μήνα, ενώ συνολικά το πρόγραμμα λήγει τον Ιούλη του 2023. Με τον Αύγουστο να είναι έτσι κι αλλιώς απαγορευμένος για τους δικαιούχους, αφού χρειάζεται κανείς να κλείσει εισιτήρια και διαμονή τελευταία στιγμή - αν βρει - και με ακόμη πιο εκτοξευμένες τις τιμές, μόνο ως εμπαιγμός μοιάζει το πρόγραμμα ακόμα και σε όσους τελικά χαμογελάσει η ...κληρωτίδα. Κι όσο ο εργατόκοσμος περιμένει έστω και κατά τύχη κάνα ψίχουλο από τα 65 εκατ. ευρώ των παραπάνω προγραμμάτων, τα αστικά επιτελεία ήδη φοράνε τα «καλά τους» για τα πάνω από 18 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα που θα αποκομίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου...

Διεκδικούμε όλο το πλαίσιο των αιτημάτων μας που είναι δουλεμένα με την εργασία και τον μόχθο μιας ζωής


ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ   ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ   ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – ΠΕΣ ΝΑΤ– ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ

Σωκράτους 23 – Αθήνα ΤΗΛ. (210) 52 01 573 -  52 29 442 –ΦΑΞ.52 29 907

E-mail osika@otenet.gr

Αθήνα 15/7/22



Δελτίο Τύπου

Για την συνάντηση της αντιπροσωπίας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των συνταξιούχων στο μέγαρο Μαξίμου.

Στις 24/6/22 οι συνταξιούχοι από όλη την Xώρα μετά το κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) πραγματοποίησαν νέα Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στην Αθήνα, για μια ακόμη φορά μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Πριν 20 ημέρες από την συγκέντρωση η ΣΕΑ είχε κοινοποιήσει  εγγράφως τα αιτήματα των συνταξιούχων στο γραφείο του πρωθυπουργού, με το αίτημα για συνάντηση μαζί του. Ήταν η τρίτη φορά που υποβλήθηκε το αίτημα αυτό, μετά από  δύο προηγούμενες Πανελλαδικές συγκεντρώσεις που είχαν προηγηθεί.

Πολλοί οι ... λάκκοι στη «φάβα»

 

  Πηγή: Associated Press

 

Πολλοί οι ... λάκκοι στη «φάβα»

Η τραγωδία με το ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος «Αντόνοφ», με 8 νεκρούς - που θα μπορούσε να ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν έπεφτε σε κατοικημένη περιοχή στην περιοχή της Καβάλας ή της Θεσσαλονίκης - έρχεται να αναδείξει νέους αλλά και να θυμίσει παλιούς κινδύνους με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπος ο λαός. Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι δεν είναι απλά μια συντριβή αεροσκάφους, αλλά ότι υπάρχουν διάφοροι εμπλεκόμενοι, αρκετοί από τους οποίους έχουν πράγματα να «κρύψουν» ή έχουν λερωμένη τη φωλιά τους με άλλες δουλειές που έχουν αναπτύξει σε πολεμικές μπίζνες ανά τον πλανήτη.

Οι κάτοικοι της περιοχής μάλιστα ήρθαν αντιμέτωποι με τις γνωστές κυβερνητικές «συστάσεις» που κρατάνε τον λαό στο σκοτάδι για το τι έγινε και τι πρέπει να κάνει.

Το «δόγμα»

 

 

Από τον «συναγερμό» στον «εφησυχασμό». Ετσι κινείται το εκκρεμές των αστικών επιτελείων σε ό,τι έχει να κάνει με τους ελληνοτουρκικούς ανταγωνισμούς. Το «αφήγημα» βέβαια και στις δύο περιπτώσεις είναι το ίδιο: Είτε οι αμφισβητήσεις κλιμακώνονται είτε όχι, πάντα στον λαό παρουσιάζονται ως «εγγυητές» το ΝΑΤΟ και η «στρατηγική συμμαχία» με τις ΗΠΑ.

Στην πρώτη περίπτωση οι εργαζόμενοι καλούνται να πουν κι «ευχαριστώ» για τις «πλατφόρμες διευθετήσεων» που διαμορφώνονται στο ΝΑΤΟ, στη δεύτερη να «ανακουφίζονται» επειδή τάχα η Ελλάδα αποφεύγει τα χειρότερα, παίζοντας τον ρόλο του προμαχώνα της ΝΑΤΟικής συνοχής. Ο «λογαριασμός» βέβαια και στις δύο περιπτώσεις γράφει «περισσότερη και ενεργότερη εμπλοκή», μεγαλύτερη έκθεση σε θανάσιμους κινδύνους και ιμπεριαλιστικά παζάρια με το πιστόλι στον κρόταφο.