Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Αλλο ένα βήμα

 

Κάθε άλλο παρά απρόσμενη μπορεί να πει κανείς ότι είναι η τροπολογία στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για τη δημιουργία νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα ή τη διευρυμένη στρατιωτική παρουσία, αναφερόμενη ιδιαίτερα στα νησιά. Ετσι κι αλλιώς η ελληνοαμερικανική «Αμυντική Συμφωνία» που επικύρωσε η Νέα Δημοκρατία, μετά τον δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέπει σταδιακά τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, με δυνατότητα να επεκτείνονται βάσεις αλλά και να ξεφυτρώνουν σε όλη την επικράτεια. Από εκεί και πέρα όμως, ειδικά για τα νησιά έχει κυλήσει και άλλο νερό στον μύλο της εμπλοκής. Οι ΗΠΑ έχουν στρώσει για τα καλά το τραπέζι των διευθετήσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, όπου για το Αιγαίο περιλαμβάνει και τις απαράδεκτες αξιώσεις για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. Επίσης μόλις τον περασμένο Γενάρη ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήριζε «ΝΑΤΟικό έδαφος» τα νησιά, προϊδεάζοντας για το τι δρομολογείται. Βήμα - βήμα επομένως βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στα ΝΑΤΟικά σχέδια στο φόντο της κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της αντιπαράθεσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, μεγαλώνοντας από τη μία τους κινδύνους για τον λαό και επιταχύνοντας από την άλλη κάθε λογής παζάρια. Σε καθένα από αυτά τα βήματα επιβεβαιώνεται η ανάγκη ο λαός να αντιτάξει την πάλη του για την κατάργηση των επαίσχυντων συμφωνιών, για να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα και να απεμπλακεί η Ελλάδα από τα ματωμένα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Θέλουν να μετατρέψουν τις δημοτικές εκλογές στην Κατερίνη σε «έργο μιας παράστασης» – Ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση με υποψήφιο δήμαρχο τον Νίκο Τσουπέη

 


Είναι «μεγάλο προσόν» να έχεις χρήματα και να τα ξοδεύεις χρηματοδοτώντας ό,τι κινείται, πολιτιστικούς συλλόγους, αθλητικούς, υπηρεσίες για να γίνεις δήμαρχος…

Κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν τις δημοτικές εκλογές στην Κατερίνη σε «έργο μιας παράστασης», απαλείφοντας την πολιτική σαν περιεχόμενο και βασικό συστατικό μιας εκλογικής διαδικασίας, με σκοπό  κονταροχτυπηθούν άνομα και μη επιχειρηματικά συμφέροντα, για τον θώκο της δημοτικής διοίκησης.

Σε αυτή την κατεύθυνση σιγοντάρουν πολλά «μέσα» προωθώντας – προβάλλοντας  τους εκλεκτούς τους με όρους παραγοντισμού και «πορτοφολιού».

Γιατί προφανώς είναι «μεγάλο προσόν» να έχεις χρήματα και να τα ξοδεύεις χρηματοδοτώντας ό,τι κινείται, πολιτιστικούς συλλόγους, αθλητικούς, υπηρεσίες για να γίνεις δήμαρχος (κάποιος από Πιερία με απινιδωτές που μοίραζε έγινε βουλευτής της ΝΔ και τώρα είναι έτοιμος να νομοθετήσει για την συνέχιση της υποβάθμισης της δημόσιας και δωρεάν υγείας για να μπορεί στις επόμενες εκλογές να μοιράζει πάλι απινιδωτές).

ΟΦΕΛΗ, ΚΟΣΤΗ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ



Μετά από δυο σχεδόν εβδομάδες καταστροφικών πυρκαγιών,  στη  συνέντευξη Τύπου ο υπουργός  Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλιας ισχυρίστηκε ότι οι κρατικές υπηρεσίες έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να αντιμετωπίσουν τις φωτιές και ήταν ο βαθμός δυσκολίας τους που τις έκανε να μην είναι διαχειρίσιμες. Βασικά, με λίγα λόγια,  ανερυθριάστως  απέδωσε την αποτυχία της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη, στην οποία είναι υπουργός, σχετικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην κλιματική κρίση και τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Από κοντά, ο   καθηγητής και επιστήμονας Χ. Ζερεφός,  δίπλα του στη συνέντευξη, επιστρατεύει το επιστημονικό του κύρος για να επαληθεύσει τον υπουργό και εμμέσως να αποσείσει κάθε ευθύνη από την κυβέρνηση. Μόνο που όσες επιστημονικοφανείς δικαιολογίες κι αν χρησιμοποιηθούν δεν μπορούν να αποκρύψουν την, εκ του αποτελέσματος, εγκληματική ολιγωρία μιας κυβέρνησης που αποδείχτηκε ότι δεν πήρε μέτρα προστασίας ούτε καν  για την αποθήκη πυρομαχικών σε μια από τις μεγαλύτερες Πτέρυγες Μάχης της χώρας. Και φαίνεται πως  το πιο καταστροφικό  για όλους μας είναι ότι όλη αυτή η ολιγωρία δεν οφείλεται σε ανικανότητα, αλλά είναι η κυρίαρχη πολιτική που εφαρμόζεται, η οποία αδιαφορεί για τους ανθρώπους τόσο απροκάλυπτα και σε τέτοιο βαθμό,  όσο να μπορεί να διαχειρίζεται την οργή και αγανάκτησή τους.     
 
        Γι’ αυτό το λόγο, επειδή κυρίως αυτό την ενδιαφέρει, έχει τόση μεγάλη σημασία ο έλεγχος της πληροφόρησης που κατά πλειοψηφία έχει ανατεθεί σε επιχειρηματίες, των οποίων τα συμφέροντα η πολιτική μας ηγεσία εξυπηρετεί. Δεν χρειάζεται πια λογοκρισία στην πληροφόρηση, αφού αυτό το έχουν αναλάβει να μέσα ενημέρωσης, με δημοσιογράφους σε διατεταγμένη υπηρεσία,  αποσιωπώντας ή διαστρεβλώνοντας ακόμα και τα γεγονότα. Η χειραγώγησή μας πια είναι πιο εκλεπτυσμένη, με ανεπαίσθητες μικρές προσαρμογές της αντίληψής μας σε γεγονότα αρκούντως διαμορφωμένα για τους σκοπούς της κυρίαρχης τάξης. Ύπουλα μικρά ψέματα που γλιστρούν ανεξέλεγκτα στο γνωστικό μας πεδίο, ξεφεύγοντας τον συναγερμό της  κριτικής μας σκέψης, δεν γίνονται προφανή και  συντελούν στην πιο  αποτελεσματική μας χειραγώγηση.   

ΚΚΕ: Να δυναμώσει ο αγώνας για να καταργηθούν οι επικίνδυνες συμφωνίες ΗΠΑ – Ελλάδας

 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΓΙΑ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
 

Ιστορικές ευθύνες της κυβέρνηση της ΝΔ, είναι υπόλογη για τι εν κρυπτώ συζητήσεις με τις ΗΠΑ

 

 

Να δυναμώσει ο αγώνας για να καταργηθούν οι επικίνδυνες συμφωνίες ΗΠΑ – Ελλάδας, για να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις σημειώνεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την τροπολογία του Κογκρέσου που ζητά την επέκταση των βάσεων σε ελληνικά νησιά.

Αναλυτικά:

«Η τροπολογία του αμερικανικού Κογκρέσου που – μεταξύ άλλων – θέτει ζήτημα επέκτασης των στρατιωτικών βάσεων σε ελληνικά νησιά και διεύρυνσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη ανυπολόγιστων διαστάσεων, που στρέφεται τόσο κατά του ελληνικού λαού και των άλλων της περιοχής όσο και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Αμύθητα κέρδη για τις τράπεζες – Καταλήστευση του λαού από τα υψηλά επιτόκια και τις προμήθειες

 


 
Αμύθητα είναι τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών κατά τα τελευταία τρίμηνα, καθώς τα υψηλά επιτόκια ευνοούν την κερδοφορία τους, την ώρα που καταληστεύουν το εναπομείναν λαϊκό εισόδημα, ιδιαίτερα των δανειοληπτών.  

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, ο ετήσιος στόχος κερδοφορίας καλύφθηκε ήδη από το πρώτο εξάμηνο του έτους (!), καταγράφοντας σε ετήσια βάση αύξηση καθαρής κερδοφορίας πάνω από 50%. Αντίστοιχα και η Eurobank, η οποία διπλασίασε τα οργανικά λειτουργικά κέρδη, σε 705 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους έναντι 374 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Αυτή η ασύλληπτη κερδοφορία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ (σε 12 μήνες κατά 4,25%), την οποία οι τράπεζες στην πλειονότητά τους μετακύλησαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό στους δανειολήπτες, χωρίς να συμβαίνει το ίδιο και για τους καταθέτες, όπως αναφέρει το capital.gr.

ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Σούπερ μάρκετ στη Γερμανία αυξάνει πιλοτικά τις τιμές των τροφίμων λόγω περιβαλλοντικού κόστους


 

Σαν να έρχεται από το κοντινό μέλλον φαντάζει η απόφαση αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Γερμανία να αυξήσει, έως και να διπλασιάσει, τις τιμές των τροφίμων για μία εβδομάδα επικαλούμενο το περιβαλλοντικό κόστος, το οποίο ονόμασε «πραγματικό κόστος» της παραγωγής τροφίμων! 

Η πιλοτική εφαρμογή «wahre Kosten» ή «πραγματικό κόστος» σχεδόν διπλασίασε την τιμή των λουκάνικων από 3,19 ευρώ σε 6,01 ευρώ, αύξησε τη μοτσαρέλα κατά 74% και το γιαούρτι φρούτων κατά 31%. 

Αυτό το πείραμα διάρκειας μίας εβδομάδας το εφαρμόζει μέχρι και την Κυριακή στα 2.150 υποκαταστήματά της η αλυσίδα «Penny» σε μια σειρά από εννέα προϊόντα, κυρίως γαλακτοκομικά και κρέας. Τα προϊόντα αυτά θα τιμολογηθούν σε αυτό που οι ειδικοί από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Νυρεμβέργης και το Πανεπιστήμιο του Greifswald έκριναν ότι είναι το πραγματικό τους κόστος, σε σχέση με την επίδρασή τους στο έδαφος και στο κλίμα.

Ούτε άλλοθι ούτε εξωραϊσμός

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Μπορεί μαζί με τα σχεδόν 500.000 στρέμματα που έγιναν στάχτη μέσα σε έναν μήνα να «κάηκαν» και όλα τα άλλοθι της κυβέρνησης, όπως και η περιβόητη «στήριξη» από την ΕΕ στην αντιπυρική προστασία που διαφημίζεται από τα αστικά κόμματα, όμως η προκλητική προσπάθεια να εξωραϊστεί αυτή η πολιτική, και μάλιστα με όχημα το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν σταματά.

Σε αυτή την κατεύθυνση, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τα ρέστα τους, καλώντας τον λαό να αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να καίγεται το καλοκαίρι και να πνίγεται τον χειμώνα, εναποθέτοντας τις ελπίδες του σε «πόρους» που κατευθύνονται στους επιχειρηματικούς ομίλους και που έχουν ως προαπαιτούμενα βαριά αντιλαϊκά μέτρα.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Παράσταση διαμαρτυρίας για μέτρα προστασίας από τις πυρκαγιές

 

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, διεκδικώντας άμεσα μέτρα πυροπροστασίας στον νομό Θεσσαλονίκης.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν τα Συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) και Οικοδόμων, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εργαζόμενων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική Θεσσαλονίκης, οι Ενώσεις Εμποροϋπαλλήλων και Λογιστών, όπως και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσσαλονίκης.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές τις τελευταίες μέρες. Παράλληλα, τα σωματεία τονίζουν πως οι πρόσφατες - μικρής έκτασης - πυρκαγιές σε περιοχές της Χαλκιδικής, αλλά και άλλες εστίες που αντιμετωπίστηκαν με αυταπάρνηση από τους πυροσβέστες, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για την ευρύτερη περιοχή στον νομό Θεσσαλονίκης, καθώς και στους όμορους νομούς.