Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Γόνιμο


«Επιχειρηματικά γόνιμο» και «κοινωνικά ευαίσθητο» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Στ. Πέτσας, το νομοσχέδιο - κόλαφο για τη «διευθέτηση οφειλών», που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Για το πρώτο σκέλος δεν χωράει καμία αμφιβολία, αφού πράγματι τα όσα προβλέπει - σε συνέχεια όσων νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ - αποτελούν «λίπασμα» για την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι, και όχι βέβαια οι βιοπαλαιστές ΕΒΕ. Η κυβέρνηση λέει επίσης ότι με το νομοσχέδιο «απελευθερώνει τις τράπεζες ώστε να επιτελέσουν το ρόλο τους», να υποδυθούν δηλαδή τον «τροχονόμο» για το ποιες χρεωμένες επιχειρήσεις θα χαρακτηριστούν «ζόμπι» και θα σβήσουν, αφήνοντας για τις υπόλοιπες μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα» της αναχρηματοδότησης και των δανείων. Σε κάθε περίπτωση, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι οι πραγματικοί «μπαταχτσήδες» και «στρατηγικοί κακοπληρωτές» που επικαλείται προσχηματικά η κυβέρνηση, με την συντριπτική πλειοψηφία των «κόκκινων» δανείων να αφορά τα «κανόνια» που εκείνοι έριξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, στις πλάτες του λαού, μετά από ένα γύρο τρελής κερδοφορίας. Ολοι αυτοί όντως θα απολαμβάνουν και δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες... Τι θα «απολαμβάνουν» όμως οι εργαζόμενοι και ο λαός; Το σφίξιμο της θηλιάς των εκβιασμών και των πλειστηριασμών, ώστε να... απαλλαγούν από τα χρέη που συσσώρευσαν εξαιτίας της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης, της μόνιμης φοροληστείας, της τοκογλυφίας των τραπεζών. Ολοι αυτοί είτε θα πεταχτούν στο δρόμο είτε θα καταλήξουν νοικάρηδες στα σπίτια τους, αφού τα πάρει η τράπεζα. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι το «γόνιμο» έδαφος για το κεφάλαιο έχει για λίπασμα τις λαϊκές ανάγκες. Κι αυτές μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.

Αλήθεια. Αντιεπιστημονικότητα και φιλελευθερισμός: Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος



Με πρόσφατο παράδειγμα το «κίνημα κατά της μάσκας στα σχολεία», αυξάνεται όλο και περισσότερο η μερίδα του κόσμου που λειτουργεί βάσει υποκειμενισμού και αντιεπιστημονικότητας. Παρόλο που όλοι οι φιλελεύθεροι και τα έντυπά τους εξαπολύουν επιθέσεις ενάντια στους «ψεκασμένους αρνητές», φαίνεται να ξεχνάνε - ή να μη γνωρίζουν - ότι τόσο ο υποκειμενισμός όσο και η αντιεπιστημονικότητα είναι γνήσια τέκνα της πολιτικής θεωρίας του φιλελευθερισμού. Ας τους το θυμίσουμε λοιπόν και ας τους το εξηγήσουμε...
 
 
Η εικόνα της «μετα-αλήθειας»
Η εικόνα που συνοδεύει το κείμενο κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στο διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε εκπαιδευτικές ιστοσελίδες, και έχει αποσπάσει έναν τεράστιο αριθμό «likes» και θετικών σχολίων.
Δύο άνθρωποι παρατηρούν, ο καθένας από διαφορετική θέση, έναν αριθμό γραμμένο στο πάτωμα και διαφωνούν μεταξύ τους για το αν είναι το 6 ή το 9. Η λεζάντα από κάτω γράφει: «Το ότι έχεις εσύ δίκιο δεν σημαίνει ότι εγώ έχω άδικο!».
Η εικόνα αυτή δεν αποτυπώνει απλά μια διαμάχη ανάμεσα σε δύο εγωιστές «ξερόλες», αλλά συμβολίζει αυτό που στο πλαίσιο της λεγόμενης «μετανεωτερικότητας» αποκαλείται «μετα- αλήθεια» και αναδεικνύεται σε κεντρικό στοιχείο του κόσμου που σιγά σιγά διαμορφώνεται γύρω μας

Βγήκαμε από την οικονομική κρίση; Μήπως είμαστε στα ίδια και χειρότερα;




Ας δούμε τα σημερινά στοιχεία:

Στα 596,9 δισεκατομμύρια ευρώ το πιστοποιημένο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος!

-Στο 136,80% του ΑΕΠ το χρέος του ιδιωτικού τομέα

-Στο 212,22% του ΑΕΠ το Δημόσιο χρέος


-Στο 349,06% του ΑΕΠ το συνολικό χρέος


Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ, το συνολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα - ιδιώτες και επιχειρήσεις - ανέρχεται στα 234 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 91,7 δισ. ευρώ ή ποσοστό 39,3% αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανήκουν στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, 105,6 δισ. ευρώ ή ποσοστό 45,2% αφορά σε οφειλές προς τη φορολογική αρχή και 36,3 δισ. ευρώ ή ποσοστό 15,5% αφορά σε οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι επιχειρήσεις καταλαμβάνουν περίπου τα 2/3 του χρέους, ενώ το υπόλοιπο 1/3 αφορά ιδιώτες.

Για τον «εθελοντικό» καθαρισμό της παραλίας από πρόσφυγες και μετανάστες της δομής Μαλακάσας



Ερώτηση για την «εθελοντική» εκτέλεση εργασιών καθαρισμού της ακτογραμμής από φερτά υλικά, στην παραλία Μαρκοπούλου του δήμου Ωρωπού, από πρόσφυγες και μετανάστες της δομής Μαλακάσας, κατέθεσαν προς τους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διάμαντω Μανωλάκου.

Το κείμενο της Ερώτησης:

«Η φονική πλημμύρα των προηγούμενων ημερών στην περιοχή της κεντρικής Εύβοιας, που κόστισε τη ζωή σε οχτώ συμπολίτες μας και προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές, είχε ως αποτέλεσμα τόνοι φερτά υλικά να ξεβραστούν από τη θάλασσα σε όλο το μήκος της ακτογραμμής των 32 χιλιομέτρων του δήμου Ωρωπού.

Είναι ευθύνη τόσο της κυβέρνησης όσο και της περιφέρειας Αττικής, αλλά και του δήμου Ωρωπού να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον καθαρισμό τόσο της ακτογραμμής όσο και της θάλασσας.

Κινητοποίηση στις 12 Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ - Απάντηση στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης (ΦΩΤΟ)



Η πραγματοποίηση δυναμικής κινητοποίησης - απάντηση στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα του οικονομικού φόρουμ της ΔΕΘ, αποφασίσθηκε στην σύσκεψη των Σωματείων που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Η κινητοποίηση θα γίνει το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία της ΧΑΝΘ, με όλα τα απαραίτητα μέτρα περιφρούρησης της συγκέντρωσης αλλά και όλα εκείνα τα μέτρα για την προστασία της υγείας όσων συμμετέχουν (αποστάσεις, μάσκες, κτλ).

Στη σύσκεψη ήταν ιδιαίτερα μαζική η εκπροσώπηση σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με περισσότερους από 20 εκπροσώπους, επιχειρησιακών και κλαδικών σωματείων και επιτροπών αγώνα, ενώ μεταφέρθηκε πλούσια πείρα από την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς. Π.χ. από το χώρο του τουρισμού, του επισιτισμού, του εμπορίου, των κατασκευών, του μετάλλου και άλλων κλάδων της βιομηχανίας, αλλά και από τις ταχυμεταφορές (speedex), την πρωτοβουλία αναπληρωτών, τους εκπαιδευτικούς που έχουν αποκλειστεί από τις προσλήψεις λόγω παραβόλου, κλπ.

«Αυτό που πρέπει... »



«Το κράτος κάνει αυτά που πρέπει» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ισχυρίζονται προκλητικά τα κυβερνητικά στελέχη, επιχειρώντας να πείσουν ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στην κρατική ευθύνη και άρα αυτό που μένει είναι να κουνάνε το δάχτυλο στο λαό για την περιβόητη «ατομική ευθύνη». Στην πραγματικότητα, βέβαια, αυτό που κάνει η κυβέρνηση από το ξεκίνημα της πανδημίας μέχρι σήμερα είναι να υπηρετεί όλα τα «πρέπει» του κεφαλαίου, τα οποία είναι διαμετρικά αντίθετα με τις ανάγκες του λαού, με την προστασία της υγείας και της ζωής του.

Για τα «πρέπει» του κεφαλαίου, για να του διασφαλίζει στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης νέες προκλητικές χρηματοδοτήσεις και προνόμια, η κυβέρνηση διατηρεί τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, προσλαμβάνει συμβασιούχους με ημερομηνία λήξης αντί να καλύψει τις δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις μόνιμου προσωπικού.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, αντί μέσα στο χρόνο που κερδήθηκε από το λαό να ενισχύσει άμεσα το προσωπικό, το στόλο και τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών, η κυβέρνηση υποχρεώνει τους επιβάτες να στοιβάζονται σαν σαρδέλες.