Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Η πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη θα δώσει απάντηση στη βαρβαρότητα κεφαλαίου, ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων (VIDEO)

 

 
 

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας τα αιτήματα των εργαζομένων, τα οποία βρίσκονται σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κατευθύνσεις της που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, ενόψει της πανεργατικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη στην Ελλάδα. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος τόνισε τα εξής:

«Οι εργαζόμενοι σε όλη την ΕΕ υποφέρουν από την επίθεση του κεφαλαίου. Με την "πολεμική οικονομία" που κλιμακώνει τις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις και την εμπλοκή, από το Ταμείο Ανάκαμψης των μονοπωλίων που φορτώθηκε στις πλάτες τους, την επιβολή νέων θυσιών για να στηριχθεί η "ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων" με 800 δισ. ευρώ.

Όσο κι αν προσπαθούν τα κόμματα της ΕΕ να κοροϊδέψουν ότι αυτή εγγυάται δικαιώματα εργαζομένων, δημιουργεί "καλές δουλειές, καλούς μισθούς", η ζοφερή πραγματικότητα τους διαψεύδει.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Σχεδόν 400 δισ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής για στρατιωτικούς σκοπούς!

 

Ανακατεύθυνση τεράστιων κονδυλίων για παραγωγή εξοπλισμών και για στρατιωτική κινητικότητα στην Ευρώπη

 

Πηγή: Associated Press

 

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ πρόκειται να ανακατευθύνει η ΕΕ από το λεγόμενο Ταμείο Συνοχής προς την Αμυνα και Ασφάλεια, δηλαδή για στρατιωτικούς σκοπούς, στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία και τους «συμμάχους» της στην Ουκρανία, αλλά και συνολικότερα στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times», οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να διαθέσουν το 1/3 του τρέχοντος κοινού προϋπολογισμού της ΕΕ 2021 - 2027, δηλαδή περίπου 392 δισ. ευρώ, για επενδύσεις σε εξοπλισμούς και στρατιωτικές υποδομές, στο πλαίσιο της πολεμικής οικονομίας και της προετοιμασίας για μια ευρύτερη σύγκρουση σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Αυτά τα χρήματα προορίζονταν για έργα υποδομών και επενδύσεις σε «πράσινους» και ψηφιακούς τομείς που υποτίθεται μειώνουν την ανισόμετρη ανάπτυξη μεταξύ των κρατών της ΕΕ - στην πραγματικότητα στόχος ήταν η στήριξη των μπίζνες της «πράσινης» και «ψηφιακής μετάβασης», για κερδοφόρες επενδύσεις υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων.

Μέχρι στιγμής μόνο το 5% περίπου αυτών των λεγόμενων Ταμείων Συνοχής έχει δαπανηθεί, με τους μεγαλύτερους δικαιούχους, όπως ΠολωνίαΙταλία και Ισπανία, να έχουν δαπανήσει ακόμη λιγότερα.

Οι χώρες της ΕΕ έχουν ξοδέψει σχετικά λίγα από τα Ταμεία Συνοχής τους, επειδή έχουν δώσει προτεραιότητα στα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης που διατέθηκαν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους μετά την πανδημία της Covid-19 και λήγουν το 2026.

Μονόδρομος για τον λαό η σύγκρουση με το εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας

 

Αποσπάσματα από τις χθεσινές παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ

 

Eurokinissi

Τα κυβερνητικά πανηγύρια περί «μεταρρύθμισης - σταθμού στην Ιστορία της Ιατρικής» αποδόμησαν με συγκεκριμένα στοιχεία, αναδεικνύοντας τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες για Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για τον λαό, οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Για το πραγματικό περιεχόμενο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που σημαίνει ανεπτυγμένα παντού δημόσια κρατικά Κέντρα Υγείας, πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα, μίλησε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ειδική αναφορά έκανε στο γεγονός ότι κατά την περίοδο της πανδημίας φάνηκαν καθαρά οι αντοχές του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας σε όλες τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες, όπου κυριαρχεί το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Πρόσθεσε δε ότι προβλέπεται περαιτέρω διαστρωμάτωση και όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων και στην Υγεία, η οποία αποτελεί έναν τομέα που αποκαλύπτει πλήρως το διαρκές άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις σύγχρονες δυνατότητες να καλυφθούν οι ανάγκες του λαού και στην τραγική πραγματικότητα, που υποβαθμίζει διαρκώς τις ανάγκες.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι σήμερα, στον καπιταλισμό, η Υγεία αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, παρουσιάζοντας και σχετικά παραδείγματα, ενώ στον σοσιαλισμό αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα, για όλους τους εργαζόμενους και τον λαό, χωρίς διακρίσεις, και ότι τα επιτεύγματα της Υγείας στη σοσιαλιστική ΕΣΣΔ ο καπιταλισμός «δεν μπορεί να τα δει ούτε με το κιάλι».