Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Το θράσος των «πεφτοσυννεφάκηδων»

 


Από τη στιγμή που «έσκασε» η νέα υπόθεση διαφθοράς στην Ευρωβουλή, με εμπλοκή και της Εύας Καϊλή, εμφανίστηκαν ξανά οι γνωστοί «πεφτοσυννεφάκηδες»... «Απίστευτο», «μεγάλο σκάνδαλο», «πρωτοφανές»...

Αυτές ήταν μερικές από τις πρώτες αντιδράσεις, στελεχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ευρωβουλευτών, πολιτικών, αναλυτών και δημοσιογράφων. Ποιο ήταν το πρωτοφανές; Οτι μια σειρά ευρωβουλευτές, σύμβουλοι και «παρασύμβουλοι» του Ευρωκοινοβουλίου, κατηγορούνται πως χρηματίστηκαν για να παρουσιάζουν το Κατάρ ως έναν «εργασιακό παράδεισο» και όχι μόνο... Πόσο «εν αιθρία» ήταν όμως ο «κεραυνός» που έπεσε στις Βρυξέλλες;

Οι μίζες, η διαφθορά, οι εξαγορές ψήφων, τα δωράκια, τα λαδώματα και τα σκάνδαλα είναι διαχρονικά η «κανονικότητα» στην ιμπεριαλιστική ΕΕ και στα όργανά της, κατοχυρωμένη μάλιστα από τους ίδιους τους θεσμούς της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δράση των επιχειρηματικών «λόμπι», που οι σχέσεις τους με τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου είναι θεσμοθετημένες, μέσω του ...«Μητρώου Διαφάνειας»!

Αυτά τα «λόμπι», που δημιουργούν και συμμετέχουν επιχειρηματικοί όμιλοι, σύμβουλοι - εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και πολιτικά πρόσωπα, στήνονται και λειτουργούν με σκοπό την άμεση παρέμβαση για την προώθηση των συμφερόντων τους στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Σύμφωνα μάλιστα με τον «Guardian», «η "αποτελεσματικότητα" των διαφόρων "λόμπι" είναι τεράστια, καθώς υπολογίζεται πως επηρεάζουν το 75% της νομοθετικής διαδικασίας της ΕΕ».

«Βολική» αντιπαράθεση

 

 

Είναι πολύ βολικό για την κυβέρνηση - και όχι μόνο - σε αυτή τη φάση να μετατίθεται η αντιπαράθεση στο «ναι ή όχι στο επίδομα» των ένστολων που ψηφίστηκε τη Δευτέρα στη Βουλή και να ξεφύγει από τα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν μετά και από την εν ψυχρώ εκτέλεση του 16χρονου Ρομά. Τέτοιο είναι το ερώτημα αν πρέπει να καταργηθούν ή όχι κατασταλτικές μονάδες και μέσα στην αστυνομία. Την ίδια ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανιστεί και ως «προστάτης» ενός μεγάλου τμήματος των ένστολων, παρόλο που και οι ίδιοι μπορεί να διαφωνούν με τον κατασταλτικό προσανατολισμό και γι' αυτό θα πρέπει να συνταχθούν με τον λαό και τη νεολαία.

Τζούφια... πυροτεχνήματα

 

Λίγο νωρίτερα ήρθαν οι γιορτές για τα κυβερνητικά επιτελεία, αν κρίνει κανείς από τα «πυροτεχνήματα» που εκτοξεύουν κάθε μέρα για να κρύψουν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά για τον λαό. Τι επιστρατεύουν π.χ. για τη νέα φουρνιά των «κόκκινων» δανείων, την ένταση των πλειστηριασμών και εκβιασμών; «Φούσκες» περί δήθεν ρυθμίσεων, που θα αφορούν μετρημένους στα δάχτυλα δανειολήπτες για ένα ελάχιστο ποσό, το οποίο θα πληρώνει ο λαός «εις διπλούν» από την άλλη τσέπη. Ο λόγος; Να μην «ακουμπήσουν» τα κάπου 3 δισ. ευρώ κέρδη που έχουν οι τράπεζες, «μπάνκα» για τον φτηνό δανεισμό των επιχειρηματικών ομίλων. Για τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα; Η κυβέρνηση «ευελπιστεί» να βρουν κάποιο «σημείο ισορροπίας» τα παζάρια και οι αντιθέσεις στην ΕΕ για το περιβόητο πλαφόν στο φυσικό αέριο. Πού; Σε μια τιμή ...7 φορές υψηλότερη από την προηγούμενη δεκαετία! Ο λόγος; Να μη χάσουν ούτε σεντ οι ενεργειακοί όμιλοι και οι «πράσινοι» επιχειρηματίες, όπως και οι εφοπλιστές, που χτες ανακοινώθηκε ότι έσπασαν ένα ακόμα ρεκόρ κερδοφορίας.

Για τη φτώχεια που σαρώνει; Η κυβέρνηση επιστρατεύει τα «καλάθια καπαμά» κι ετοιμάζεται να κάνει, λέει, ανακοινώσεις για «μέτρα στήριξης» από τα «υπερκέρδη» των διυλιστηρίων. Το «γύρω - γύρω όλοι» συνεχίζεται δηλαδή, με «κορόιδο» τον λαό, που θα συνεχίσει να βλέπει το εισόδημα να εξανεμίζεται από τον πληθωρισμό, τους μισθούς καθηλωμένους και τη φοροληστεία να προσθέτει άλλα 2 δισ. στις πλάτες του για το 2023. Κι όλα αυτά για να «στρωθεί χαλί» στους «επενδυτές» και να θωρακιστεί η καπιταλιστική κερδοφορία. Με δυο λόγια, καλά τα πυροτεχνήματα, καλή και η «ψιχουλομαχία» με τον ΣΥΡΙΖΑ που «κατεβαίνει» στον στίβο της κυβερνητικής εναλλαγής με τις δικές του αντίστοιχες προτάσεις, αλλά το «πανηγύρι» δεν τραβάει με τίποτα: Φιλολαϊκές λύσεις εντός των ορίων του συστήματος, με κερδισμένους ταυτόχρονα το κεφάλαιο και τον λαό, δεν υπάρχουν. Ο λαός έχει να περιμένει μόνο από τον δικό του αγώνα και ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ.

Χουβαρνταλίκια

 

 

Τα «προεόρτια» της νέας συνάντησης κυβέρνησης - τραπεζών επιβεβαιώνουν ότι δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά με δάνεια φορτωμένα στην πλάτη τους θα νιώσουν βαριά στην τσέπη τις απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων που ανακοινώνει η ΕΚΤ.

Εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα που «πληρώνουν» τον πληθωρισμό με την πανάκριβη Ενέργεια και τα άλλα βασικά αγαθά, θα πληρώσουν τώρα και τις προσπάθειες μείωσής του, με αύξηση του κόστους δανεισμού από τις τράπεζες.

Στη δυσκολότερη θέση είναι όσοι ζορίζονται ήδη να πληρώσουν τις δόσεις του στεγαστικού δανείου. Με την αύξηση των επιτοκίων, το μηνιαίο χαράτσι στις τράπεζες θα αυξηθεί κι άλλο.

Τα νοικοκυριά «διαβάζουν» τις αυξήσεις ως επιβάρυνση στο ήδη ρημαγμένο εισόδημα κι ως έναν επιπλέον κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους.