Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Μπαταρία


Πολυεθνικοί όμιλοι, κυβέρνηση και αστικά κόμματα οραματίζονται την Εύβοια πρωταγωνιστή της «πράσινης ανάπτυξης» και τη μετατρέπουν σε «μπαταρία της Ελλάδας», με γιγάντιες επενδύσεις σε ΑΠΕ. Μπορεί η μπαταρία τους να δίνει «ρεύμα» στα τρελά κέρδη των ενεργειακών κολοσσών, που επενδύουν με γενναία κρατική στήριξη στον «απελευθερωμένο» τομέα της Ενέργειας, για το λαό όμως και τις ανάγκες του προκαλεί μόνιμο βραχυκύκλωμα. Δεν είναι μόνο η ενεργειακή φτώχεια, απόρροια του ακριβότερου «πράσινου» ρεύματος, ούτε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επενδύσεων, με την αποψίλωση δασών και την ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας σε περιοχές NATURA. Οπως αποδείχτηκε ξανά την περασμένη Πέμπτη, οι εργαζόμενοι και ο λαός «πληρώνουν» το όραμα της «απελευθερωμένης» και πράσινης Ενέργειας ακόμα και με τη ζωή τους, στο έδαφος των αντεργατικών ανατροπών, της εντατικοποίησης και εργολαβοποίησης κρίσιμων λειτουργιών που σχετίζονται με την παραγωγή και τη διανομή της Ενέργειας. Μιλάμε βέβαια για τους τρεις νεκρούς εργάτες στην Εύβοια και τον τέταρτο που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, «κεραυνοβολημένοι» όλοι από το ρεύμα, στη διάρκεια αποκατάστασης βλάβης στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Η «απελευθέρωση» της Ενέργειας και οι «πράσινες» επενδύσεις γίνονται με κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου, σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών. Κι αν η ταλαιπωρία χιλιάδων κατοίκων στην πρόσφατη χιονόπτωση της Αττικής δεν ήταν αρκετή να το επιβεβαιώσει, ήρθε και ο θάνατος των τριών εργαζομένων να το αποδείξει με τον πιο τραγικό τρόπο.

Καταστολή και προβοκάτσια πάνε χέρι χέρι (Α' μέρος)


 Τα σχέδια καταστολής και προβοκάτσιας των αστικών κρατών και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος πάνε πάντα χέρι χέρι και είναι μια παλιά ιστορία...

Οσοι σήμερα εγκαλούν το ΚΚΕ ότι βλέπει «φαντάσματα» και «συνωμοσιολογεί» αποσκοπούν να κρύψουν συνειδητά αυτήν την πραγματικότητα που είναι σε όλους γνωστή.

Αλλωστε, αμέσως μετά την αντεπανάσταση και την ήττα της ΕΣΣΔ και των σοσιαλιστικών κρατών, κάτω από τη μέθη της (προσωρινής) νίκης του καπιταλισμού, δεν ήταν λίγοι από αυτούς που είχαν θητεύσει σε «μυστικές υπηρεσίες» των αστικών κρατών που με υπερηφάνεια έδωσαν λεπτομέρειες για την πολύχρονη δράση τους ενάντια στο «αντίπαλο δέος»... Για τα χτυπήματα που κατάφεραν στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, στα Κομμουνιστικά

Κόμματα, την αντιπαράθεση με την ΕΣΣΔ και τα άλλα σοσιαλιστικά κράτη. Για τα ανδραγαθήματά τους συνταξιοδοτήθηκαν πλουσιοπάροχα από τα κράτη που τους είχαν μισθώσει.

Ο «Ριζοσπάστης», όπως έχει προαναγγείλει σε προηγούμενα δημοσιεύματά του, ξεκινά σήμερα αφιέρωμα στο ζήτημα. Το θεωρούμε υποχρέωση προς τις νεότερες γενιές αγωνιστών να μαθαίνουν, οι παλιότερες να μην ξεχνάμε και κυρίως για να δίνεται το σήμα της επαγρύπνησης, αφού τέτοια σχέδια δεν έπαψαν ποτέ να υπάρχουν και είναι σίγουρο ότι κάθε βήμα του κινήματος στο σήμερα ή στο μέλλον θα βρίσκεται πάντα αντιμέτωπο και με τέτοιους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς.

Συγκεντρώνουμε λοιπόν ιστορικό και σύγχρονο υλικό το οποίο θα παρουσιάσουμε σε συνέχειες δημοσιευμάτων μας στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου». Πηγή του είναι αρθρογραφία που έχει δημοσιευτεί παλαιότερα στον «Ριζοσπάστη».

Δέκα ώρες εργασία και τα Σαββατοκύριακα και νέο χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση

 

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


 

Δέκα ώρες δουλειά τη μέρα, εργασία και τα Σαββατοκύριακα, νέο χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση, στην οργάνωση στα σωματεία και στο απεργιακό δικαίωμα περιλαμβάνει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Μάη, μετά το Πάσχα.

Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής» σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κατάργηση του 8ωρου χρόνου εργασίας, με πρόσχημα την «ευελιξία». Εργαζόμενοι σε εποχικές δραστηριότητες θα δουλεύουν «μέχρι 10 ώρες ημερησίως για ένα εξάμηνο και για 6 ώρες για τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου», δηλαδή ατομικές συμβάσεις εργασίας. Ακόμη για κάποιους κλάδους «θα προβλεφθεί απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα».

Υπενθυμίζοντας σε αυτούς που μας “υπενθυμίζουν τι υπήρξε το ΚΚΕ” να ανοίγουν και κανένα βιβλίο

 


Όταν η ημιμάθεια και η αντι-ΚΚΕ εμπάθεια φοράνε τσαρούχι και παίρνουν το γιαταγάνι, το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον ιλαροτραγικό.

Η διακήρυξη του ΚΚΕ για 200 χρόνια της Επανάστασης ήταν λογικό να ενοχλήσει πολλούς και φυσικά να προκαλέσει και διαφωνίες, κάτι που από μόνο του είναι αναμενόμενο και, υπό την προϋπόθεση εποικοδομητικής κριτικής, υγιές και αναγκαίο. Αν όμως από αστικές γραφίδες περίμενε κανείς να ακούσει σημεία και τέρατα για τη θέση του κόμματος σχετικά με τη σημασία του 1821, σίγουρα μένει έκπληκτος βλέποντας ότι στα αντι-ΚΚΕ πονήματα των ημερών ο νικητής αναδεικνύεται “από τα αριστερά”.

Ο λόγος για το κείμενο της Λαμπρινής Θωμά στο Press Project, με τον – “σεμνό και μετριόφρονα” – τίτλο “Υπενθυμίζοντας στο ΚΚΕ τι υπήρξε το ΚΚΕ”, όπου η συντάκτρια, ούτε λίγο – ούτε πολύ, κατηγορεί το ΚΚΕ για ιστορικό αναθεωρητισμό και αποσιώπηση του λαϊκού παράγοντα στην εξέλιξη της Επανάστασης του 1821, παρουσιάζοντάς την ως έργο μιας φιλοχρήματης αστικής τάξης.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Δεν έχει τελειωμό ο κυβερνητικός εμπαιγμός στους μικρούς λιανεμπόρους της Θεσσαλονίκης

 

 

Σε σχόλιο για το κλείσιμο του λιανεμπορίου στην Θεσσαλονίκη η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ τονίζει:

«Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης απέναντι στους μικρούς λιανεμπόρους της Θεσσαλονίκης δεν έχει τελειωμό.

Την ώρα που στις μεγάλες βιομηχανίες, τα σούπερ μάρκετ, στον ΟΑΣΘ τα κρούσματα σπάνε ρεκόρ, την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού με μαζικά τεστ, με επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Yγείας, με μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, η κυβέρνηση βρίσκει τον ένοχο στην ατομική ευθύνη και στις μικρές επιχειρήσεις.