Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Γιγαντώνεται η βάση των Αμερικανών στη Σούδα

 

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ»


Με φόρα προχωρούν οι Αμερικανοί τα σχέδια παραπέρα ενίσχυσης της παρουσίας τους στη Σούδα, δεδομένης και της στήριξης από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τις παραφυάδες τους, μέσα από διαδικασίες όπως ο «Στρατηγικός Διάλογος» μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών (εγκαινιάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται επί ΝΔ) και οι «επικαιροποιήσεις» της Συμφωνίας για τις Βάσεις (προετοιμάστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκαν επί ΝΔ).

Χαρακτηριστική είναι η ταχύτητα με την οποία «τρέχουν» τις εξελίξεις για την Ενιαία Μονάδα Διαχείρισης Μεταφορών («Joint Mobility Processing Facility» - κωδικός υποδομής P-903) που θέλουν να κατασκευάσουν στη βάση, κατ' αναλογία π.χ. του Joint Mobility Processing Center που λειτουργούν στη γιγαντιαία αεροπορική βάση τους στο Ράμσταϊν της Γερμανίας.

Θυμίζουμε ότι το σχέδιό τους το έχει αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης» ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2019. Επανερχόμαστε δημοσιοποιώντας νεότερα, αναλυτικότερα στοιχεία και σχέδια.

Άλλωστε, αρχές Απρίλη οι Αμερικανοί απευθύνθηκαν σε κατασκευαστικές αναζητώντας τους ικανότερους να στήσουν ένα διώροφο κτίριο 8.970,26 τ.μ. που «θα ενοποιήσει τις βασικές λειτουργίες αεροπορικών επιχειρήσεων και αεροπορικών μεταφορών της εγκατάστασης, ώστε να υποστηρίξει την αύξηση της κυκλοφορίας», σε άλλο ένα δείγμα της ακόμα εντατικότερης χρήσης της βάσης από τους Αμερικανούς.

Από το υλικό που διακινείται σε κατασκευαστικές για τα νέα έργα των Αμερικανών στη Σούδα
Από το υλικό που διακινείται σε κατασκευαστικές για τα νέα έργα των Αμερικανών στη Σούδα

Θα αποτελείται «από ένα συγκρότημα αεροπορικών επιχειρήσεων με ένα νέο terminal επιβατών, χώρους αεροπορικών επιχειρήσεων και ένα terminal για cargo». Εξάλλου, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες η νέα εγκατάσταση θα «πρέπει να μπορεί να διαχειρίζεται τουλάχιστον 30.000 επιβάτες ετησίως», διευρύνοντας παραπέρα τις δυνατότητες της βάσης.

Διόλου τυχαία, στα σχέδιά τους εμφανίζουν τουλάχιστον 12 μεταγωγικά σταθμευμένα μπροστά στο σχεδιαζόμενο κτίριο P-903, όπου δίνεται και ο χώρος μιας «προτεινόμενης επέκτασης του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών», με κωδικό εγκατάστασης P-911 («Proposed P-911 apron expansion project»).

Σημειωτέον, όπως έχει αποκαλύψει εδώ και μήνες ο «Ριζοσπάστης», στη Σούδα ολοκληρώθηκε έργο ύψους 16 εκατ. δολαρίων που περιλάμβανε ένα νέο σύστημα ανεφοδιασμού αεροσκαφών, επιτρέποντας τον ταυτόχρονο ανεφοδιασμό πολλαπλών μονάδων, αλλά και μια «στρατηγική» -όπως χαρακτηρίζεται αρμοδίως- επέκταση του χώρου στάθμευσής τους.

Σε κάθε περίπτωση, για το κτίριο P-903 προϋπολογίζουν ένα κόστος μεταξύ 25 και 100 εκατομμυρίων δολαρίων, με περίοδο ολοκλήρωσης της κατασκευής 912 ημερολογιακές ημέρες. Στελέχη των ενδιαφερόμενων κατασκευαστικών καλούνται να προσέλθουν στη Σούδα για αυτοψία του χώρου στις 4 Μάη στις 10 π.μ., μπροστά από το Κτίριο 54 - «Public Works Department».