Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Επικοινωνιακός ορυμαγδός

 




Βδομάδα τη βδομάδα, οι επανειλημμένες δημοσκοπήσεις  για τις επικείμενες ευρωεκλογές δείχνουν ότι το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα φαίνεται να αποφεύγει τις εκπλήξεις. Η  Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να ηγείται στην κατάταξη των κομμάτων με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να αυξάνει τα ποσοστά του και να σταθεροποιείται ως δεύτερο κόμμα στις εκλογικές προτιμήσεις, με το ΠΑΣΟΚ ν’ ακολουθεί τρίτο στην κατάταξη. Το κόμμα του Βελόπουλου, «Ελληνική Λύση», που ψαλιδίζει εκ δεξιών τη ΝΔ, και το Κομμουνιστικό Κόμμα που επιμένει μέσα σε αντίξοες συνθήκες να οργανώνει  τους αγώνες για να εκλείπουν οι αιτίες της λαϊκής εξαθλίωσης, εμφανίζονται να διεκδικούν την τέταρτη θέση, ενώ ακολουθούν τα άλλα κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά  και ακροδεξιά κόμματα που, ασθμαίνοντας, κάποια απ’ αυτά κόβουν το νήμα του 3%.     

Επιδιώκοντας όμως η κυρίαρχη εξουσία  την ευρύτατη συναίνεση σ’ αυτή την εκλογική  διαδικασία,  για να εξασφαλίζεται η εγκυρότητά της, προπαγανδίζεται η συμμετοχή σ’ αυτές, για να περιοριστεί η αποχή, ώστε τουλάχιστον τυπικά να λειτουργούν οι δημοκρατικοί κανόνες.  Γιατί, προβάλλοντας τις εκλογές ως προϋπόθεση της δημοκρατίας, όταν αυτές τίθενται υπό αμφισβήτηση από αυτό που αποκαλείται κρίση εκπροσώπησης, που αναδεικνύει η αποχή,  χάνουν τη νομιμοποιητική τους δύναμη πάνω στην οποία χτίζεται η συναίνεση,  για να γίνονται αποδεκτές από την πλειοψηφία  οι επιλογές της κυρίαρχης εξουσίας. Οι εκλογές όμως,  σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, κάθε φορά κάνουν πιο ξεκάθαρη την αυξανόμενη δυσπιστία προς την πολιτική. Μόνο που αυτή η δυσπιστία εκφράζεται με την απόρριψη κάποιων επαγγελματιών πολιτικών που είναι ύποπτοι ότι εξυπηρετούν πάνω απ’ όλα τα προσωπικά συμφέροντά τους, αφήνοντας στο απυρόβλητο το ίδιο το πολιτικοοικονομικό σύστημα που είναι εχθρικό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που η πλειοψηφία αντιμετωπίζει.  

«Εγκλωβισμένοι» στα πατρικά τους οι νέοι της ΕΕ

 

Ο Κόνορ και η Λάουρα τα έκαναν όλα υποτίθεται «όπως πρέπει»: Εχουν πτυχίο, έχουν «καλή δουλειά» πλήρους απασχόλησης, κι ωστόσο στα 25 και 30 τους χρόνια δεν αντέχουν οικονομικά να νοικιάσουν ένα σπίτι. Ο Φρανσίσκο, 28 χρονών, αποκλείει να νοικιάσει σπίτι στη Λισαβόνα που «αναπτύσσεται ραγδαία». Η 25χρονη Γελένα, μετά την είσοδο της Κροατίας στη ζώνη Σένγκεν και στη ζώνη του ευρώ τον περασμένο Γενάρη, «αποφάσισε» να παραμείνει στο ίδιο σπίτι με την μητέρα και την γιαγιά της, καθώς οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 14% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Είναι οι νέοι των κρατών της ΕΕ, μίας από τις πλουσιότερες «γωνιές» του πλανήτη. Είναι η γενιά των εργαζομένων που βιώνουν στο πετσί τους την «ελευθερία» της αγοράς, την «ελευθερία» διακίνησης εμπορευμάτων και κεφαλαίων, την «ελευθερία» να μεταναστεύουν σε άλλη χώρα για να εργαστούν, τη «σύγκλιση» των καπιταλιστικών οικονομιών. Είναι οι νέοι εργαζόμενοι, εγκλωβισμένοι στα πατρικά τους σπίτια, όπως σχεδόν 1 στους 3 εργαζόμενους 25 - 34 ετών στην ΕΕ. Σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων της Eurostat, που κοινοποιήθηκαν αποκλειστικά στον «Guardian», οι νέοι εργαζόμενοι που αναγκάζονται να ζουν με τους γονείς τους έχουν αυξηθεί από 24% το 2017 σε 27% το 2022.

Η κυβέρνηση ζητάει «περισσότερη ΕΕ» που φουντώνει την ακρίβεια και τη φοροληστεία!

 

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Αυτήν τη «σταθερότητα» θα «διεκδικούν» από την ΕΕ οι ευρωβουλευτές ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα...

 

Την επιβεβαίωση της κοροϊδίας που κρύβεται πίσω από την «επιστολογραφία» της κυβέρνησης στην Κομισιόν έδωσε η χτεσινή απάντηση του εκπροσώπου της Επιτροπής, ο οποίος χαιρετίζοντας την επιστολή σημείωσε ότι αυτή «θα υποστηριχθεί από την έκθεση του Μάριο Ντράγκι για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και την έκθεση του Ενρίκο Λέτα για το μέλλον της ενιαίας αγοράς. Η Κομισιόν παραμένει διαρκώς προσηλωμένη στην κατάργηση των αδικαιολόγητων ρυθμιστικών και μη φραγμών για να διασφαλίσει την καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς».

Αποκάλυψε δηλαδή με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι η περιβόητη επιστολή Μητσοτάκη όχι μόνο δεν έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα καλεί σε επιτάχυνση της πολιτικής που την προκαλεί σε όλα τα επίπεδα: Από την «πράσινη» και «ψηφιακή μετάβαση», την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας που εκτοξεύει τις τιμές έως τις πολεμικές δαπάνες και τις κυρώσεις στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, και από την «επεκτατική πολιτική» που μπούκωσε με «ζεστό» χρήμα τους ομίλους εκτινάσσοντας τον πληθωρισμό έως τη φοροληστεία και τη φυσιολογικότατη «λειτουργία της αγοράς» με την κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων που τσακίζει μισθούς και εισοδήματα.

Τελεσίγραφα


Πηγή: Eurokinissi

 

Το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,2 δισ. ευρώ που κατέγραψε η ελληνική οικονομία το περασμένο τετράμηνο, είναι το προοίμιο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, που καταλήχθηκε από την ΕΕ και εφαρμόζεται άμεσα.

Εκτός από τα δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα, που βγαίνουν από τη φοροαφαίμαξη του λαού, το νέο Σύμφωνο είναι ένα πραγματικό υπερμνημόνιο για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς, σε συνθήκες πολεμικής οικονομίας της ΕΕ και επιστροφής σε πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας.

Σε αυτό το έκτρωμα, που θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών για να χαλκεύει κι άλλα δεινά στους λαούς, συμφώνησε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Έβαλε μάλιστα μπροστά την εφαρμογή του ακόμα και πριν καταληχθεί, αφού ο κρατικός προϋπολογισμός δεν σταμάτησε να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα ούτε στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία.

Προσφέροντας απλόχερα συναίνεση, όταν το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας ήταν ακόμα στα παζάρια μεταξύ των κρατών - μελών, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε προκαταβολικά να στηρίξει την πρόταση της Κομισιόν, που με μικρές διαφορές μετατράπηκε σε απόφαση της ΕΕ.