Τη μεγάλη εικόνα του «ενεργειακού χάρτη» που χαράσσει ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός στην Ανατ. Μεσόγειο, βάζοντας σε μεγάλο κίνδυνο τους λαούς της περιοχής, περιέγραψαν οι πρέσβεις των ΗΠΑ που συμμετείχαν στο καθιερωμένο πλέον πάνελ του Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη.
Αν και ο κυνισμός περίσσεψε στις τοποθετήσεις όλων, αυτή που ξεχώρισε ήταν η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, η οποία έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα να «πείσει» την κυπριακή κυβέρνηση να άρει τις όποιες αντιρρήσεις της στη συνέχιση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με την Ελλάδα και σε δεύτερη φάση με το Ισραήλ. «Αυτό που πραγματικά πρέπει να δούμε στην Κύπρο και στο οποίο θα θέλαμε να βοηθήσουμε ως εταίρος, είναι το είδος της ηγεσίας που θα βοηθήσει στην υλοποίηση ορισμένων έργων, όπως η μεγάλη θαλάσσια διασύνδεση», είπε η πρέσβειρα και αμέσως πέρασε «στο ψητό»...
* * *
«Βλέπουμε ότι η υψηλή παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο έχει ενδυναμώσει τη Ρωσία, οπότε υπάρχει επείγουσα ανάγκη, απόλυτη ανάγκη για τα δυτικά έθνη που κατέχουν αυτούς τους πόρους να τους βγάλουν στην αγορά το συντομότερο δυνατό, οπότε η πρόοδος στις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο μαζί είναι καθυστερημένη (...) Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της Κύπρου, αυτά τα έργα δεν είναι απλά τοπικά έργα ή εθνικά έργα. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για κράτη - μέλη της ΕΕ ή για συμμάχους στο ΝΑΤΟ, η διατλαντική οικογένεια πρέπει να σκέφτεται πολύ ευρύτερα για το πώς είναι να αντιμετωπίζουμε το Κρεμλίνο με αυτούς τους τρόπους».
Πρόσθεσε ότι «τώρα είναι η ώρα να γίνουν οικονομικά βιώσιμες επιλογές», ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου, της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης για τις επόμενες δεκαετίες, σημειώνοντας πως η Κύπρος, με τη «θέση - κλειδί» που διαθέτει, θα πρέπει να διαδραματίσει τον κρίσιμο ρόλο που χρειάζεται για τη «διατλαντική στροφή μακριά από τη ρωσική ενέργεια που αποκόπτει τη χρηματοδότηση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Κύπρος είναι έτοιμη να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην προώθηση αυτής της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής μετάβασης, αν κάνει την επιλογή να το κάνει».
* * *
Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε... Οι ΗΠΑ κάνουν καθαρό ότι έργα όπως αυτό της διασύνδεσης δικτύων είναι «ευρωατλαντικού ενδιαφέροντος» και ότι η δέσμευση των μελών και των «εταίρων» του ΝΑΤΟ σ' αυτά δεν μπορεί να τίθεται σε αμφιβολία. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ λένε ότι η Κύπρος αναλαμβάνει πιο σύνθετους και επικίνδυνους ρόλους για λογαριασμό του ΝΑΤΟ στην περιοχή και ότι δεν νοούνται «παρεκκλίσεις» από τέτοια «mega - έργα», ειδικά στον ενεργειακό τομέα, που είναι καθοριστικός στον ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Βέβαια, στο πλαίσιο αυτού του ανταγωνισμού είναι και οι όποιες ενστάσεις της κυπριακής πλευράς, που δέχεται οικονομική και γεωπολιτική πίεση από την κατασκευή του έργου, κυρίως από την Τουρκία. Αυτά όμως είναι «ψιλά γράμματα» για τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Ή καλύτερα, είναι μοχλός για διευθετήσεις που «ψήνονται» ήδη στην περιοχή και περιλαμβάνουν και τον τρόπο συμμετοχής της Τουρκίας στη χάραξη του ευρωατλαντικού ενεργειακού χάρτη. Με άλλα λόγια, η αναθέρμανση του Κυπριακού, η αναβάθμιση των σχέσεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με την Κύπρο, ο «οδικός χάρτης» στα Ελληνοτουρκικά, η επαναπροσέγγιση Τουρκίας - Αιγύπτου και το «ζέσταμα» της στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας - ΗΠΑ είναι όλα κομμάτια του ίδιου παζλ.
* * *
Εξίσου σαφής και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στο άλλο μεγάλο πρότζεκτ που προχωρά με αμερικανική στήριξη, τον υπό διαμόρφωση Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, που θα συνδέσει την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, τόνισε την ανάγκη αυτός να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα και ευέλικτα, διότι θα συμβάλει στη «μείωση της επιρροής της Gazprom και την απομάκρυνση της Ρωσίας από τον λαιμό της Ευρώπης».
Στη συζήτηση αναφέρθηκαν και άλλες πρωτοβουλίες και επενδύσεις που στηρίζουν οι ΗΠΑ και σε άλλες χώρες της περιοχής, σε Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία. Ενεργειακά σχέδια που, όπως εξήγησε η διευθύντρια της USAID στο ευρωατλαντικό προτεκτοράτο του Κοσόβου, αποτελούν τμήμα της «ενεργειακής γέφυρας» ΗΠΑ - Ευρώπης. Μέσω διμερών και περιφερειακών έργων, η «γέφυρα» αυτή «λειτουργεί ως αντίβαρο στις προσπάθειες κακόβουλης επιρροής στην περιοχή και βασίζεται σε δεκαετίες προσπαθειών για τη βελτίωση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας, προωθώντας παράλληλα την εθνική ασφάλεια και τα εμπορικά συμφέροντα των ΗΠΑ και στοχεύοντας στην ενδυνάμωση των συμμάχων μας ώστε να απελευθερωθούν από την ενεργειακή και οικονομική εξάρτηση από άλλες πηγές».
* * *
Τα βουβάλια, τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα και δυνάμεις στο εσωτερικό τους, μαλώνουν για τους δρόμους και τις πηγές Ενέργειας, για τις αγορές και τους νέους εμπορικούς δρόμους. Τα βατράχια, οι λαοί, πληρώνουν το μάρμαρο με ακριβότερη Ενέργεια, ακρίβεια σε όλα τα αγαθά, πράσινους φόρους και βέβαια με υπέρογκες πολεμικές δαπάνες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια γενικευμένη ανάφλεξη.
Στο χέρι τους είναι να βγουν από τον βούρκο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και ανταγωνισμών, που δεν θα διστάσει να τους πνίξει ακόμα και στη λάσπη του πολέμου. Ο λαός πρωταγωνιστής σε κάθε χώρα μπορεί να ανοίξει δρόμο για μια άλλη, ριζικά διαφορετική πορεία, γκρεμίζοντας από τα βάθρα του το σάπιο σύστημα των πολέμων και της εκμετάλλευσης.
**Του Δ.Μ.
(Αναδημοσίευση από την στήλη Αποκαλυπτικά Ριζοσπάστη της Πέμπτης 12 Σεπτέμβρη).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου