Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024

ΜΕ ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Πλούσια πείρα από μεγάλους αγώνες, νέα βήματα για την ισχυροποίηση του ταξικού κινήματο

 





Σε εξέλιξη είναι η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, με τους συνδικαλιστές που εκπροσωπούν τα εκατοντάδες σωματεία να μεταφέρουν πείρα από την οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς και τους κλάδους σε όλη τη χώρα.

Ο εμβληματικός αγώνας της ΛΑΡΚΟ εμπνέει την εργατική τάξη και όλο τον λαό

Με ομιλία του Παναγιώτη Πολίτη, προέδρου του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, άνοιξε ο κύκλος των τοποθετήσεων στη σύσκεψη.

«Μπορεί να έκλεισαν τη ΛΑΡΚΟ, αλλά εμείς συνεχίζουμε να είμαστε όρθιοι και να παλεύουμε» σημείωσε, ανατρέχοντας στον εμβληματικό  αγώνα που εξακολουθεί να εμπνέει όλη την εργατική τάξη και τα Σωματεία της, που αναμετρήθηκε με την καρδιά της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ. Όπως εξήγησε, τέσσερις μήνες μετά το λουκέτο οι εργαζόμενοι είναι παρόντες στον αγώνα, με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και στο δίκιο τους από αυτή που είχαν στα πρώτα τους βήματα. «Δεν αλλάζουμε με τίποτα την εικόνα να βλέπεις το πεντάχρονο παιδί σου, μαζί με τον παππού του, να κρατάνε το πανό και να φωνάζουν», τόνισε και υπογράμμισε πως οι δεσμοί που σφυρηλατήθηκαν έκαναν τους συναδέλφους «αδέρφια» και αποτελούν μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις τους.

«ΔΕΛΤΑ»: Ένα νέο σωματείο σε ένα από τα μεγαλύτερα μονοπώλια των τροφίμων

Στην αγωνιστική δράση και στην ίδρυση του Σωματείου της «ΔΕΛΤΑ» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Σάββας Λάζος, σημειώνοντας ότι  δρα σε ένα από τα μεγάλα μονοπώλια του κλάδου, σε μια επιχείρηση όπου επικρατούσε η εντατικοποίηση, οι μειώσεις μισθών, οι απολύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πανδημία ενώ είχε πολύ μεγάλες παραγωγές και παρά τα κέρδη της προχώρησε, αμέσως μετά, σε μειώσεις μισθών. Ακόμα αναφέρθηκε στα ελλιπή μέτρα προστασίας και τα συχνά εργατικά ατυχήματα. Σε αυτές τις συνθήκες αποφάσισαν να κάνουν το βήμα και να ιδρύσουν το Σωματείο το οποίο μεγάλωσε τη δυναμική του έχοντας ως κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων, ανάγκασε την εργοδοσία να κάτσει στο τραπέζι και να υπογράψει σύμβαση. Συνεχίζουμε, είπε, με τη συμμετοχή στην απεργία στις 20 Νοέμβρη, δίνοντας απάντηση σε εργοδοσία και κυβέρνηση. Απαιτούμε Κλαδικές και Επιχειρησιακές ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα.

Μεταλλωρύχοι: Ακύρωσαν τα σχέδια για 12ωρη δουλειά και κέρδισαν ΣΣΕ με αυξήσεις

Στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, την οποία χαρακτήρισε ως μια από τις μεγαλύτερες νίκες της πρόσφατης ιστορίας του κλάδου, αναφέρθηκε ο Μανώλης Μανώλης, οργανωτικός γραμματέας του Σωματείου Μεταλλωρύχων Χαλκιδικής. Όπως εξήγησε, η νίκη αυτή κατακτήθηκε με τη δύναμη της ισότητας, της αποφασιστικότητας, της αλληλεγγύης, κόντρα στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει 12ωρες βάρδιες και κατάργηση όλων των αργιών στους εργαζόμενους που δουλεύουν 400 μέτρα κάτω από τη γη, σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες. 

«Έξι μήνες μετά κερδίσαμε μια από τις καλύτερες Συμβάσεις της ιστορίας μας», υπογράμμισε, με αυξήσεις μισθών, κατοχύρωση του 8ωρου και των αργιών. «Αυτή η νίκη ανήκει σε κάθε εργάτη που αγωνίζεται για το δίκιο και την αξιοπρέπειά του», σχολίασε. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι κέρδισαν «μια μάχη και όχι τον πόλεμο» και γι' αυτό δεν σταματούν τον αγώνα αλλά δίνουν και θα συνεχίσουν να δίνουν το «παρών» στις μάχες που έρχονται.

Οι διανομείς «efood» για τις μεγάλες κινητοποιήσεις του κλάδου

Στους μεγάλους αγώνες των διανομέων της «efood αναφέρθηκε ο Χρήστος Κοκκώνης, πρόεδρος του Σωματείου Διανομέων «efood» Αττικής, φέρνοντας πείρα από τις πρόσφατες μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις που «καταφέραμε να ελαχιστοποιηθούν οι παραγγελίες, φτάνοντας να είναι μέχρι και μηδενικές σε μεγάλα καταστήματα!».

Και, όπως είπε, «σαν σήμερα πριν 3 χρόνια έγινε η ίδρυση του σωματείου που φτιάχθηκε μέσα στους αγώνες που είχαν αναπτυχθεί το 2021 με την αποφασιστική δράση όλων των συναδέλφων. Τον αγώνα αυτόν στήριξαν τα μέλη του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού».

Μίλησε για τον φραγμό που έβαλαν στις ορέξεις της εργοδοσίας, τονίζοντας ότι «πατήσαμε γκάζι για κατακτήσεις. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την αλληλεγγύη που δεχθήκαμε από άλλα σωματεία και κλάδους. Σε αυτό το διάστημα η στρατηγική της εταιρείας είναι να απασχολεί free lancer που σημαίνει εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα και χωρίς καμιά εξασφαλισμένη αμοιβή. Από την πρώτη στιγμή εξηγήσαμε στους συναδέλφους ότι αυτή η μορφή απασχόλησης είναι σε βάρος των εργαζομένων».

Δάσκαλοι: Από καλύτερες θέσεις και με καλύτερους συσχετισμούς παλεύουν για το σχολείο των αναγκών του λαού

«Οι αγώνες σας, συνάδελφοι, γίνανε παράδειγμα και στα χείλη των εκπαιδευτικών στην προσπάθειά μας να ανεβάσουμε τις αγωνιστικές διαθέσεις στον χώρο της Εκπαίδευσης», τόνισε στην παρέμβασή του ο Σπύρος Μαρίνης, πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ). Μεταφέροντας την πείρα από τη διαρκή προσπάθεια για την ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης που θεωρεί τις ανάγκες του λαού, μεταξύ αυτών και της μόρφωσης των παιδιών του, ως κόστος, στάθηκε στην τελευταία απεργιακή κινητοποίηση που μέτρησε 30.000 καταγεγραμμένους απεργούς και χιλιάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες στους δρόμους. Αλλά και στις κινητοποιήσεις που έγιναν μαζί με γονείς και ανάγκασαν την κυβέρνηση να πάρει πίσω πολλές από τις συγχωνεύσεις 1.000 τμημάτων που είχε ανακοινώσει. Τόνισε ότι με την πρωτιά που απέσπασαν οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στη μεγαλύτερη Ομοσπονδία του Δημοσίου, τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, με τη βελτίωση των συσχετισμών σε μια σειρά Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δίνουν από καλύτερες θέσεις τη μάχη για το σχολείο που έχει ανάγκη ο λαός και τα παιδιά του.  

ΕΚ Λάρισας: Με τη δύναμη της οργάνωσης, της αλληλεγγύης και τις διεκδίκησης απέναντι στις καταστροφικές πλημμύρες και την κρατική εγκατάλειψη

Στη δράση των σωματείων και του Εργατικού Κέντρου της Λάρισας στις πρωτόγνωρες συνθήκες που έφεραν στον λαό οι καταστροφικές πλημμύρες τον Σεπτέμβρη του 2023 αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Όπως είπε, «χωρίς δισταγμούς μπήκαμε μπροστά για να οργανωθεί η μάχη για την επιβίωση. Φτιάξαμε συνεργεία, βγάζαμε τις λάσπες, τα νερά από τα πλημμυρισμένα σπίτια. Απλώσαμε το χέρι σε κάθε οικογένεια που το χρειάζονταν. Στηρίξαμε τις πρωτοβουλίες στις λαϊκές συνοικίες».

Ξεχώρισε, μάλιστα, τη βοήθεια από το συγκλονιστικό κύμα αλληλεγγύης από τα Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αφού δεκάδες Συνδικάτα από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη κ.α. βρέθηκαν στη Θεσσαλία βοηθώντας τον λαό να ξελασπώσει το βιος του. 

«Πάνω από 100 φορείς της περιοχής συντονίσαμε τη δράση μας. Άνθισε ο συντονισμός της δράσης», τόνισε. Αναφέρθηκε ακόμα στη δράση που αναπτύχθηκε για το έγκλημα των Τεμπών, το οποίο συνέβη στην περιοχή προκαλώντας συγκλονιστικές κινητοποιήσεις. «Χρειάζονται, τόνισε, πρωτοβουλίες που θα στεριώσουν ακόμα περισσότερο αυτή τη δράση και τον συντονισμό των σωματείων και των φορέων».

COSCO - ΕΝΕΔΕΠ: Συγκλονιστικά λόγια, λόγια καρδιάς από το λιμάνι των σκληρών ταξικών αναμετρήσεων

«Συνήθως είμαστε στην πύλη του λιμανιού μαζί ή στον δρόμο», διαπίστωσε ο Δαμιανός Βουδιγάρηςαντιπρόεδρος του Σωματείου των Λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ). Από το βήμα της σύσκεψης έκανε μια αναδρομή στα χρόνια που προηγήθηκαν, στις προσπάθειες οργάνωσης στο λιμάνι, στη συμβολή του ΠΑΜΕ, αλλά και στο πώς ο ίδιος προσωπικά βίωσε όλη αυτή τη συγκλονιστική πορεία.

Με αφετηρία το 2012 όταν «η λέξη σωματείο ήταν απαγορευμένη» στον χώρο δουλειάς, υπενθύμισε πως «οι μόνοι που ήταν έξω από την πύλη για να μας ενημερώσουν και να μας στηρίξουν ήταν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ». Το 2014, όταν εργαζόμενοι υπόγεια, κάτω από τη μύτη της εταιρείας, έστησαν το Σωματείο τους, και πάλι «οι πρώτοι που ήταν στο πλευρό μας ήταν οι ταξικές δυνάμεις». Το 2018 στην τριήμερη απεργία τους, απέναντι στην καταστολή «ασπίδα για τους λιμενεργάτες στάθηκαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ». Μετά τον θάνατο του Δημήτρη Δαγκλή την ώρα της δουλειάς και τον επταήμερο απεργιακό αγώνα που ξέσπασε, σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ «κράτησαν το λιμάνι για εμάς, μαζί με εμάς». 

«Το ΠΑΜΕ ήταν πάντα εκεί να μας βοηθάει χωρίς να μας ρωτάει ποιοι είμαστε και τι ψηφίζουμε», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή η συμβολή ήταν πάντα χωρίς ανταλλάγματα.

Μετέφερε επίσης το πώς ο ίδιος ξεπέρασε απογοητεύσεις με τη στήριξη των αγωνιστών συναδέλφων του από το ΠΑΜΕ, αλλά και κατακτήσεις, όπως για το πώς οργάνωσαν τη μαζικότερη Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν μια από τις απεργίες με δεκάδες εργάτες να σηκώνουν  το χέρι για την απεργία μπροστά στα μούτρα της εταιρείας, έξω από τα γραφεία της.

Τέλος, με συγκινητικά λόγια μετέφερε την αντίδραση των μικρών παιδιών του, που όπως είπε μεγαλώνουν μαζί του, στους αγώνες στο λιμάνι, μαζί με τους συναδέλφους στον αγώνα, όταν τα ενημέρωσε ότι ο μπαμπάς τους στο μοναδικό του ρεπό δεν θα μπορούσε να είναι μαζί τους γιατί θα έπρεπε να πάρει μέρος στη σύσκεψη: «Ήθελαν να έρθουν μαζί μου για να είναι με τους φίλους τους», κατέληξε προκαλώντας θερμό χειροκρότημα και αναδεικνύοντας τους δεσμούς που έχουν σφυρηλατηθεί στους αγώνες.

Ρίζος Μαρούδας: Οι βιοπαλαιστές αγρότες σε κοινό αγώνα με το ταξικό εργατικό κίνημα

Τις ευχαριστίες των βιοπαλαιστών αγροτών για τη συμπαράσταση που έχει δώσει το εργατικό κίνημα, τα ταξικά σωματεία στους αγώνες της αγροτιάς μετέφερε ο Ρίζος Μαρούδας, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Όπως είπε, αποκορύφωμα αυτής της κοινής δράσης ήταν το περσινό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα που έδειξε ότι υπάρχει η δυνατότητα απέναντι σε μια κυβέρνηση, την ΕΕ και ένα απάνθρωπο σύστημα να δυναμώσει μια τέτοια κοινή δράση, μια κοινωνική συμμαχία που θα δείξει τον δρόμο κυρίως για το αύριο «ώστε ο τεράστιος πλούτος που παράγουμε να γίνει δικός μας». «Πιστεύουμε» είπε «ότι και με τη δική σας συμπαράσταση αλλά πάνω από όλα μπαίνοντας μπροστά η εργατική τάξη μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα και να πούμε καλή αντάμωση και στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 20 Νοέμβρη».

Όταν οι εργαζόμενοι κάνουν υπόθεσή τους την οργάνωση της πάλης, μπορούν να τα σαρώσουν όλα

Το ζήτημα της ισχυροποίησης του εργατικού κινήματος έθεσε στο επίκεντρο ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε την ανάγκη να διαμορφώνεται πλαίσιο διεκδικήσεων που να συμβάλλει στη συσπείρωση εργαζομένων που σήμερα δεν έχουν ακόμα πάρει τη θέση τους στον αγώνα. «Δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που μπορούν και εργαζόμενοι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να παλέψουν», ξεκαθάρισε, υπογραμμίζοντας πως όταν οι εργαζόμενοι κάνουν δική τους υπόθεση τη συζήτηση, την οργάνωση, τη διαμόρφωση αιτημάτων, τις αποφάσεις για τις μορφές πάλης, τότε «μπαίνουν μπροστά και τα σαρώνουν όλα». Και κάλεσε, με τέτοιο τρόπο σκέψης και οργάνωσης της δράσης να δοθεί η μάχη της προετοιμασίας της απεργίας στις 20 Νοέμβρη.

Κανένας μόνος του απέναντι στα «κοράκια» των τραπεζών και των funds

Την πείρα από τη μάχη που δίνουν τα σωματεία για να σώσουν τα σπίτια του λαού από τα «κοράκια» των τραπεζών και των funds μετέφερε η Έφη Χαλιού εκ μέρους της Επιτροπής ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Μίλησε για τους εκατοντάδες δανειολήπτες που βλέπουν τα σπίτια τους να βγαίνουν στο σφυρί από τα «κοράκια» και έρχονται σε επικοινωνία με την Επιτροπή. «Το μέτωπο που έχουμε ανοίξει έχει αγκαλιάσει πολλούς εργαζόμενους, συνταξιούχους κ.ά.», ανέφερε και στάθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση της Διονυσίας, πρωταθλήτριας ΑμΕΑ από την Ελευσίνα, που βρέθηκε αντιμέτωπη με τους τραπεζίτες και την «doValue» και σήμερα χάρη στον αγώνα που δόθηκε κατάφερε να μην ξεσπιτωθεί. «Τέτοιες περιπτώσεις είχαμε και σε πολλά μέρη της χώρας.  Δεν "βλογάμε τα γένια μας" αν πούμε ότι η εργατική και λαϊκή δράση έχει βάλει φραγμό στην ασύδοτη δράση των "κορακιών"», τόνισε.

Και κάλεσε κάθε σωματείο να φτιάξει τη δική του Επιτροπή. «Να διατρανώσουμε το λαϊκό αίτημα για κανέναν πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας και να αποσυρθούν οι κατηγορίες ενάντια στον Βάλσαμο Σύριγο που δικάζεται με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ τον Δεκέμβρη γιατί πρωτοστάτησε στον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς».

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας αποκούμπι για τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους

Στη μετατροπή του Εργατικού Κέντρου Πάτρας σε αποκούμπι για τους εργαζόμενους, στάθηκε ο πρόεδρός του, Δημήτρης Μαρμούτας. Υπενθύμισε ότι το Εργατικό Κέντρο έχει εδώ και επτά χρόνια περάσει στα χέρια των ταξικών δυνάμεων, ενώ το ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ βγήκε ακόμα πιο ενισχυμένο στις πρόσφατες αρχαιρεσίες και στο Συνέδριο όπου συμμετείχαν περισσότερα Σωματεία με περισσότερους αντιπροσώπους. Στη βάση αυτή, μίλησε για τους αγώνες του Εργατικού Κέντρου και των Σωματείων της Πάτρας για τα δικαιώματα των εργαζομένων, την οργάνωση στους χώρους δουλειάς, τη συσπείρωση μεταναστών εργατών, την έκφραση της αντίθεσης του λαού στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. 

Ομοσπονδία Αποστράτων Στρατιωτικών: «Λεφτά για Παιδεία - Υγεία - μισθούς, έξω η Ελλάδα από τα σφαγεία!»

Την πάλη των σωματείων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας χαιρέτισε ο Ανέστης Τσουκαράκης, συνταγματάρχης ε.α., πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Στρατιωτικών (ΠΟΜΑΣ).

Όπως είπε, «είναι ιδιαίτερη τιμή για Ομοσπονδία και πρωτοβάθμιες οργανώσεις μας να βρισκόμαστε εδώ δίπλα σας». 

«Δεν υπάρχει καταλληλότερη και ομορφότερη διεθνιστική παρέα από εσάς να πούμε δυνατά λεφτά για Παιδεία - Υγεία - μισθούς, έξω η Ελλάδα από τα σφαγεία», τονίζοντας για παράδειγμα ότι η κυβέρνηση δίνει 500.000 ευρώ την ημέρα για τη φρεγάτα στην Ερυθρά.

Ιδιαίτερο χαιρετισμό απηύθυνε στους λιμενεργάτες και στην πρόσφατη δράση τους ενάντια στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, για το μπλόκο που έστησαν στη μεταφορά οπλισμού από τον Πειραιά στο Ισραήλ για να αιματοκυλάει τον Παλαιστινιακό και τον Λιβανέζικο λαό: «Μπράβο ρε μάγκες της ΕΝΕΔΕΠ, μπράβο λιμενεργάτες της COSCO που αποτρέψατε να φορτώσει πολεμικό υλικό σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού», τόνισε.

Χαιρέτισε τους στρατιώτες που συμμετείχαν σε αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις και είπαν ότι ο λαός δεν εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Το μεγάλο παράσημό τους, είπε, είναι η 15ήμερη φυλάκισή τους και η ποινική δίωξη!

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου