Μαύρη μέρα χτες για τα παπαγαλάκια της ευρωατλαντικής προπαγάνδας, που αναγουλιάζουν με τη «δικτατορία του Κιμ» στη Β. Κορέα, σε αντίθεση με το φιλοδυτικό καθεστώς της Ν. Κορέας, που αποθεώνεται ως θεματοφύλακας των «φιλελεύθερων αξιών» και της «δημοκρατίας» στην Κορεατική Χερσόνησο. Ολα αυτά μέχρι ο Πρόεδρος της Ν. Κορέας να αυτοανακηρυχθεί για λίγες ώρες σε πραγματικό δικτάτορα με πολιτικό μανδύα, κηρύσσοντας στρατιωτικό νόμο στη χώρα, μέχρι ο στρατός να αποσυρθεί τελικά από το Κοινοβούλιο. Και το έκανε μάλιστα ο Πρόεδρος στο όνομα του «κομμουνιστικού κινδύνου»! Τύφλα να 'χουν ο Παπαδόπουλος και ο Μακαρέζος! Τέτοια και τόση είναι η (αστική) δημοκρατία τους, που μέσα σε μια νύχτα μπορεί να μεταλλάσσεται σε ανοιχτή δικτατορία, αν αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και οι διεθνείς συμμαχίες του. Οσο για τη χώρα μας, οι τρόφιμοι των πρεσβειών βρίσκονται σε αμηχανία που δεν κρύβεται, βλέποντας να καταρρέουν «σημεία αναφοράς» στην προπαγάνδα τους τα τελευταία χρόνια. Δεν τους φτάνει που οι χτεσινοί τζιχαντιστές της Συρίας έγιναν οι σημερινοί «αντάρτες» για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τους συμμάχους τους, έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν και έναν ...παρ' ολίγον δικτάτορα στην ασιατική πλευρά του «φιλελευθέρου» ευρωατλαντικού στρατοπέδου.
Τα κύρια σημεία του «αφηγήματος» για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και την «πράσινη μετάβαση» ήταν τα εξής: Η διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα θα προσέφερε φτηνή Ενέργεια. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, θα ενίσχυε τον ανταγωνισμό και θα έριχνε τις τιμές για τα λαϊκά νοικοκυριά. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς αντίθετη για τα λαϊκά νοικοκυριά και αποτυπώνεται στους λογαριασμούς του ρεύματος. Την περασμένη βδομάδα μία εφημερίδα ζήτησε από ειδικούς να απαντήσουν στο κομβικό ερώτημα: «Γιατί το ρεύμα παραμένει ακριβό;». Πέρα από τις διεθνείς συγκυρίες που επιδρούν, οι απαντήσεις στάθηκαν στην ίδια τη λειτουργία του χρηματιστηρίου, όπου η τιμή της χονδρικής καθορίζεται από την ακριβότερη πηγή της αγοράς και με τη σειρά της περνάει στους λογαριασμούς, επειδή το σύνολο της Ενέργειας πωλείται αποκλειστικά μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Οι ίδιοι προτείνουν να αυξηθούν τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια μεταξύ παραγωγών και παρόχων, ώστε να μειωθεί ο όγκος της Ενέργειας που πωλείται και αγοράζεται μέσω του χρηματιστηρίου. Τίποτα όμως απ' όλα αυτά δεν θα ανακουφίσει τον λαό. Γιατί η καρδιά του προβλήματος βρίσκεται στην εμπορευματοποίηση της Ενέργειας και στο κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους. Αυτά είναι που «γέννησαν» το Χρηματιστήριο Ενέργειας στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» και όσο «ωριμάζει» η αγορά, τόσο περισσότερο δείχνει τα δόντια της στη λαϊκή κατανάλωση.
Ως ...αναπόσπαστο μέρος της κακοκαιρίας θα πρέπει να θεωρούνται στο εξής οι διάφοροι ειδικοί και μη, που παίρνουν αμπάριζα τα κανάλια για να λειάνουν την αγανάκτηση κάθε φορά που επιβεβαιώνεται η επιλεκτική ανικανότητα του κράτους να προστατέψει τον λαό και την περιουσία του. Το ίδιο συνέβη και τώρα με την κακοκαιρία «Bora», που άφησε πίσω της 3 νεκρούς, καταστροφές και τον λαό στον ίδιο έργο θεατή. Για τη Ρόδο που πνίγηκε, το προπαγανδιστικό «πυροτέχνημα» που έριξαν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης είναι ότι ο όγκος του νερού ήταν μόλις κατά 25% λιγότερος απ' αυτόν στη Βαλένθια, που προκάλεσε τις μεγάλες πλημμύρες με τους εκατοντάδες νεκρούς. Οπότε, πάλι καλά να λέμε που η Ρόδος τη γλίτωσε με καμιά δυο γρατζουνιές! Ομως αυτή η αυθαίρετη και κατασκευασμένη «εκτίμηση» ξεσήκωσε αντιδράσεις ακόμα και από επιστημονικούς κύκλους, που έκαναν λόγο για «άτοπες συγκρίσεις με επικοινωνιακή χροιά». Σε κάθε περίπτωση, η επίκληση ευθέως ή πλαγίως των «ακραίων» και «πρωτόγνωρων» φαινομένων έχει μπαγιατέψει και πλέον δεν προσφέρει κανένα άλλοθι στην πολιτική που θυσιάζει την προστασία του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου