19 Μάρτη 2003 λίγες ώρες πριν την πύρινη κόλαση στο Ιράκ
Η διαδήλωση
Από νωρίς δεκάδες νέοι και εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη», συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο της εκδήλωσης ( η σύζυγο του Μίλερ*. Η εκδήλωση - πρόκληση για τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού της Θεσσαλονίκης, που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στα Λαδάδικα, διοργάνωσε το Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στις Βαλκανικές Χώρες.
Στο πάνελ η πρόεδρος Κέντρου UNESCO Κ. Τζιτζικώστα, η αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζελομοσίδου, η καθηγήτρια Τ. Βαλαλά και η Μπόνι Μίλερ. Χαιρετιστήρια μηνύματα - διαπιστευτήρια; - έστειλαν ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης.
Με πανό και συνθήματα διαδήλωναν «Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, όχι στους λακέδες των Αμερικανών», και απαιτούσαν «Καμιά συμμετοχή, απεμπλοκή, να έρθει η φρεγάτα απ' την Ανατολή».
Στις πικέτες που κρατούσαν στα χέρια αποτυπώνονταν τα ευεργετήματα των «ανθρωπιστικών επεμβάσεων», με εικόνες πτωμάτων αμάχων και παιδιών.
Παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία και τον έλεγχο στην είσοδο του κτιρίου, η Σοφία Καλαντίδου και μια νέα, μέλος της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη», μπήκαν στο χώρο της εκδήλωσης.
Χαίρε, Σοφία
Είναι τα λόγια της μάνας, της εργαζόμενης γυναίκας. Αυτά τα λόγια καταγγελίας είπε χτες η Σοφία Καλαντίδου, εμποροϋπάλληλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, απευθυνόμενη στη σύζυγο του Αμερικανού πρέσβη, Μπόνι Μίλερ, αλλά και σε αυτούς που διοργάνωσαν την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση του βιβλίου της για τα παιδιά. Την ίδια ώρα έξω από το χώρο της εκδήλωσης δεκάδες νέοι και εργαζόμενοι διαδήλωναν με πανό και συνθήματα πως αυτοί που δολοφονούν τα παιδιά δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν για τη διαπαιδαγώγησή τους.
Την εκδήλωση - πρόκληση για τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού της Θεσσαλονίκης, που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στα Λαδάδικα, διοργάνωσε το Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στις Βαλκανικές Χώρες. Στο πάνελ η πρόεδρος Κέντρου UNESCO Κ. Τζιτζικώστα, η αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζελομοσίδου, η καθηγήτρια Τ. Βαλαλά και η Μπόνι Μίλερ. Χαιρετιστήρια μηνύματα - διαπιστευτήρια; - έστειλαν ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης.
Συγκλόνισε όλη την Ελλάδα η Σοφία Καλαντίδου, εργαζόμενη μητέρα, στέλεχος του ΠΑΜΕ, με τον αντίλογό της στη σύζυγο του Μίλερ, που παρουσίαζε χτες στη Θεσσαλονίκη βιβλίο της σχετικό με τα παιδιά
Και παραδίπλα στην ίδια σελίδα
Χαίρε, Σοφία!
Χαίρε, Σοφία. Συ, μια νεαρή εργάτρια της Θεσσαλονίκης, έδειξες τι σημαίνει ανθρωπιά. Συ, μια απλή γυναίκα της Ελλάδας, έδειξες τι σημαίνει υπερηφάνεια. Συ, μια άγνωστη κάτοικος του πλανήτη, έδειξες τι σημαίνει αξιοπρέπεια. Η προτροπή σου, «όλοι στη Βαγδάτη», οδηγός στο δρόμο του θάρρους. Η κραυγή σου, «ντροπή σας», ράπισμα στο πρόσωπο της αδιαφορίας, της υποταγής, της συναίνεσης και συνενοχής.
Χαίρε, Σοφία. Ο λόγος σου, κάλεσμα στη Νέμεση, πρόσκληση στις Ερινύες. Ο λυγμός σου, άγγιγμα ψυχής στους απόκληρους κι αδικημένους. Ο θυμός σου, η κατάρα της ανθρωπότητας στους ισχυρούς κι απάνθρωπους ηγεμόνες. «Σκοτώνονται παιδιά, δεν το βλέπετε;», φώναξες στις κυρίες με τις γούνες, ξέροντας πως υπάρχουν πολλοί που κλείνουν τα μάτια να μη δουν κι άλλοι που κοιτούν, αδιάφορα, το θάνατο.
Χαίρε, Σοφία. «Στο βιβλίο για την ψυχολογία των παιδιών που έγραψες υπάρχουν πανέμορφες ζωγραφιές, αλλά δε φαίνονται σκοτωμένα παιδιά», είπες στην Μπόνι Μίλερ, σύζυγο του Αμερικανού πρέσβη στη χώρα μας. Κι αυτή, σαστισμένη, απάντησε πως δεν είναι αρμόδια να μιλήσει για τον πόλεμο. Λες κι ο πόλεμος είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας κάποιων και δεν αφορά τους πάντες. Πόσο υποκρίτρια, αλλά και πόσο ασήμαντη φαντάζει μπροστά σου!
Χαίρε Σοφία. Γεια στο στόμα σου, εύγε στην καρδιά σου. Είναι σίγουρο ότι η κραυγή σου, θ' ανεβεί στα σύννεφα, για ν΄ ακουστεί πάνω από τον κρότο των βομβαρδισμών εναντίον αμάχων στο Ιράκ. Και όταν ο πόλεμος σταματήσει κι η ειρήνη, όμορφη και λαμπερή, φανεί στον ορίζοντα, θα θυμόμαστε όλοι τη δική σου προσφορά. Κι ότι η αξιοπρέπεια, η αξιοσύνη, η λεβεντιά, είναι γένους θηλυκού...
Ριζοσπάστης Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
Τα Νέα
Η νεαρή γυναίκα που καθόταν υπομονετικά ανάμεσα στο ολιγομελές
ακροατήριο του μικρού αμφιθεάτρου και άκουγε με προσοχή τα διθυραμβικά σχόλια
για το τελευταίο βιβλίο της συζύγου του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, κυρίας
Μπόνι Μίλερ, δεν είχε κινήσει την περιέργεια κανενός. Ούτε καν της ίδιας της
ψυχολόγου-συγγραφέως.
….
Ιράκ. Η αντιπολεμική κραυγή της 38χρονης Σοφίας Καλαντίδου ήταν δυνατή και
καθαρή: «Το βιβλίο σας έχει ζωγραφιές παιδιών, έχει συμβουλές για τη σωστή
διαπαιδαγώγησή τους, δεν έχει όμως φωτογραφίες από τα νεκρά παιδιά του Ιράκ,
θύματα του πολέμου που εξαπέλυσε η χώρα σας εναντίον τους. Θεωρώ υποκρισία να
μιλάμε για την επικοινωνία με τα παιδιά όταν σκοτώνουμε χιλιάδες παιδιά. Η
θέση σας και η θέση μας δεν είναι εδώ. Να πάμε όλοι μαζί στη Βαγδάτη, τώρα,
για να αποτρέψουμε τον νέο αυτό πόλεμο», διαμαρτυρήθηκε σε έντονο ύφος. Αμέσως
μετά με βουρκωμένα μάτια η γυναίκα αποχώρησε από την αίθουσα λέγοντας στην κ.
Μίλερ: «Ντροπή σας. Είστε ανεπιθύμητη στην πόλη μας».
….
Η Σοφία Καλαντίδου, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης,
έγινε χθες το πρόσωπο της ημέρας. Όχι βεβαίως γιατί επανεξελέγη πανηγυρικά
(σύμφωνα με την καταμέτρηση που ολοκληρώθηκε το βράδυ) πρόεδρος της Ένωσης
Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, αλλά γιατί ανάγκασε την κ. Μίλερ, που
ομολογουμένως την παρακολούθησε ψύχραιμη, να παρατηρήσει: «Δεν βρίσκομαι εδώ
ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας μου».
«Μπήκα από περιέργεια για να ακούσω τι θα πούνε. Ήμουν κάτω, διαδήλωνα και
μοίραζα φυλλάδια. Παρακολούθησα σχεδόν όλη τη συζήτηση. Δεν είχα
προγραμματίσει τίποτα. Κάποια στιγμή σκέφτηκα πως δεν θέλω να ακούσω την κυρία
Μίλερ να μιλάει. Και πήρα τον λόγο... Γιατί, γιατί είμαι Ελληνίδα, είμαι
άνθρωπος...», ήταν οι λίγες κουβέντες που είπε χθες στα «ΝΕΑ» η Σοφία
Καλαντίδου.
Γράφει ο Ριζοσπάστης
ΕΞΑΠΕΛΥΣΑΝ ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ
Πρέπει να πληρώσουν! Όλοι στους δρόμους!
Στις 5 ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, οι στρατιωτικές δυνάμεις του ιμπεριαλισμού εξαπέλυσαν μια πύρινη κόλαση από βόμβες, που έριχναν δεκάδες βομβαρδιστικά «Β-52» και αεροσκάφη τεχνολογίας «Στελθ», εναντίον του λαού του Ιράκ, εναντίον του συνόλου της ανθρωπότητας.
ΕΞΑΠΕΛΥΣΑΝ ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ
Πρέπει να πληρώσουν! Όλοι στους δρόμους!
Στις 5 ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, οι στρατιωτικές δυνάμεις του ιμπεριαλισμού εξαπέλυσαν μια πύρινη κόλαση από βόμβες, που έριχναν δεκάδες βομβαρδιστικά «Β-52» και αεροσκάφη τεχνολογίας «Στελθ», εναντίον του λαού του Ιράκ, εναντίον του συνόλου της ανθρωπότητας.
Ο καθημερινός ταξικός πόλεμος εκφράζεται πλέον με όρους πλήρους αντιπαράθεσης - σε όλα τα πεδία - ανάμεσα στις δυνάμεις της βαρβαρότητας και τον κόσμο της δουλιάς.
Το αίμα των παιδιών του Ιράκ, είναι το αίμα των δικών μας παιδιών. Οι σκοτωμένες μάνες αυτών των παιδιών είναι οι δικές μας μάνες. Οι άντρες και οι γυναίκες που γίνονται παρανάλωμα της φωτιάς, που ξερνούν οι «έξυπνοι» πύραυλοι του Μπους και της υπερατλαντικής συμμορίας του, είναι οι δικοί μας πατεράδες και μανάδες.
Η Βαγδάτη, όλο το Ιράκ μετατρέπεται αντικειμενικά σε μια σύγχρονη Γκουέρνικα.
Ολοι στους δρόμους! Ολοι έξω από την πρεσβεία των φονιάδων.
Δεν μπορούν να γίνουν σήμερα ανέμελα μαθήματα στα σχολειά. Δεν μπορούμε σήμερα να παράγουμε αγαθά σα να μη συμβαίνει τίποτα τριγύρω. Δεν μπορούν οι εμπόροι να παζαρεύουν με το θάνατο να έχει στήσει καρτέρι.
Πρέπει να σταματήσουν τα πάντα. Πρέπει να επιβάλλουμε το κλείσιμο της Σούδας και την άμεση διακοπή της όποιας φονικής διευκόλυνσης. Πρέπει να βρούμε τρόπο οι φονιάδες και οι ντόπιοι συνεργάτες τους να πληρώσουν ακριβά το αίμα που χύνεται αυτές τις ώρες σε μια γη που κάθε σπιθαμή της μαρτυρά χιλιετίες ανθρώπινου πολιτισμού.
Η βαρβαρότητα πρέπει να απαντηθεί άμεσα, εκεί στο δρόμο.
Ολοι κάτω. Ολοι στα συλλαλητήρια.
Στις 11 το πρωί από το Σύνταγμα ξεκινάμε την πρώτη πορεία.
Δημοσιεύματα εφημερίδων
* Μπόνι Μίλερ, γυναίκα του Αμερικάνου πρέσβη στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ.
Ευχαριστώ όλους τους συντρόφους για τις φωτογραφίες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου