Ως προς τα υπόλοιπα, οι ...έγκριτοι λοιμωξιολόγοι και δημοσιογράφοι ανέλαβαν να μας πείσουν ότι ο κορονοϊός κολλάει στις καταλήψεις, αλλά όχι στις τάξεις των 20 και 25 παιδιών, όχι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που χρησιμοποιούν χιλιάδες μαθητές για να μετακινούνται σαν σαρδέλες από και προς το σχολείο, όχι στους χώρους δουλειάς των γονιών τους, που έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης. Ο,τι και να πουν, ό,τι και να γράψουν, ο αγώνας των μαθητών για την προστασία της υγείας των ίδιων και των οικογενειών τους είναι πέρα για πέρα δίκαιος. Κι όσοι τους κουνάνε το δάχτυλο είναι συνένοχοι για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στα σχολεία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτείνει να αποκτήσει μόνιμα και «θεσμικά» χαρακτηριστικά το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης», επεκτείνοντας τη λειτουργία του και μετά την κρίση. Το ...χαρμόσυνο νέο παρουσιάζεται από τα αστικά επιτελεία περίπου σαν «το αφεντικό τρελάθηκε και μοιράζει χρήμα». Μόνο που το «αφεντικό» τα έχει τετρακόσια. Πρώτα απ' όλα, η συζήτηση επιβεβαιώνει την ανησυχία ότι το σύστημα δεν πρόκειται να ξεμπερδέψει με τις κρίσεις και επομένως χρειάζεται πιο μόνιμους μηχανισμούς και εργαλεία για τη διαχείρισή τους. Σε κάθε περίπτωση, βασικό χαρακτηριστικό αυτού του ταμείου, που προέκυψε μέσα από παζάρια και συμβιβασμούς, δεν είναι τα χρήματα που δίνει, αλλά οι όροι που το κάνει, λειτουργώντας ως ένας ακόμα μηχανισμός εποπτείας και μνημονίων διαρκείας σε βάρος των λαών. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα 32 δισ. που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση, για να επιχορηγήσει τους ομίλους, θα εκπονήσει ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, που υπόκειται στα «Ευρωπαϊκά Εξάμηνα» και στους άλλους μηχανισμούς εποπτείας της ΕΕ, σφίγγοντας τη θηλιά στο λαιμό του λαού, ο οποίος θα πληρώσει και το χρέος από τα κονδύλια που καταλήγουν στις τσέπες των μονοπωλίων. Η εξέλιξη αυτή είναι διδακτική και για έναν ακόμη λόγο: Το συγκεκριμένο ταμείο διαφημίστηκε ως ένα αποφασιστικό βήμα για την «αμοιβαιοποίηση του χρέους» των κρατών - μελών της ΕΕ και για την «ενίσχυση της αλληλεγγύης», από τα οποία έχουν τάχα κάτι να περιμένουν οι λαοί. Επιβεβαιώνεται όμως ότι και τα δυο έχουν στόχο τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ ο λαός θα πληρώσει ξανά το λογαριασμό.
Οψιμα ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ τους «βολικούς αρνητές της μάσκας» και ότι αυτοί βοηθούν την κυβέρνηση να «βγαίνει λάδι», όπως γράφει η χτεσινή «Αυγή». Μόνο που οι «αρνητές της μάσκας» έχουν κι άλλους «χορηγούς». Θυμίζουμε ότι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε «παρών» πριν από λίγες μέρες από το βήμα της Βουλής στο προσκλητήριο της κυβέρνησης για το «μέτωπο της λογικής», ενάντια στους συνωμοσιολόγους, τους οποίους αξιοποιεί για να «βγαίνει λάδι» η πολιτική της και για να τσουβαλιάζει κάτω απ' αυτόν τον τίτλο όποιον παλεύει και διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας. Ηταν, μάλιστα, η ίδια η «Αυγή» που χαρακτήριζε τους μαθητικούς αγώνες «κορονοκαταλήψεις» και τους μαθητές που παλεύουν για μέτρα προστασίας «αρνητές της μάσκας», συμβάλλοντας δηλαδή στη συκοφάντηση των κινητοποιήσεων. Εκτός λοιπόν από τους «βολικούς αρνητές» υπάρχει και η ...«βολική αντιπολίτευση» που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Αφού, πέρα από το γεγονός ότι οι τραγικές ελλείψεις σε Υγεία και Παιδεία έχουν και τη δική του σφραγίδα, ο πυρήνας της πολιτικής του δεν είναι άλλος από τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, κάτι που «από χέρι» υπονομεύει ακόμα και τα πιο στοιχειώδη μέτρα προστασίας του λαού από τον κορονοϊό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου