Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου», που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, είναι η «φυσική συνέχεια» της στρατηγικής της ΕΕ στο συγκεκριμένο θέμα, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να την παρουσιάσει ως το «τέλος του εγκλωβισμού» και ως το άνοιγμα μιας νέας σελίδας «αλληλεγγύης» ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού. Ούτε το ένα ισχύει ούτε το άλλο. Πολύ περισσότερο, καμία προσδοκία δεν πρέπει να τρέφουν μετανάστες, πρόσφυγες και νησιώτες ότι θα αλλάξει κάτι στα νησιά, ενώ το Μεταναστευτικό θα συνεχίσει να αποτελεί «γρανάζι» στη μηχανή των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντικείμενο στα γεωπολιτικά παζάρια, όπως μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, ή ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ και κράτη από όπου προέρχονται οι μετανάστες και θα πρέπει τώρα να απελαθούν. Πιο συγκεκριμένα, με το νέο Σύμφωνο προβλέπονται: Ο «διαμοιρασμός» της καταστολής και των απελάσεων των ξεριζωμένων, νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις για εκ των προτέρων απόρριψη των αιτημάτων ασύλου και για fast track απελάσεις, συνέχιση της πολιτικής εγκλωβισμού στις χώρες υποδοχής, ενίσχυση του πλέγματος παρακολούθησης και φακελώματος και αναβάθμιση της Frontex ως «λειτουργικού βραχίονα» για την υλοποίηση της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ.
Στην πρόταση της Επιτροπής παραμένει το κριτήριο της «χώρας πρώτης υποδοχής», ενώ επιβεβαιώνοντας τα «φούμαρα» περί ευρωενωσιακής «αλληλεγγύης», η πρόταση πάει πίσω ακόμα και από τις ελάχιστες προτάσεις για κατανομή προσφύγων και μεταναστών ανάμεσα στα κράτη - μέλη. Πόσο μάλλον από το αίτημα λαού, νησιωτών, μεταναστών για άμεσο απεγκλωβισμό των ξεριζωμένων από τα κολαστήρια τύπου Μόριας και μετεγκατάσταση στις χώρες προορισμού τους. Αντ' αυτού, το Σύμφωνο προτείνει ως «δίκαιο διαμοιρασμό της ευθύνης» έναν μηχανισμό «ευέλικτων συνεισφορών» των κρατών - μελών στην πολιτική εγκλωβισμού, καταστολής και απελάσεων των μεταναστών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι τα κράτη - μέλη θα «συνεισφέρουν» ανάλογα με το οικονομικό τους μέγεθος και τον πληθυσμό, επιλέγοντας είτε να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο με αντάλλαγμα οικονομική ενίσχυση από τα ταμεία της ΕΕ, είτε να γίνουν «ανάδοχοι» της απέλασης και της επιστροφής μεταναστών που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου τους, είτε να παρέχουν «λειτουργική υποστήριξη», δηλαδή λεφτά και μέσα για τις δομές - φυλακές στις χώρες πρώτης υποδοχής και για την ένταση της καταστολής στα σύνορα της ΕΕ. Ενδεικτικό είναι πως ακόμα κι αυτός ο μηχανισμός είναι προαιρετικός, ενώ η υποχρεωτικότητα της συμμετοχής σε αυτόν προβλέπεται μόνο σε «συνθήκες έντονης πίεσης», και μάλιστα κατόπιν ειδικής απόφασης της Κομισιόν.
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η Kομισιόν ανακοίνωσε ότι θα συγκροτήσει και «Task Force» (ομάδα δράσης) τάχα για τη «βελτίωση της κατάστασης των προσφύγων και των μεταναστών στη Λέσβο», στην πραγματικότητα όμως για τη μονιμοποίηση της φυλακής τους στο νησί, με «ανθεκτικές υποδομές», αλλά και για να επιβλέπει τις ενέργειες για fast track διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων για άσυλο. Παράλληλα η πρόταση της Κομισιόν, συμπυκνώνοντας τις αντιδραστικές αποφάσεις όλων των τελευταίων χρόνων της ΕΕ, προβλέπει fast track διαδικασίες ελέγχου και απελάσεων, που επί της ουσίας παραβιάζουν ακόμα και τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των αιτούντων άσυλο. Συγκεκριμένα, εισάγεται ένας μηχανισμός «προδιαλογής» (pre-screening) στα σύνορα, που με βάση την εθνικότητα και τα σχετικά στοιχεία της Eurostat θα διαχωρίζει τους ξεριζωμένους σε όσους «ενδέχεται» να πάρουν άσυλο, οι οποίοι και θα ακολουθούν την ισχύουσα διαδικασία, και σε όσους οι Ευρωενωσιακοί θα θεωρούν πως έχουν λίγες πιθανότητες και θα προβλέπονται γι' αυτούς fast track διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, γενικευμένη κράτηση, σωρηδόν απορριπτικές αποφάσεις, απελάσεις. Για την εφαρμογή της διαδικασίας αυτής προβλέπεται και η παραπέρα «αναβάθμιση» της Frontex, όπως με την ενεργοποίηση «μόνιμων στρατευμάτων» από συνοριοφύλακες της ΕΕ που θα εγκατασταθούν στα σύνορα από 1η Γενάρη του 2021.
Οπως κι αν το δει κανείς, το νέο Σύμφωνο ενισχύει περαιτέρω τις αντιδραστικές κατευθύνσεις ΕΕ - κυβερνήσεων που οδήγησαν στον εγκλωβισμό, στις απάνθρωπες Μόριες, ενώ καταρρίπτει για άλλη μια φορά τη φιλολογία του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων περί δήθεν «σύγκρουσης» ανάμεσα σε «προοδευτικές» και «αντιδραστικές» δυνάμεις της ΕΕ για το θέμα της Μετανάστευσης. Πρόκειται για ένα απαράδεκτο πακέτο ρυθμίσεων το οποίο πρέπει να απορρίψει ο λαός, να απαιτήσει την απόσυρσή του. Και ταυτόχρονα να κλιμακώσει την πάλη του για να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots, άμεση μεταφορά προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, στην ηπειρωτική Ελλάδα για προσωρινή ανθρώπινη φιλοξενία, προκειμένου να μεταβούν στις χώρες τελικού προορισμού τους με αναγνώριση του δικαιώματος να καταθέσουν εκεί αιτήσεις ασύλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου