Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ Σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι της «ΦΙΕΡΑΤΕΞ ΑΕ» στην ΠΕ Κιλκίς

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Επίκαιρη Ερώτηση για τους εργαζόμενους της «ΦΙΕΡΑΤΕΞ ΑΕ» στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς που είναι σε διαθεσιμότητα κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης που υπογράφει ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Οι εργαζόμενοι στα βαφεία-πλεκτήρια της εταιρείας ΑΦΟΙ ΑΝΕΖΟΥΛΑΚΗ ΑΕ ΒΑΦΕΙΑ-ΠΛΕΚΤΗΡΙΑ "ΦIEPATEΞ AE" στην ΠΕ Κιλκίς είναι τα τελευταία θύματα της πολυδιαφημισμένης καπιταλιστικής ανάπτυξης, της πολιτικής σταθερότητας και των ελεύθερων ευρωπαϊκών αγορών, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι εργαζόμενοι είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας από τις 5/6/2024 και έως τα τέλη Ιούνη, ενώ η εργοδοσία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το καθεστώς διαθεσιμότητας να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες με αβέβαιο το μέλλον της επιχείρησης.

Από τους 100 περίπου εργαζόμενους, που είχε η επιχείρηση, οι 30 έφυγαν οικειοθελώς κάτω από τον φόβο της αβεβαιότητας παίρνοντας τη μισή αποζημίωση, όπως ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους που έχουν κλείσει 15 χρόνια στην ίδια επιχείρηση. Ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν με μισό μεροκάματο και μισό ένσημο, όπως ορίζεται για το καθεστώς διαθεσιμότητας.

Αυτόν τον οικονομικό στραγγαλισμό των εργαζομένων, που καλούνται να ανταποκριθούν στις ανάγκες των οικογενειών τους με μισό εισόδημα μέσα σε συνθήκες αβάσταχτης ακρίβειας, προσπαθεί να αξιοποιήσει η εργοδοσία για να οδηγήσει ακόμα περισσότερους στην παραίτηση και να γλιτώσει έτσι από τις ενδεχόμενες αποζημιώσεις, που θα δικαιούνται σε περίπτωση που προχωρήσει σε απολύσεις.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για επιχείρηση, η οποία στο διάστημα 2015-2023 οι εργαζόμενοι παρήγαγαν σημαντικό πλούτο με κύκλους εργασίας 9ετίας πάνω από 220 εκατ. ευρώ και κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων που ξεπερνάνε τα 6 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα χρήματα η εργοδοσία καλύπτει τόσα χρόνια τα λειτουργικά έξοδα, αγοράζει νέα μηχανήματα, κάνει αποσβέσεις, αποπληρώνει δάνεια και άλλες υποχρεώσεις. Οι εργαζόμενοι εδώ και δεκαετίες κρατάνε ανοιχτή την επιχείρηση με τη δουλειά τους και σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανασφάλεια και τον κίνδυνο της ανεργίας.

Η εργοδοσία ήδη έχει προχωρήσει σε επιστροφή πρώτων υλών στους προμηθευτές της και προσπάθησε να βγάλει και εξοπλισμό έξω από τις εγκαταστάσεις κάτι που έγινε αντιληπτό από τους εργαζόμενους που περιφρουρούν το εργοστάσιο και κάλεσαν την Επιθεώρηση Εργασίας.

Η εργοδοσία επικαλείται ότι υπήρχε έλλειψη παραγγελιών αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ενώ έρχονταν παραγγελίες, η εταιρεία τις έδιωχνε με σκοπό να δημιουργηθεί αβεβαιότητα και να υπάρχει πάτημα για τις παραπάνω εξελίξεις αλλά και να φύγουν οι εργαζόμενοι από μόνοι τους. Επίσης το Γενάρη 2024 είχαν μπει σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας για 15 μέρες με την εταιρεία να διαβεβαιώνει πως κάτι τέτοιο δεν θα ξαναγίνει.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

- Να δοθεί έκτακτο επίδομα από τη ΔΥΠΑ ίσο με τον μισθό και να καλυφτούν οι υπόλοιπες ασφαλιστικές εισφορές για τον μήνα Ιούνιο, που οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, να μην επαναληφθεί μετά το πέρας του μήνα το καθεστώς διαθεσιμότητας και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας χωρίς να καταργηθούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

- Να διασφαλιστούν όλα τα δεδουλευμένα, οι μισθοί και τα ένσημα των εργαζόμενων καθώς και όλες οι θέσεις εργασίας, να γίνει πάγωμα δανειακών υποχρεώσεων, οφειλών σε ΔΕΗ, Νερό κλπ., κανένας πλειστηριασμός κατοικίας εργαζόμενου για όσο διάστημα απαιτείται και να παρθούν αντίστοιχα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων που βρέθηκαν άνεργοι μετά τις τελευταίες εξελίξεις»

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου