Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η «ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ» Ασθενείς από γηροκομείο ΜΚΟ πετάχθηκαν στα ψυχιατρεία μόλις «τέλειωσαν» τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης!

 

 

Στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αττικής «πετάχθηκαν» ασθενείς από γηροκομείο που διατηρούσε ΜΚΟ, μόλις έληξε η χρηματοδότηση από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, αυτό που τάχα θα «βελτιώσει» την κατάσταση στο χώρο της Υγείας. 

Σύμφωνα με την «Αγωνιστική Συσπείρωση» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου (ΨΝΑ) που έκανε την σχετική καταγγελία, 5 ασθενείς μεταφέρθηκαν στο «Δρομοκαΐτειο» και 4 στο «Δαφνί».

«Η αιτία και ο τρόπος της μετακίνησης των ασθενών αποδεικνύει για ακόμα μια φορά περίτρανα τι ακριβώς εννοούν το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση της ΝΔ όταν μιλούν για ''ψυχιατρική μεταρρύθμιση''», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση», εξηγώντας πως «το συγκεκριμένο οικοτροφείο ανήκε σε ΜΚΟ και ιδρύθηκε με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Λειτούργησε για ένα χρόνο και μόλις η χρηματοδότηση έληξε έκλεισε, οι εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι και οι ένοικοι προκειμένου να μην βρεθούν στο δρόμο στάλθηκαν ''πακέτο'' με διαδικασίες εξπρές στα δυο ψυχιατρικά νοσοκομεία». 

«Αυτά είναι τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων στον χώρο της ψυχικής υγείας. Αυτή είναι η πραγματικότητα πίσω από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης που δήθεν θα συμβάλει στη λύση των μεγάλων λαϊκών προβλημάτων. Στα δίκαια αιτήματα εργαζόμενων και ληπτών υπηρεσιών υγείας για ουσιαστική ενίσχυση των δημοσίων δομών η μόνιμη επωδός είναι ''δεν υπάρχουν χρήματα''. Την ίδια στιγμή ζεστό χρήμα από τις τσέπες του λαού μας ρέει σε κάθε λογής ΜΚΟ και ιδιώτες. Και μόλις η ''κάνουλα'' κλείσει οι ασθενείς πετιούνται πίσω στις ψυχιατρικές κλινικές οξέων περιστατικών», σημειώνει. 

«Αυτή είναι η αισχρή πραγματικότητα πίσω από τα μεγάλα λόγια για ''αποασυλοποίηση'', ''καταπολέμηση του στίγματος'', ''ενίσχυση της ψυχικής υγείας''. ΜΚΟ και ιδιωτικές κλινικές που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια όσο υπάρχει χρηματοδότηση και κλείνουν αφήνοντας ξεκρέμαστους εργαζόμενους και ωφελούμενους. Καταδικάζουν τους ασθενείς να ζουν σε τμήματα οξέων περιστατικών, ακατάλληλα εξ ορισμού για μακρόχρονη παραμονή, με κίνδυνο επιδείνωσης της ψυχικής τους υγείας, ενώ βάζουν εμπόδια και στη λειτουργία των τμημάτων αυτών», προσθέτει. 

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών διεκδικεί: 

  • Όχι στη διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών στη Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση.
  • Όχι στις απολύσεις και την εργασιακή ομηρία των συμβασιούχων. Άμεση μονιμοποίησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με βάση τις ανάγκες. Πλήρη εργασιακά – μισθολογικά – ασφαλιστικά – επιστημονικά δικαιώματα για όλους.
  • Κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας. Έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία.
  • Ενίσχυση εδώ και τώρα των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου