Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ ΚΚΕ: Στόχος η δημιουργία μιας μεγάλης δεξαμενής απασχολήσιμων, για τη διαλογή από τους εργοδότες (VIDEO)

 

Πηγή: Eurokinissi

Ξεκίνησε σήμερα Τρίτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας για την κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης της Λισαβόνας, με  πλήρη τίτλο: «Σύμβαση για την αναγνώριση των προσόντων σχετικών με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Περιοχή», το οποίο θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Πέμπτη.

Με τη συγκεκριμένη σύμβαση, που συνάντησε την κατακραυγή των φοιτητών στις πολύμηνες κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο για τα Ιδιωτικά πανεπιστήμια, η κυβέρνηση «ολοκληρώνει» το έγκλημα σε βάρος των σπουδών και του μέλλοντος των φοιτητών.

Αφρ. Κτενά: Το ΚΚΕ καταψηφίζει χωρίς καμία επιφύλαξη

 
 

Στην τοποθέτησή της η ειδική αγορήτρια ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά, επισήμανε ότι η σύμβαση συμπληρώνει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο - «οπλοστάσιο» για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών για την αναγνώριση περιόδων σπουδών, τονίζοντας ότι στην ουσία μιλάμε «για προγράμματα σπουδών κολάζ, κομμάτια και αποσπάσματα, πτυχία που θα είναι προσόντα, μία γραμμή στο βιογραφικό, για απόφοιτους πολλών ταχυτήτων και φυσικά όλα αυτά με ατομική ευθύνη».

Όσον αφορά την χρονική στιγμή που έρχεται το νομοσχέδιο, η Αφρ. Κτενά σημείωσε ότι σήμερα έχει γίνει κατορθωτό να διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που μένει απλά να συμπληρωθεί από την κύρωση αυτής της σύμβασης, λέγοντας ότι η πολιτική κυβέρνησης -ΕΕ εδώ και χρόνια έχει οδηγήσει, οι τίτλοι των κολεγίων με τα τριετή προγράμματα σπουδών, να είναι επαγγελματικά ισοδύναμοι με τους τίτλους δημόσιων πανεπιστημίων με τετραετή και πενταετή προγράμματα σπουδών.

Η βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η σύμβαση ανοίγει διάπλατα την πόρτα για αναγνώριση των αποφοίτων των κολεγίων, δίνοντάς τους και ακαδημαϊκή ισοτιμία και συμπλήρωσε ότι ο ορισμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ξεχειλώνει ώστε να χωρέσει ό,τι ανήκει στη μεταδευτεροβάθμια.

Όπως είπε, ο κύριος σκοπός που εξυπηρετεί αυτή η ρύθμιση είναι η δημιουργία μιας μεγάλης δεξαμενής απασχολήσιμων με προσόντα, για τη διαλογή εργαζομένων από τους εργοδότες.

Εξάλλου, τόνισε, ο ενιαίος χώρος ανώτατης εκπαίδευσης από τη σύλληψή του είχε σκοπό αυτό ακριβώς, να δημιουργήσει μια μεγάλη δεξαμενή προσόντων για να έχουν οι εργοδότες να διαλέγουν αυτούς που θέλουν όταν τους θέλουν και στη τιμή που θέλουν. Με αυτή την έννοια, η συμφωνία αφορά όλη την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο την ακαδημαϊκή κοινότητα και φυσικά το ΚΚΕ καταψηφίζει χωρίς καμία επιφύλαξη.

Σ. Διγενή: Οι εξελίξεις αφορούν όλους τους εργαζόμενους, τωρινούς και μελλοντικούς

 
 

Στην τοποθέτησή της στην επιτροπή, η βουλευτής του ΚΚΕ, Σεμίνα Διγενή, αναφέρθηκε αρχικά στις ανακοινώσεις των ίδιων των φοιτητών που εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στη Σύμβαση της Λισαβόνας και προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή την Πέμπτη στις 10 το πρωί.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η αναγνώριση προσόντων σχετικά με την ανώτατη εκπαίδευση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια διευκολύνει την εργαλειοποίηση της ακαδημαϊκής κινητικότητας για την προώθηση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Όπως είπε η Σ. Διγενή, το ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει ακόμα υπογράψει τη σύμβαση έχει να κάνει με την απαξίωση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των κολεγίων στην ελληνική κοινωνία και φυσικά με την απαξίωση της Μπολόνια που πιστώνεται στο φοιτητικό, εργατικό και λαϊκό κίνημα, το οποίο υπερασπίζεται χρόνια τώρα το δικαίωμα σε ποιοτική μόρφωση και δικαιώματα.

Σημείωσε ακόμη ότι δηλωτικό των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης για άνοιγμα της αγοράς με όρους «πλιάτσικου» είναι το γεγονός ότι ενώ στους υποψήφιους των Πανελλαδικών αρνείται την κατοχύρωση βαθμολογίας για την επόμενη χρονιά, την ίδια ώρα, επιτρέπει σε όποιον έχει λεφτά να αγοράζει έναν τίτλο σπουδών, που θα οδηγεί σε προσόν ισότιμο με αυτό κάποιου άλλου που πέρασε τη σκληρή δοκιμασία των πανελλαδικών.

Αυτά δείχνουν ακριβώς τι εξυπηρετούσαν τα αντίστοιχα άρθρα στο νόμο Πιερακάκη και το πώς όλα εξυπηρετούν τη μετατροπή του Δημόσιου Πανεπιστημίου σε επιχείρηση με δίδακτρα και αλίευση πελατείας, όπως σημείωσε. 

Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως οι εξελίξεις δεν αφορούν μόνο τους τωρινούς και μελλοντικούς φοιτητές και τις οικογένειές τους, αλλά όλους τους εργαζόμενους, τωρινούς και μελλοντικούς και φυσικά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία συνολικά.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου