Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Ταξική Δικαιοσύνη; – 8 μήνες φυλακή στην εργατιά, 360 εκατομμύρια ευρώ αμοιβή στους δικαστές της

8 μήνες φυλακή στην εργατιά, 360 εκατομμύρια ευρώ αμοιβή στους δικαστές της

*
Καταδικάστηκαν απεργοί ναυτεργάτες στη Θάσο
*
Απαράδεκτη απόφαση από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο, που χτυπάει παραπέρα το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση
Ενα ακόμη χτύπημα στο δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, αποτελεί η απόφαση του μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θάσου να καταδικάσει σε 8 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή 20 εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτεργάτες, ανάμεσά τους και όλα τα μέλη της διοίκησης του Ενιαίου Συνδικάτου Ναυτεργατών Ν. Καβάλας.
Όλοι μαζί δικάστηκαν με τη στημένη κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών», επειδή συμμετείχαν στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 11 Μάρτη του 2010 και στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στο λιμάνι του Λιμένα. Τη δίωξή τους προκάλεσαν οι προφορικές μηνύσεις από την πλευρά της πλοιοκτήτριας εταιρείας στη γραμμή Καβάλα - Θάσος και τα σχετικά σήματα του Λιμεναρχείου.
Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε την οργή των ναυτεργατών και άλλων εργαζομένων του νησιού, που από νωρίς βρέθηκαν στο πλευρό των διωκόμενων. Χτες στη Θάσο ήταν προγραμματισμένες να γίνουν τρεις δίκες, όπου συνολικά ήταν κατηγορούμενοι 20 εν ενεργεία ναυτεργάτες και 8 συνταξιούχοι. Οι δύο πρώτες αφορούσαν την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 11/3/2010 και η τρίτη (αναβλήθηκε για το 2015) αφορούσε στην απεργία στις 14/11/2012.
Στην πρώτη δίκη, κατά την οποία απαλλάχθηκαν, οι ναυτεργάτες κατηγορούνταν για «παρεμπόδιση μεθόρμησης» ενός πλοίου από το παλιό λιμάνι της Θάσου στο νέο, προκειμένου από εκεί να εκτελέσει το δρομολόγιο προς την Κεραμωτή.
Στη δεύτερη δίκη, όπου και καταδικάστηκαν, οι ναυτεργάτες κατηγορούνταν για «παρεμπόδιση προσγιάλωσης» ενός πλοίου που φόρτωσε επιβάτες χωρίς εισιτήριο και έφυγε «πειρατικά» από το λιμάνι της Κεραμωτής - αμέσως μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ - με μόνο σκοπό να φτάσει στο Λιμένα της Θάσου, για να πιέσει τους απεργούς, που εκείνη την ώρα πραγματοποιούσαν απεργιακή συγκέντρωση στο χώρο.
Από την ακροαματική διαδικασία επιβεβαιώθηκε ότι οι απεργοί δεν εμπόδισαν το πλοίο να δέσει, αφού έφτασε μόνο μέχρι τα ανοιχτά του λιμανιού και στη συνέχεια επέστρεψε στην Κεραμωτή. Οπως αποκαλύφθηκε, το λιμεναρχείο εκτίμησε ότι δε θα μπορέσει να αποβιβάσει τον κόσμο και σε συνεννόηση με τον εισαγγελέα διέταξαν τον πλοίαρχο να επιστρέψει το πλοίο στην Κεραμωτή!
Από τη συγκέντρωση χτες έξω από τα δικαστήρια της Θάσου
Βιομηχανία διώξεων
Μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης, κατέθεσαν ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ. Αναφέρθηκαν στη βιομηχανία διώξεων που έχει στηθεί σε βάρος των ναυτεργατών στη Θάσο, από τη ναυτιλιακή εταιρεία του Γ. Μητσόπουλου σε συνεργασία με τις λιμενικές αρχές και την εισαγγελία Καβάλας, που στόχο έχει να τρομοκρατήσει τους ναυτεργάτες, να υπονομεύσει το απεργιακό δικαίωμα και συνολικά το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση.
Τόνισαν ακόμα, πως το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Ν. Καβάλας αποτελεί αγκάθι στα σχέδια των ναυτιλιακών εταιρειών, γιατί όλα αυτά τα χρόνια παλεύει, για να έχουν οι ναυτεργάτες μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για να έχει το νησί σύγχρονες ασφαλείς συγκοινωνίες 365 μέρες το χρόνο, σε αντιστοιχία με τις ανάγκες των κατοίκων της Θάσου.
Από την άλλη πλευρά, μάρτυρες κατηγορίας ήταν πλοίαρχοι και λιμενικοί. Η προσπάθεια να ποινικοποιηθεί η συνδικαλιστική δράση ήταν τόσο εξόφθαλμη, ώστε η εισαγγελέας (Ζαφειρίδου) πρότεινε την καταδίκη των ναυτεργατών, με το αιτιολογικό ότι και μόνο η φυσική τους παρουσία στο χώρο του λιμανιού, είχε «επιθετικό χαρακτήρα»! Με αυτό το έωλο σκεπτικό και χωρίς να έχει παρεμποδιστεί κάποιο καράβι να πιάσει λιμάνι, ο πρόεδρος του δικαστηρίου (Τριανταφύλλου) αποφάσισε την καταδίκη τους.
Θυμίζουμε ότι οι ναυτεργάτες έχουν ήδη φορτωθεί με ένα μήνα καταδίκη - ποινή μη εφέσιμη - από προηγούμενη υπόθεση για δήθεν παρεμπόδιση απόπλου ενός πλοίου, ενώ εκκρεμούν σε βάρος τους και άλλες δίκες.

Ριζοσπάστης, 24/6/2014
ΠΑΜΕ

Να σταματήσουν τώρα όλες οι διώξεις
Για την καταδίκη των ναυτεργατών στη Θάσο, το ΠΑΜΕ σημειώνει σε ανακοίνωση:

«Σήμερα (σ.σ. χτες) το δικαστήριο της Θάσου πρόσθεσε άλλη μια καταδίκη στη βιομηχανία διώξεων του ταξικού εργατικού κινήματος. Γίνεται φανερό ότι όλοι οι μηχανισμοί του κράτους του κεφαλαίου παλεύουν με νύχια και με δόντια για να βάλουν στο γύψο το ταξικό εργατικό κίνημα. 

Αποδεικνύεται ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος των εφοπλιστών.

Θέλουν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου, για να εφαρμόσουν ανεμπόδιστα τα σχέδιά τους για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία, εκμεταλλευόμενοι τους ναυτεργάτες, αλλά και τα λαϊκά στρώματα, με τα σαπιοκάραβά τους. 

Για άλλη μια φορά τους λέμε: Το ταξικό εργατικό κίνημα δεν τρομοκρατείται, δεν τα διπλώνει, δεν κάνει πίσω. Στην πράξη εφαρμόζει το σύνθημα "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη".

Το ΠΑΜΕ συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών. Καλεί όλα τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τους μαζικούς φορείς να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Απαιτούμε τώρα να σταματήσουν οι διώξεις του εργατικού κινήματος».

Ριζοσπάστης, 24/6/2014

Τα 306 εκατ. που μοιράζονται οι δικαστικοί
Το ποσόν των 306 εκατομμυρίων ευρώ μοιράζονται οι δικαστικοί λειτουργοί όλων των βαθμίδων τον τελευταίο χρόνο, την ώρα που κρίνουν πως η μνημονιακή οικονομική πολιτική «αποτελεί μείζον αγαθό, συνδεόμενο με το γενικό συμφέρον, σε σχέση με το ατομικό συμφέρον κάθε μιας καθαρίστριας».
Και αποτελούν την μοναδική, ίσως, κατηγορία εργαζομένων που αποκαθίστανται οι αμοιβές τους και οι συντάξεις τους στο ύψος που ευρίσκονταν το 2012.
Από τις 27 Μαρτίου οι δικαστικοί λειτουργοί εισπράττουν την πέμπτη δόση των αναδρομικών, ύψους 89 εκατομμυρίων ευρώ. Κατά μέσο όρο αντιστοιχεί σε 20.000 ευρώ στον καθένα. Πέρυσι την ίδια εποχή δόθηκε η τέταρτη δόση συνολικού ύψους 97 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι προηγούμενες δόσεις είχαν δοθεί από το 2009 έως το 2011. Το 2012 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης πάγωσε την καταβολή των δόσεων λόγω της δημοσιονομικής κρίσης.
Οι δικαστικοί λειτουργοί όμως πέτυχαν, παρά τα οξύτατα προβλήματα της οικονομίας, να πάρουν το σύνολο των αναδρομικών τους που είχαν επιδικασθεί το 2007 και είχαν παγώσει λόγω της κρίσης, ενώ ήδη έχει εγγραφεί στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους ποσόν 120 εκατομμυρίων ευρώ, από το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο αναμένεται να δοθεί από τον Αύγουστο και αφορά την πλήρη αποκατάσταση των μισθών τους στο ύψος του 2012.
Δικαστικοί λειτουργοί με το βαθμό του προέδρου και αντιπροέδρου των ανωτάτων δικαστηρίων εισέπραξαν ποσά που κυμαίνονται από 28.000 έως 29.000 ευρώ (περίπου 28.000 αναλογούσε η δόση στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου, σύμφωνα με τον βαθμό που κατείχε) ενώ αρεοπαγίτες, πρόεδροι εφετών και εφέτες εισέπραξαν από 25.000 έως 27.500 ευρώ, σε κάθε δόση.
Η νέα εγγραφή στο Γενικό Λογιστήριο έχει ήδη προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο 2015-2018 και όπως είχε αποκαλύψει, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, στους συναδέλφους της η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Βασιλική Θάνου οι δικαστές πέτυχαν:
«Αύξηση των δαπανών για την καταβολή διαφορών στους εν ενεργεία και συνταξιούχους δικαστικούς επί των αποδοχών και συντάξεων που τους περικόπηκαν το 2012. (τα ποσά που εντάσσονται είναι 52 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και για το 2014 είναι 72 εκατομμύρια).
Και αναλύει ακριβώς πως θα εισπράξουν τα ποσά οι δικαστικοί λειτουργοί:
«Η πρώτη καταβολή θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιουνίου, οπότε θα καταβληθεί (εφάπαξ) η διαφορά μισθού μας για το πρώτο εξάμηνο του 2014 και το πεντάμηνο του 2012. Από τον Ιούλιο του 2014 και εντεύθεν θα καταβάλλεται ο νέος μισθός».
Η μόνη παραχώρηση που φαίνεται πως θα κάνουν οι δικαστές αποκαλύπτεται στην ίδια ανακοίνωση όπου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η καταβολή για το 2013 θα γίνει με διακανονισμό, μετά από νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικώ».
Σημειώνεται ότι για τα αναδρομικά προβλέπεται: «Η παροχή αυτή φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή φόρου 25%, δεν υπόκειται σε καμία άλλη κράτηση και είναι ανεξάρτητη από το εκάστοτε ισχύον ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών.
Η καταβολή της ανωτέρω παροχής ουδεμία αξίωση μπορεί να δημιουργήσει σε βάρος των ασφαλιστικών οργανισμών επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας».
Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Θάνου σε ανακοίνωση που απέστειλε στους δικαστές παραμονές των εκλογών στην Ένωση, όπου κυριολεκτικά θριάμβευσε, πανηγυρίζει για την «επιτυχή έκβαση ως προς την αποκατάσταση του Μισθολογίου και μάλιστα μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο». Και παραδέχεται ότι αυτό επετεύχθη «μέσα σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση».
Σε παλαιότερη ανακοίνωση η κ. Θάνου αποδίδει την αποκατάσταση των μισθών των δικαστών «στη σωστή διαχείριση του όλου ζητήματος (έντονες κινητοποιήσεις- κατάθεση ομαδικών προσφυγών- σύντομος προσδιορισμός δικασίμου – αξιοποίηση της θετικής απόφασης του Μισθοδικείου – πλήρης εφαρμογή της απόφασης από την κυβέρνηση με γενική ρύθμιση ως προς όλους του δικαστικούς λειτουργούς) ».
Και ενώ οι δικαστές εισπράττουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ , ο Αρειος Πάγος με αφορμή την αίτηση του υπουργείου Οικονομικών για αναστολή της επαναπρόσληψης των καθαριστριών του υπουργείου επικαλείται το δημόσιο συμφέρον σε μία δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας. Προϋποθέσεις που φαίνεται πως δεν ισχύουν για τους ίδιους.
Συγκεκριμένα η απόφαση για τις καθαρίστριες στηρίχθηκε κυρίως στην άποψη ότι «η διασφάλιση της συνέχειας της οικονομικής πολιτικής του κράτους κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου με έκτακτες δημοσιονομικές δυσχέρειες εθνικού επιπέδου αποτελεί μείζον αγαθό, συνδεόμενο με το γενικό συμφέρον, σε σχέση με το ατομικό συμφέρον κάθε μιας καθαρίστριας, να διαταραχθεί η οργανική της θέση και να εξακολουθήσουν να απασχολούνται σε αυτή αμειβόμενη όπως και πριν».
Ωστόσο οι αποφάσεις με τις οποίες αποκαθίστανται πλήρως οι αμοιβές των δικαστών προκαλούν σοβαρά ερωτηματικά καθώς το ΔΝΤ στη τελευταία του έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν περιμένουμε πια αρνητικές αποφάσεις σχετικά με ειδικά μισθολόγια ή εισφορές επί των ακινήτων. Παρ’όλα αυτά, εάν υπάρξουν τέτοιες αποφάσεις, έχουμε δεσμευτεί για τη λήψη μέτρων συμψηφισμού».
Η αναφορά αυτή από μερίδα δικαστών καταγγέλλεται ως απαράδεκτη παρέμβαση του ΔΝΤ στην λειτουργία της Δικαιοσύνης ενώ από άλλους θεωρείται προσυμφωνημένη απόφαση μεταξύ δικαστών και κυβέρνησης προκειμένου να απορρίπτονται αιτήματα κλάδων εργαζομένων που θα επιβάρυναν και θα ανέτρεπαν τις μνημονιακές μας δεσμεύσεις.

e-reportaz
Μέσω Lenin Reloaded
 Αναρτήθηκε απο: Μποτίλια Στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου