Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

12.000 Ευρώ Ζητά η Εφορία από τους Μετανάστες της Μανωλάδας

Μελπομένη Μαραγκίδου

 
Φωτογραφία Αλεξία Τσαγκάρη
 
Το αίσθημα ντροπής γύρω από την τραγική υπόθεση της Νέας Μανωλάδας και την τραγικότερη δικαστική της εξέλιξη φαίνεται ότι δεν έχει τέλος. Οι μετανάστες εργάτες στη Ν. Μανωλάδα που πυροβολήθηκαν επειδή ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους κι έπειτα είδαν το χειρότερο πρόσωπο της ελληνικής δικαιοσύνης, όχι απλά δεν έλαβαν προστασία ως μάρτυρες ή αποζημίωση ως θύματα ρατσιστικής κι εργοδοτικής επίθεσης, ή έστω τα δεδουλευμένα τους, αλλά καλούνται τώρα να πληρώσουν και τα δικαστικά έξοδα της δίκης τους.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 17 Απριλίου του 2013, οι μετανάστες που εργάζονταν στην παραγωγή φράουλας της εταιρείας του Νίκου Βαγγελάτου στη Ν. Μανωλάδα, ζήτησαν τα δεδουλευμένα πάνω από 6 μηνών που δεν είχαν λάβει, και δέχτηκαν σαν απάντηση πυροβολισμούς από τους επιστάτες τους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 28 άτομα.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου τελικά αθώος κρίθηκε ομόφωνα το αφεντικό τους κι έμπορος φράουλας Νίκος Βαγγελάτος και ο ένας από τους επιστάτες του, Κώστας Χαλούλος. Ένοχοι κρίθηκαν οι δυο επιστάτες, ο Γεώργιος Χαλούλος για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κι ο Θεόδωρος Αποστολόπουλος για απλή συνέργεια σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες δια παραλείψεως, με ανασταλτικό χαρακτήρα και για τους δύο, γεγονός που σημαίνει ότι αφέθηκαν ελεύθεροι. 

Κατά τη διάρκεια της δίκης, η Πολιτική Αγωγή που υπερασπιζόταν τους μετανάστες είχε υποβάλει αίτημα εξαίρεσης της Προέδρου του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πάτρας που εκδίκαζε την υπόθεση. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Πολιτικής Αγωγής, η Πρόεδρος κρατούσε μεροληπτική στάση υπέρ των κατηγορουμένων κι έτσι ζητούσαν την αλλαγή της. Τελικά, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο απέρριψε το αίτημα της Πολιτικής Αγωγής ως αβάσιμο, επιβάλλοντας σε βάρος των μεταναστών δικαστικά έξοδα. 




Όπως καταγγέλει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), τα έξοδα που αντιστοιχούν σε περίπου 360 ευρώ για καθένα από τους 35 μετανάστες έχουν σταλεί στις εφορίες τους, και συνολικά φτάνουν γύρω στα 12.000 ευρώ. Όπως μου λέει ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ: «Κατά τη διάρεια της εκδίκασης από το Μικτό ορκωτό δικαστήριο της Πάτρας σε μία από τις συνεδριάσεις, ο δικηγόρος Μωυσής Καραμπείδης έκανε αίτηση εξαίρεσης της έδρας, ζήτησε δηλαδή να αντικατασταθεί η δικαστής από άλλο πρόσωπο, γιατί πραγματικά ήταν σκανδαλώδης η συμπεριφορά της», σχολιάζει ο κ. Κωνσταντίνου και συνεχίζει:
«Στην πραγματικότητα η Έδρα το αντιμετώπισε σαν ευκαιρία για να τιμωρήσει ομαδικά όλους τους μετανάστες και γι' αυτό απέρριψε το αίτημα. Τα δικαστικά έξοδα τα καταλόγισαν στους 35 εργάτες γης της Μανωλάδας. Από εκεί προέρχεται το πόσο των 360 ευρώ στον καθένα. Κάποια από αυτά μας έκανε εντύπωση ότι καταχωρήθηκαν στην εφορία 1η Σεπτέμβρη 2014, πριν καλά καλά καθαρογραφεί η δικαστική απόφαση. Αυτή η μανία για τιμωρία ήταν πασιφανής. Είναι όμως εντυπωσιακό ότι πάρα πολλά από αυτά τα πρόστιμα προχώρησαν στις εφορίες τον Φλεβάρη, τον Μάρτη, τον Απρίλη, με τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θεωρούμε ρατσιστικά αυτά τα πρόστιμα και ζητούμε τη διαγραφή τους».

Οι μετανάστες έχουν ήδη πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα έγιναν δεκτοί από τον Κώστα Παπαδιγενόπουλο, διευθυντή του Γραφείου της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, και κατέθεσαν το αίτημα για την διαγραφή των χρεών. Ο Αρίφ Αχμάν, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους μου λέει πως: «Πήγαμε στο Υπουργείο Οικονομικών και κάναμε καταγγελία στο γραφείο της κ. Βαλαβάνη. Τελικά συναντηθήκαμε με τον διευθυντή του γραφείου της και του είπαμε ότι είναι ρατσιστικό το πρόστιμο. Τα παιδιά έφαγαν σφαίρες, δεν έχουν πληρωθεί τα λεφτά που τους χρωστάνε κι έρχεται και το πρόστιμο τώρα. Αυτό που μας είπε ο διευθυντής είναι ότι θα βοηθήσουν να ακυρωθούν αυτά τα πρόστιμα. Και μας είπε ότι είναι ντροπή που μας τα έστειλαν». 

Πλέον, οι περισσότεροι εργάτες έχουν φύγει από τη Μανωλάδα. Κάποιοι βρίσκονται στο εξωτερικό, κάποιοι ψάχνουν δουλειά σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά όπως μου λένε η υπόθεση της Μανωλάδας τους καταδιώκει: «Όταν βλέπουν ότι τα παιδιά έχουν τα χαρτιά τους στη Μανωλάδα, τα αφεντικά φοβούνται και δεν τα παίρνουν για δουλειά», λέει ο Αρίφ.

Ο Λίτον, ένας από τους εργάτες γης της Μανωλάδας, πλέον ζει στην Αθήνα και ψάχνει δουλειά. Όπως είναι φυσικό δεν έχει τα χρήματα να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα. «Ξέρεις πόσο καιρό είμαι χωρίς δουλειά; Είναι πολύ άσχημα τα πράγματα. Δεν μας έχουν δώσει τα λεφτά που μας χρωστάνε. Ψάχνω δουλειά και δεν μπορώ να βρω. Είχα βρει κάποια στιγμή και μετά από μία εβδομάδα με έδιωξαν. Τους ρώτησα γιατί και είπαν ότι επειδή μας είδαν στις ειδήσεις».
Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στο VICE πως το ζήτημα με τα δικαστικά έξοδα θα ληθεί σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσυνής, διαγράφοντας τα ποσά που έφτασαν στις εφορίες των μεταναστών.

πηγή VICE

1 σχόλιο:

  1. Ένα παλιό σύνθημα λέει ότι η αστική δικαιοσύνη είναι σαν το φίδι, δαγκώνει μονάχα τους ξυπόλυτους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή