Αυτού
του είδους οι εμπορικές συμφωνίες είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα
των πολυεθνικών, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν.
Καραθανασόπουλος
Η
προετοιμασία του εδάφους για την «υποδοχή» της διακρατικής συμφωνίας
Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), η οποία
έχει χαρακτηριστεί «οικονομικό ΝΑΤΟ» και αναμένεται να έχει δραματικές
επιπτώσεις σε βάρος της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, είναι, όπως φάνηκε
κατά την εναρκτήρια συνεδρίασή της, η αποστολή της νεοσυσταθείσας
Ειδικής Επιτροπής της Βουλής με τίτλο «Για το περιεχόμενο και τις
διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών Εμπορικών Συμφωνιών».
Η συγκεκριμένη συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων είναι σε φάση διαπραγματεύσεων (έχουν γίνει 13 κύκλοι συναντήσεων και είναι σε εξέλιξη ο 14ος) ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ, που γίνονται με πλήρη μυστικότητα. Πρόκειται για προσπάθεια δημιουργίας ενός λεγόμενου «οικονομικού ΝΑΤΟ», με στόχο να θωρακίσει τους μονοπωλιακούς ομίλους των δύο ιμπεριαλιστικών κέντρων έναντι αντίστοιχων άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Κάποια από τα μέτρα που προωθούνται είναι η κατάργηση δασμών, η πλήρης απελευθέρωση των μεταλλαγμένων τροφίμων, η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, το χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων, για φθηνό, αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, συνολικά η κατάργηση περιορισμών στη δράση των μονοπωλίων.
Από τις τοποθετήσεις των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, των ΑΝΕΛ και της Ενωσης Κεντρώων, προέκυψε, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, ότι συμφωνούν επί της αρχής, αρκεί, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, να ληφθούν κάποια μέτρα που να βάζουν όρια ...στον ανταγωνισμό μεταξύ των μονοπωλίων! Η ναζιστική Χρυσή Αυγή, μέσω της βουλευτή της Ελ. Ζαρούλια χαιρέτισε «την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής», ενώ οι όποιες διαφωνίες εστιάστηκαν στο ότι «τα ξένα τραστ να γίνουν οι ρυθμιστές της χώρας μας», βγάζοντας λάδι το εγχώριο κεφάλαιο.
Ενδεικτικά των διαθέσεων της κυβέρνησης απέναντι στη συμφωνία ήταν τα όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου: «Για τον περισσότερο κόσμο, η TTIP ήταν ένας γρίφος, μια επερχόμενη μυστική εμπορική συμφωνία μεταξύ δύο τεράστιων αγορών, ΗΠΑ και ΕΕ. Πιστεύω όμως ότι η συμφωνία αυτή δεν θα άφηνε περιθώρια για κραυγές και ψιθύρους, φοβικές ερμηνείες και υποθέσεις, αν γινόταν υπό το φως της ημέρας, με όρους δημοκρατικής διαβούλευσης και συμμετοχής των πολιτών και των φορέων. Γιατί ποιος θα ήταν αντίθετος, για παράδειγμα, σε κάτι που ευαγγελίζεται ότι θα άρει δασμούς, δυσκολίες και εμπόδια ανάμεσα στις δύο αγορές;»!
Η τοποθέτηση του ΚΚΕ
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος εξέφρασε τους προβληματισμούς του ΚΚΕ για τους σκοπούς που υπηρετεί η σύσταση αυτής της επιτροπής, εκτιμώντας ότι «οι εργασίες της μάλλον προσπαθούν να ωραιοποιήσουν μια κατάσταση». Εκανε σαφές ότι «αυτού του είδους οι εμπορικές συμφωνίες είναι δεδομένες το ποιον εξυπηρετούν, είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των πολυεθνικών των ΗΠΑ και της ΕΕ». Επισήμανε ότι υπάρχουν «αντιστάσεις από μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις και μονοπώλια ακόμη, τα οποία θα δουν τη θέση τους να επιδεινώνεται».
Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια η οποία γίνεται τώρα με την TTIP είναι ουσιαστικά «να μεταφερθεί το κέντρο βάρους του διεθνούς εμπορίου, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ», «βάζοντας στη γωνία τη Ρωσία και την Κίνα». Πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει μια τεράστια συγκέντρωση σε επίπεδο οικονομίας. Το μεγαλύτερο ψάρι θα φάει το μικρότερο πολύ πιο εύκολα (...) Θα υπάρξουν τρομακτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Δεν θα μείνει όρθιο τίποτα πλέον», ενώ σημείωσε ότι «είναι αναμφισβήτητο πως θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι κοινωνικές ανισότητες και θα έχουμε μια ραγδαία επιδείνωση της θέσης της λαϊκής οικογένειας, από όλες τις πλευρές, διατροφική, περιβάλλοντος, Υγείας, Παιδείας κ.λπ.».
Ριζοσπάστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου