Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Το «μήνυμα»...


Μέσα στις διάφορες ερμηνείες των «μηνυμάτων» της επίσκεψης Ομπάμα, μια σειρά αστικά επιτελεία, με μπροστάρηδες Μέσα όπως η «Καθημερινή» και ο «ΣΚΑΪ», φαγώθηκαν να επαναλαμβάνουν ότι «το μήνυμα του Προέδρου Ομπάμα ήταν διττό και αδιαίρετο» και ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει» πως ο Αμερικανός Πρόεδρος, εκτός από το κρατικό χρέος, «υπογράμμισε ταυτόχρονα την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να γίνει πραγματικά φιλική η χώρα για επενδύσεις».
Υπάρχει δηλαδή καμιά... εκτίμηση ότι η κυβέρνηση «αγνοεί» το μήνυμα; Εδώ δεν προλαβαίνει να μαζεύει συγχαρητήρια από φορείς του εγχώριου κεφαλαίου, από εκπροσώπους ιμπεριαλιστικών οργανισμών, από παράγοντες της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας (και όχι μόνο), για το γεγονός ότι μπορεί και προχωρά αντιλαϊκά μέτρα και «μεταρρυθμίσεις» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, εκεί που τα άλλα αστικά κόμματα... δεν τράβαγαν πια.

«Η νυν ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να είναι πολύ δεσμευμένη (στο μνημόνιο) και εργάζεται πολύ πιο εποικοδομητικά απ' ό,τι προηγούμενες κυβερνήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά, μόλις προχτές, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ...

 
... είναι πως δεν υπάρχει πάτος!
Ακριβώς για τη διαμόρφωση «ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος», για την οποία μίλησε ο Ομπάμα - όπως και όλοι μα όλοι οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, εγχώριου ή ξένου - η κυβέρνηση διατηρεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που θέσπισαν οι προκάτοχοί της και προσθέτει συνεχώς νέα βάρη στο λαό και νέα προνόμια στο κεφάλαιο: Παραπέρα τσάκισμα του Ασφαλιστικού, νέα απογείωση της φοροληστείας σε βάρος του λαού και νέο ζεστό χρήμα, φορολογικά προνόμια και απαλλαγές στο κεφάλαιο, με τον «αναπτυξιακό νόμο», με κατάργηση φόρων στη βιομηχανία και άλλα εργαλεία, νέα χτυπήματα στα Εργασιακά κ.ο.κ.

Δεν τα ξέρουν όλα αυτά όσοι ζητούν από την κυβέρνηση να ακούσει τα «μηνύματα» και να τρέξει τις «μεταρρυθμίσεις»; Τα ξέρουν και τα παραξέρουν, αλλά κάνουν και τη δουλειά τους: Το κεφάλαιο ζητάει κι άλλα προνόμια για την ανάκαμψη των κερδών του, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτή η πολιτική είναι για το λαό βαρέλι δίχως πάτο.
Η Ιστορία «αλά Ομπάμα»
«Τα ιδεώδη της αρχαίας Ελλάδας ενέπνευσαν τους πατέρες του αμερικανικού έθνους, καθώς μάχονταν για τη δημοκρατία, και με τη σειρά τους οι επαναστατικές μας ιδέες ενέπνευσαν τους Ελληνες, καθώς αγωνίζονταν για τη δική τους ελευθερία (...) Και με την έλευση του ψυχρού πολέμου ο Πρόεδρος Τρούμαν έταξε τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλευρό της Ελλάδας και είπε ότι "πιστεύω πως πρέπει να βοηθούμε τους ελεύθερους λαούς να χαράσσουν το πεπρωμένο τους, κατά τη δική τους ελεύθερη βούληση"»!!!

Κατά τον Μπ. Ομπάμα, που είπε τα παραπάνω, χρωστάμε και ευγνωμοσύνη στις ΗΠΑ και τον Τρούμαν γιατί μας ...βοήθησε να χαράξουμε το πεπρωμένο μας κατά τη δική μας ελεύθερη βούληση... Εδώ κι αν κακοποιείται η ιστορική αλήθεια! Γιατί ο Τρούμαν με το «Σχέδιο Μάρσαλ» και το «Δόγμα Τρούμαν» δεν έκανε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο απ' το να συνεισφέρει στην εδραίωση της εξουσίας της αστικής τάξης στην Ελλάδα, χείρα βοηθείας στον αγώνα της ενάντια στον ΔΣΕ, άρα στο λαό της Ελλάδας. Πάντα με το βλέμμα στραμμένο στη διεθνή αντιπαράθεση σοσιαλισμού - καπιταλισμού εκείνα τα χρόνια...

Το αποτύπωμα
Ο νέος υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, είπε μεταξύ άλλων για τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας: «Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο περιορίζεται από το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, όπως καθορίζεται από το μνημόνιο και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, που απαιτούν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Η αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή απαιτεί υψηλούς φόρους που αποτρέπουν προσέλκυση επενδύσεων». Επομένως, για να δημιουργηθεί επενδυτικό περιβάλλον, χρειάζεται να χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, ώστε με μεγαλύτερη ευχέρεια να παίρνονται μέτρα όπως η μείωση των φόρων για το κεφάλαιο. Σ' αυτήν την κατεύθυνση θέλουν να συμβάλουν η διευθέτηση του χρέους και η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Τι σημαίνουν όμως αυτά για το λαό; Ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» και νέα αντιλαϊκά μέτρα, για να μπορεί ο προϋπολογισμός να στηρίζει επενδύσεις και αυτές να αποδίδουν στο έδαφος των αντεργατικών - αντιλαϊκών ανατροπών. Μετά απ' αυτά, μόνο ως πρόκληση και κοροϊδία μπορεί να ακούγεται η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «τα οφέλη από την ανάπτυξη να έχουν αποτύπωμα στην καθημερινότητα, στις συνθήκες ζωής και εργασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας». 

Το μόνο αποτύπωμα είναι αυτό της φτώχειας και της δυστυχίας που διευρύνονται για τα λαϊκά στρώματα.

 Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου