Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Η απεργία και τα αστικά ΜΜΕ


Σκόρπια άρθρα και δημοσιεύματα περιέχονταν στο χτεσινό Τύπο για την πανεργατική πανελλαδική απεργία της Πέμπτης, ενώ κάποια περισσότερα γράφτηκαν για την απεργία των ναυτεργατών. Κοινή συνισταμένη για όλους όσοι ξέφευγαν από τα όρια της περιγραφής και των διαπιστώσεων (όπως για παράδειγμα ότι πραγματική απεργιακή συγκέντρωση συγκρότησαν μόνο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ), ήταν η προσπάθεια απαξίωσης και συκοφάντησης του απεργιακού αγώνα, γενικά των εργατικών κινητοποιήσεων. Για παράδειγμα, γράφτηκε σε εφημερίδα μεγάλου συγκροτήματος ότι «ο επαγγελματικός συνδικαλισμός συνεχίζει να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα», ενώ σε άλλη εφημερίδα ο αρθρογράφος καταφερόταν ενάντια στους «καπεταναίους των τρακτέρ», επειδή απέκλεισαν συμβολικά τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Οσο για την απεργία των ναυτεργατών, η τρομοκρατία και οι συκοφαντίες θύμισαν παλιότερες εποχές. 
 
Αλλά κι εκεί που δίνονταν κάπως μεγαλύτερα ρεπορτάζ για την απεργία, απέπνεαν «μούχλα» και δινόταν με απαξιωτικό τρόπο και με την αίσθηση της διεκπεραίωσης η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, κάτι σαν εθιμοτυπικό τελετουργικό για όσους παραμένουν να αγωνίζονται. Με άλλα λόγια, είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο, οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες λοιδορούνται και συκοφαντούνται από τα αστικά ΜΜΕ, ενώ διαστρέφεται και το πραγματικό τους περιεχόμενο, αφού χτες οι εφημερίδες συνέχισαν στη γραμμή ότι οι εργαζόμενοι απήργησαν «ενάντια στη λιτότητα», άρα - γιατί όχι; - υπέρ της κυβέρνησης. 
 
Μόνο ο «Ριζοσπάστης» και το «902.gr» έδωσαν πλήρη και ρεαλιστική απεικόνιση της απεργίας, συμβάλλοντας στην ενημέρωση αλλά και στην παραπέρα οργάνωση των εργαζομένων και του λαού.

Διαγκωνισμός για τα μέτρα
 
Από τη μια, η κυβέρνηση διατρανώνει την πρόθεσή της να κλείσει τη δεύτερη «αξιολόγηση» και πανηγυρίζει ότι έχει ήδη συμφωνήσει με το κουαρτέτο στο 95% των μέτρων που απαιτούνται. Μάλιστα, αξιοποιεί την απόφαση του Γιούρογκρουπ για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, προκειμένου να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο λαό να αποδεχτεί τα προαπαιτούμενα της «αξιολόγησης». Την ίδια ώρα, σηκώνει τους τόνους για τα μέτρα εκείνα που καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί απέναντι στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς υπερβαίνουν την ικανότητά της να χειραγωγεί και να ενσωματώνει τις λαϊκές αντιδράσεις. Από την άλλη, η ΝΔ δηλώνει διά του αντιπροέδρου της Αδ. Γεωργιάδη ότι όταν κυβερνήσει, «θα ψηφίσουμε πρώτα όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχουν απομείνει και θα κάνουμε κι άλλες, πέραν του μνημονίου, για να δώσουμε ανάσα στην οικονομία. Ετσι, ο Σόιμπλε δεν θα μπορεί να πει μετά ότι δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις». Επομένως, ποιος είναι ο κοινός τόπος ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ; Οτι και οι δυο δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και υπηρετούν το στόχο της οικονομικής ανάκαμψης. Ο ένας λέει ότι θα πάει με βάση το πρόγραμμα που αποφάσισε με τους δανειστές και ο άλλος ότι θα τα εφαρμόσει «προληπτικά», για να «ανασάνει» γρηγορότερα το κεφάλαιο! Δηλαδή, και με τον έναν και με τον άλλο, τα αντιλαϊκά μέτρα είναι δεδομένα. Απλά, διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος μπορεί καλύτερα να τα φέρει σε πέρας, διατηρώντας ταυτόχρονα «εν υπνώσει» τη λαϊκή αγανάκτηση.

Τα «νέα» ήθη... 
 
Αντιπροσωπεία ΕΛΜΕ και Συλλόγων Δασκάλων - Νηπιαγωγών νησιωτικών περιοχών συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή με τον υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Σαντορινιό, προκειμένου να του θέσουν το ζήτημα του κόστους μετακίνησης των εκπαιδευτικών και άλλα προβλήματα. Το δελτίο Τύπου που εξέδωσαν, για να ενημερώσουν για την ανυπαρξία οποιασδήποτε δέσμευσης, εξόργισε τον κ. υφυπουργό. Ετσι, διαμέσου του γραφείου του, διεμήνυσε πως «δεν υπήρξε συζήτηση για να εκδοθεί δελτίο Τύπου», ότι «η συνάντηση ήταν άτυπη και όσα λέχθηκαν ήταν off the record», ότι «αυτά είναι ...συνδικαλιές» και ότι «υπήρξε παγίδευση του υφυπουργού». Το καταληκτικό ήταν πως πλέον και αυτός θα απαντά με δελτία Τύπου! Οι άνθρωποι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, θέλουν χειροκροτητές των επιλογών τους και αποκλείουν ακόμη κι από τη συζήτηση όποιον δεν τους κάνει το χατίρι.

Ενα «σίκουελ» σκέτη παρωδία...
 
Οπως μας ενημέρωσε προχτές η «Εφημερίδα των Συντακτών», το μισό πάλαι ποτέ «αντιμνημονιακό» μέτωπο, από τον Λαφαζάνη της ΛΑΕ έως την Ζ. Κωνσταντοπούλου και τον Αλ. Αλαβάνο, θα βρεθεί στην παρουσίαση του βιβλίου της πρώην υπουργού - στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - Ν. Βαλαβάνη. Τι θα συζητήσουν, τουλάχιστον αν κρίνουμε από την προδημοσίευση που κάνει η εφημερίδα; Τα γνωστά και χρεοκοπημένα από την ίδια τη ζωή παραμύθια ότι τάχα μπορεί να υπάρξει «φιλολαϊκή» διαχείριση και ανάπτυξη προς όφελος του λαού, στο πλαίσιο του καπιταλισμού, αρκεί να απαλλαγούμε από τους «υποτακτικούς» και να ανακτήσουμε την «εθνική αξιοπρέπεια». Να ένα απολαυστικό δείγμα: «Οσο σπάνια κι αν είναι μια "κυβέρνηση της Αριστεράς", ακόμα πιο σπάνιο είναι να εφαρμόζεται μια αριστερή κυβερνητική πολιτική: Επειδή αυτή είναι που μετουσιώνει μια "κυβέρνηση αριστερών" σε "κυβέρνηση της Αριστεράς", για την οποία αξίζει να κάνει και να προσφέρει κανείς τα πάντα προκειμένου να μη γίνει "αριστερή παρένθεση". Μπορεί άραγε στη σημερινή Ελλάδα να υπάρξει "αριστερή κυβερνητική πολιτική" που να μην περνάει μέσα απ' την απεμπλοκή, απ' τα Μνημόνια και ένα αβάσταχτο χρέος (...); Που να μην απαιτεί ανάκτηση της κυριαρχίας της χώρας, την ανάκτηση πριν απ' όλα των δύο βασικών εργαλείων, μιας ελληνικής κυβέρνησης που να κυβερνά και μιας Βουλής των Ελλήνων που ν' αποφασίζει - πλάι σε νέους κινηματικούς "θεσμούς" λαϊκής δημοκρατικής συμμετοχής και, βέβαια, μια παραγωγική ανασυγκρότηση προς όφελος των εργαζομένων, του λαού και του τόπου;». Με δυο λόγια, καμία... ανατροπή. Κοροϊδία στο τετράγωνο κι ένα κακοστημένο «σίκουελ» της εξαπάτησης της πρώτη φορά Αριστεράς.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου