Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Στιγμιότυπα


Πρώτο στιγμιότυπο 

Ο θάνατος του γηραιού πρώην δικτάτορα Φιντέλ Κάστρο οριοθετεί κατά πάσα πιθανότητα το τέλος μιας εποχής (...) Η Κούβα ήταν μετά την επανάσταση του 1959 το μοναδικό παράδειγμα καθεστώτος «υπαρκτού σοσιαλισμού» στην αμερικανική ήπειρο. Εδώ και χρόνια όμως έχει αρχίσει μια πορεία «κινεζοποίησης», δηλ. διατήρησης του αυταρχισμού σε πολιτικό επίπεδο, με ταυτόχρονη σταδιακή στροφή προς τον καπιταλισμό στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο (...) Ο εκλιπών ήταν μια αντιφατική φυσιογνωμία, αφού επαγγέλθηκε την κοινωνική απελευθέρωση και ηγήθηκε της ανατροπής του αυταρχικού καθεστώτος Μπατίστα, αλλά κατέληξε να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός νέου τύπου αυταρχισμού. ("Μια αντιφατική φυσιογνωμία", Το Βήμα, 4/12/2016)
Μήπως μπορείτε να μαντέψετε τι σόι καπνό φουμάρει ο συντάκτης του παραπάνω κειμένου; Αν σκεφτήκατε κάτι ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία, ΠαΣοΚ ή Ποτάμι, πέσατε έξω. Ο άνθρωπος που αποκαλεί ευθέως δικτάτορα τον Φιντέλ και χρησιμοποιεί τον όρο "υπαρκτός σοσιαλισμός" μέσα σε εισαγωγικά δεν είναι συντηρητικός, δεν είναι δεξιός. Είναι... αριστερός! Είναι ο συνταγματολόγος ευρωβουλευτής τού ΣυΡιζΑ Κώστας Χρυσόγονος! Αριστερά με την βούλα.

Τι λέει ο κομμουνιστής κ. Κατρούγκαλος για όλα αυτά;

Πολύ σωστά, κύριε Χρυσόγονε! Τί είναι οι καναλάρχες για να διώκονται ποινικά; Δικτάτορες;

Δεύτερο στιγμιότυπο
Προβλήματα σε πολλά νησιά έχει προκαλέσει η απεργία των ναυτεργατών (...) Ήδη έχουν αρχίσει να παρατηρούνται ελλείψεις σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες φορτηγά με ευπαθή και άλλα προϊόντα παραμένουν εγκλωβισμένα σε πολλά νησιά (...) 2,500 με 3,000 μαθητές της τρίτης λυκείου από σχολεία της Αττικής ήταν προγραμματισμένο να φύγουν από την Κρήτη το πρωί της Δευτέρας για να επιστρέψουν στην Αθήνα. Αλλά η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των ναυτεργατών, τους εγκλωβίζει στο νησί (...) Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας, FedHATTA κ. Λύσανδρος Τσιλίδης σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο σχετικά με το θέμα: «Θα υπάρξει σίγουρα οικονομική βλάβη για τις οικογένειες αυτών των παιδιών. Είναι στην καλή διάθεση του κάθε ξενοδόχου πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα της οικονομικής επιβάρυνσης της επιπλέον διαμονής». Σε ανακοίνωσή του κάλεσε τους ναυτεργάτες να αναθεωρήσουν τη θέση τους «για το καλό των παιδιών μας, αναδεικνύοντας τον αγώνα σας με συμπάθεια και όχι με αρνητισμό, ο οποίος μπορεί να αποβεί εις βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους». (Από διάφορες εφημερίδες τού τριήμερου 4-6/12/2016)
Ως γνωστόν, κάθε απεργία πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις ανάγκες όλων των άλλων πλην των απεργών. Οι δάσκαλοι δεν πρέπει να απεργούν, σκεπτόμενοι ότι τα παιδιά πρέπει να μάθουν γράμματα. Οι λιμενεργάτες δεν πρέπει να απεργούν, σκεπτόμενοι τις πενθήμερες σχολικές εκδρομές και τα σέσκουλα που θα σαπίσουν στα φορτηγά. Οι γιατροί κι οι νοσοκόμοι δεν πρέπει να απεργούν, σκεπτόμενοι την υγεία των ασθενών. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς δεν πρέπει να απεργούν, σκεπτόμενοι τις μετακινήσεις των άλλων εργαζομένων. Και ούτω καθ' εξής.

Συνοπτικά μιλώντας, οι βιομηχανικοί εργάτες δεν πρέπει να απεργούν, σκεπτόμενοι την ανάγκη της χώρας για ανάπτυξη. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι δεν πρέπει να απεργούν, σκεπτόμενοι ότι η εθνική οικονομία έχει ανάγκη την κίνηση της αγοράς. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πρέπει να απεργούν, σκεπτόμενοι ότι η εύρρυθμη λειτουργία τού κράτους είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Και γενικώς, ουδείς πρέπει να απεργεί διότι η "απεργία είναι ξεπερασμένο εργαλείο τού περασμένου αιώνα", όπως λέει ο συριζαίος πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ Μάρκος Γκανάς.


Τρίτο στιγμιότυπο
 
Η πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών φαίνεται να οδηγεί σε... «ισοπαλία» στο πλέον δύσκολο θέμα των εργασιακών. Το ΔΝΤ σε επίπεδο τόσο κεντρικής διαπραγμάτευσης όσο και τεχνικών κλιμακίων παραμένει αμετακίνητο ζητώντας διπλασιασμό των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%, πλην όμως τα τελευταία 24ωρα η (πολιτική) αποφασιστικότητα να κλείσει η συμφωνία, αν όχι αύριο Δευτέρα, το αργότερο το επόμενο δεκαήμερο, φέρνει πιο κοντά έναν συμβιβασμό. ("Με... ισοπαλία κλείνουν τα εργασιακά", Αυγή, 4/12/2016)
Οι "θεσμοί" νόμιζαν ότι θα μας κέρδιζαν με περίπατο αλλά, χάρη στην πολιτική αποφασιστικότητα της αριστερής μας κυβέρνησης, καταφέραμε και αποσπάσαμε ισοπαλία σε μια δύσκολη έδρα. Βάλαμε ένα ωραίο γκολ, παγώνοντας το θέμα των ομαδικών απολύσεων μέχρι να βγει η απόφαση του ευρωδικαστηρίου, άσχετα αν ξέρουμε εδώ και καιρό (ας είναι καλά η υπόθεση των Τσιμέντων Χαλκίδος) ότι οι ευρωδικαστές τάσσονται υπέρ της απελευθέρωσης των απολύσεων. Επίσης, μπορεί να μη καταφέραμε να επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις αλλά κρατήσαμε το θέμα ανοιχτό ώστε να επανέλθουμε σε κανα χρόνο. Βέβαια, δεν μπορέσαμε να κρατήσουμε την εστία μας ανέπαφη και φάγαμε δυο χαζά γκολ με τον συνδικαλιστικό νόμο και με τις ευέλικτες μορφές εργασίας αλλά και η ισοπαλία δεν είναι κακό αποτέλεσμα.

Κυριακή 15/3/2015: Ακόμη δεν έχει κοπάσει η ευφορία των εκλογών και η παρέα βγαίνει βόλτα για καφέ στο Παγκράτι. Διακρίνονται (από αριστερά): Δ. Τζανακόπουλος, Γ. Βαρουφάκης, Αλ. Τσίπρας, Θ. Μιχόπουλος και Γ. Σακελλαρίδης)

Τέταρτο στιγμιότυπο
Η απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι σημαντική επιτυχία και αποφασιστικό βήμα για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης (...) Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι το ΔΝΤ οφείλει να κατανοήσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε σε καμιά περίπτωση την απαίτηση για μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος (...) Εμμένουμε σταθερά στη θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί την εξαίρεση στην ευρωπαϊκή κανονικότητα σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις. ("Επιτυχία και αποφασιστικό βήμα η απόφαση του Eurogroup", ΑΠΕ-ΜΠΕ, 6/12/2016)
Αυτά δήλωσε ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ζητώντας -εμμέσως πλην σαφώς- να χειροκροτήσουμε την κυβέρνηση που δεν αποδέχεται τις απαιτήσεις των θεσμών για λήψη μέτρων μετά το 2018, οπότε λήγει το τρέχον μνημόνιο. Στο μεταξύ, βέβαια, τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή που θα έχουν ληφθεί ως τότε, θα παραμείνουν εν ισχύι στο διηνεκές.

Εκείνο που ξέχασε να επισημάνει ο κ. Τζανακόπουλος είναι ότι, μετά την λήξη του μνημονίου, η Ελλάδα θα υπαχθεί στις διαδικασίες που προβλέπει το "ευρωπαϊκό εξάμηνο", βάσει των οποίων η πορεία κάθε χώρας ελέγχεται ανά έξι μήνες και οι όποιες αποκλίσεις παρατηρηθούν, διορθώνονται με λήψη μέτρων κατά το επόμενο εξάμηνο. Ήδη, από την πρώτη εφαρμογή αυτού του εξαμήνου, εκδόθηκαν οδηγίες συμμόρφωσης προς την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, την Κύπρο, την Λιθουανία, την Σλοβενία και την Φινλανδία, οι οποίες καλούνται να προχωρήσουν σε λήψη πρόσθετων μέτρων ώστε να διασφαλίσουν πως οι προϋπολογισμοί τους συμβαδίζουν προς το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Με άλλα λόγια, ο κ. Τζανακόπουλος ξέχασε να επισημάνει στους ταλαίπωρους πολίτες αυτού του τόπου ότι από εφέτος μπήκε σε εφαρμογή ένα μνημόνιο για όλες τις χώρες της Ευρώπης, το οποίο λέγεται "ευρωπαϊκό εξάμηνο". Κατά τα άλλα, αν όλα πάνε καλά με την πολυθρύλητη ελάφρυνση και συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε πιστά τις εντολές των ευρωαφεντικών μας, το 2060 το χρέος μας θα έχει περιοριστεί στο 104% του ΑΕΠ. Με λίγη προσπάθεια παραπάνω, ίσαμε το 2100 -2150 το πολύ- μάλλον θα έχουμε πιάσει το όριο της Λισαβόνας που είναι 60%. Υπομονή χρειάζεται και όλα θα γίνουν!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου