Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Μου σερβίρετε ένα οικονομικό σκάνδαλο με μια πρέζα δικαιοσύνης παρακαλώ;





 
Καθημερινό σχόλιο στα μέσα ενημέρωσης κάτω από κάθε είδηση περί σκανδάλων και άλλων δεινών: «Γι’ αυτό χρεοκόπησε η χώρα». Η οργή έχει ξεχειλίσει είναι η αλήθεια και με τις προκλητικές αποφάσεις τις ελληνικής δικαιοσύνης. 
(Παρένθεση: εντύπωση μου κάνει που ο ήχος των πατημένων πλήκτρων δυναμώνει όταν οι δικαστικές αποφάσεις αφορούν πολιτικούς, το φιλικό περιβάλλον αυτών, επιχειρηματίες και όχι την ανελέητη και θρασεία επίθεση που δέχεται ο εργαζόμενος από τις αποφάσεις της. Της αναγνωσιμότητας το ανάγνωσμα μάλλον…)


Είναι αλήθεια λοιπόν, «γι’ αυτό χρεοκόπησε η χώρα»; Η μόνη αλήθεια είναι ότι είναι αρκετά εύηχο σαν σύνθημα ή και δικαιολογία. Το πετάς και ξεμπερδεύεις. Και αν δεν θες να ξεμπερδέψεις, θα μπλέξεις να εξηγείς ότι τα οικονομικά σκάνδαλα και οι μίζες δεν είναι ούτε το ένα τοις χιλίοις ως αιτία της χρεοκοπίας μπροστά στη νόμιμη και νομοθετημένη κλοπή. Πού να μιλήσεις και για κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου! Ή θα ακούσεις ένα ξεγυρισμένο παράτα μας ή ο άλλος θα ψάχνει το τηλέφωνο για Δαφνί. Δεν παίζεις μ’ αυτά.

Δεν υπάρχει πιο ύπουλος πραγματισμός να μιλάς για έξοδο από την κρίση, με την δικαιολογία «αν υπήρχε κράτος», δηλαδή μια ευνομούμενη πολιτεία σ’ ένα κανονικό κράτος δικαίου, “αδελφέ και η αρωγή της δαμόκλειου σπάθης της αδέκαστης δικαιοσύνης, πού να τολμήσουν τα λαμόγια να κλέψουν ή να ζητήσουν μίζα…“. Και πού να τολμήσεις να τους απαντήσεις πως ναι αλλά δες και τα ευρωπαϊκά οργανωμένα κράτη όπου σκάει το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο: Volkswagen, Siemens Γερμανία, Societe Generale Γαλλία, Parmalat Ιταλία πιο παλιά, Bank of Credit and Commerce International, ή αλλιώς Bank of Cocaine and Criminals International με καταγγελίες εκτεταμένης απάτης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος με έδρα το Λουξεμβούργο και γραφεία στο Λονδίνο, το σκάνδαλο των ημερών, τα ακατάλληλα σφαγιασμένα γέρικα άλογα σε Ισπανία και Πορτογαλία με πλαστογραφημένα έγραφα εξαγωγής στο Βέλγιο, ή το παλαιότερο διατροφικό σκάνδαλο στην Ιρλανδία το 2013, που πωλούνταν ως βόειο το 100% κρέας αλόγου. Για να μη μείνεις όμως με την απορία όλοι έχουν καταδικαστεί. Ναι και; Κρατικές ιδιομορφίες, αλλά η ουσία του κεφαλαίου είναι η ίδια: το κέρδος. Από την Γερμανία στην Ιαπωνία μέχρι την Αμερική.

Επιμένω ελληνικά που λέει και το γνωστό σλόγκαν. Θεσμοθετημένα εργαλεία του συστήματος, δηλαδή του καπιταλιστικού, είναι οι φοροελαφρύνσεις οι εισφοροπαλλαγές και το απόρρητο (φορολογικό, τραπεζικό, επιχειρηματικό ,εμπορικό). Νομοθετημένες οι φοροαπαλλαγές. Μόνο για τους εθνικούς μας ευεργέτες εφοπλιστές ο φόρος φτάνει μέχρι και το αστρονομικό ποσό των 10 ευρώ τη μέρα. Ανώνυμες μετοχές, χρηματιστηριακά παίγνια, τίτλοι, ομόλογα, “νόμιμο” λαθρεμπόριο, εξαγωγή κεφαλαίων.

Πάμε και στις αγαπημένες μας off shore. Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου οικονομικών προ 5ετίας: Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέρχεται στις 21.065. 

Από αυτές οι 16.580 ήταν ενεργές. Πάντα σύμφωνα με το τότε υπουργείο οικονομικών μόλις 1 στις 100 δήλωνε ως υποχρεούται – για τον προσδιορισμό του ειδικού φόρου επί των ακινήτων που διαθέτουν επί μια ολόκληρη δεκαετία (και τα χρόνια της κρίσης μέσα). Επίσης ένα άλλο στοιχείο: από το 2010 και μετά πάντα, ο φόρος που πληρώνουν αυτές που τελικώς υποβάλλουν δηλώσεις, μειώθηκε έως και 92%!!!

Δεν θα μπορούσα να αφήσω απέξω τον νέο «αναπτυξιακό νόμο». Κρατική χρηματοδότηση, επιδοτήσεις του μισθολογικού «κόστους», σταθερός φορολογικός συντελεστής επί των κερδών, μέχρι και 12 χρόνια επιδότηση του «επιχειρηματικού κινδύνου». Αν έχεις χάσει κάτι εκατομμύρια, που κόβουν από επιδόματα, μισθούς και συντάξεις στον «αναπτυξιακό νόμο», βρίσκονται και στον ΣΕΒ.

Άφησα για το τέλος τις αμυντικές δαπάνες. Ο ορισμός του Σκάνδαλου. Δεύτερη η Ελλάδα σε ποσοστό ΝΑΤΟικών δαπανών με πρώτη τις ΗΠΑ! Το 2,46% του ΑΕΠ της χώρας πηγαίνει ετησίως για στρατιωτικές δαπάνες και δαπάνες του ΝΑΤΟ.

Μόλις 6 κράτη σε σύνολο 29 της νατοϊκής συμμαχίας ακουμπάνε σε δαπάνες το 2% (ΗΠΑ, Ελλάδα, Εσθονία, Βρετανία, Ρουμανία, Πολωνία κατά σειρά). Ενδεικτικά, Γερμανία και Γαλλία, ξοδεύουν ακριβώς τα μισά. Πολύ πιο κάτω βρίσκεται και η Τουρκία.

Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός μας Αλέξης Τσίπρας «η Ελλάδα θα συνεχίσει, παρά το πλαίσιο αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, να πληροί το στόχο που ετέθη στην Ουαλία για 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες».

Να τολμήσω να προτείνω καθημερινή ολοήμερη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με μόνιμους καλεσμένους Άδωνι και Πολάκη μέχρι το τέλος των διακοπών για την ψυχαγωγία όσων δεν έχουν ούτε το 1.40 των ΜΜΜ για ένα μπάνιο.

katiousa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου