Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

ΠΑΤΡΑ : ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΝΑ ΣΤΟΝ ΚΑ'Ι'ΑΦΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ !!!


 
Τη φράση ΄΄παραχωρούμε οριστικά το θαλάσσιο μέτωπο στην πόλη΄΄ την έχουμε ακούσει (από τον Τσίπρα μόνο) τουλάχιστον τέσσερις φορές. 

Έκτοτε πέρασαν τρία χρόνια για την μετατροπή της προσωρινής σύμβασης σε οριστική, αλλά η γραφειοκρατία δε λέει να βάλει τέλος σε απρόβλεπτα εμπόδια που εμφανίζονται κάθε φορά πριν πέσουν οι υπογραφές.

Η πόλη αποδέχτηκε – κάνοντας υποχωρήσεις – το δεύτερο σχέδιο Δρίτσα. Τότε η κυβέρνηση υποσχέθηκε πως σε χρονικό διάστημα 6-12 μήνες θα είχε ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την απόδοση του θαλασσίου μετώπου. Πέρασαν δύο χρόνια κι ακόμα φαίνεται πως είμαστε μακριά από την οριστική λύση.
 
 
 
 Η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, που επεξεργάζεται το οριστικό σχέδιο παραχώρησης, παραδέχτηκε ότι το κουβάρι είναι μπλεγμένο . Έτσι αποφάσισε να μεταβιβάσει στο δήμο ό,τι υπάρχει στο θαλάσσιο μέτωπο και να κινηθεί αυτός μετά μέσω νομικής οδού ώστε να διευθετήσει τις εκκρεμότητες.

Δηλαδή, το αρμόδιο Υπουργείο, η κυβέρνηση , το Γραφείο Πρωθυπουργού δεν βρίσκουν άκρη καθώς προσκρούουν σε νόμους και διατάξεις και ζητούν να αναλάβει ο δήμος τη διευθέτηση την ίδια στιγμή που ολόκληρη κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια ψηλά !
 
 
 
 Ιδιοκτήτης του θαλασσίου μετώπου είναι το υπουργείο Οικονομικών, η Κτηματική υπάγεται στο ίδιο Υπουργείο, αλλά όταν εξεδόθη η απόφαση του ΣτΕ για κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων της παραλιακής, ειδοποίησε εγγράφως τον δήμο να προχωρήσει στην κατεδάφισή τους πριν υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης. Προσέξτε τη διαφορά : Η Κτηματική δεν απευθύνεται στον ιδιοκτήτη της έκτασης (υπ.Οικονομικών) αλλά στο δήμο, τον μελλοντικό ιδιοκτήτη. Το δε Υπουργείο δεν παρεμβαίνει στην υφιστάμενη Υπηρεσία του και να τερματίσει έτσι πιέσεις και απειλές προς τον δήμο.
 
 
 
Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν υφίστανται μόνο στον χρονικό ορίζοντα της σύμβασης ή στον μη επανακαθορισμό των ορίων αιγιαλού και παραλίας, όπου έτσι χάνεται μεγάλο τμήμα της έκτασης που είναι προς παραχώρηση (αυτά με αμοιβαίες υποχωρήσεις δύναται να διευθετηθούν). Το αγκάθι υπάρχει στα κτίσματα, τα οποία κρίθηκαν παράνομα αμέσως μετά τον αποχαρακτηρισμό της λιμενικής ζώνης. Φαίνεται πως το νομικό κώλυμα που προκύπτει είναι ανυπέρβλητο γι αυτό και επιβάλλεται να δοθεί από την κυβέρνηση πολιτική λύση καταθέτοντας στη βουλή μια τροπολογία, που θα οδηγήσει στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Αυτό ζητάει και ο δήμος ώστε να του αποδοθεί ΄΄καθαρό΄΄ το θαλάσσιο μέτωπο κι όχι να μπλέξει σε περιπέτειες με ευθύνες που δεν του ανήκουν.
 
 
Πάντως, στο διάστημα όπου διαπιστώθηκαν νομικά κωλύματα και ΄΄πάγωσαν΄΄ οι εξελίξεις, ο δήμος ζήτησε και αποδέχτηκε η κυβέρνηση, να εξαιρεθεί το Νότιο Πάρκο από το παλιό καθεστώς προσδιορισμού αιγιαλού και παραλίας. Τούτο σημαίνει ότι ο δήμος μπορεί να συνεχίσει εκεί τις παρεμβάσεις του για την ολοκλήρωση του Πάρκου δίχως να αμφισβητείται η νομιμότητα των εργασιών.
 
 
Επίσης, μέχρι να φθάσουμε σε συμφωνία (κυρίως για τα αυθαίρετα κτίσματα που είναι και το βασικό εμπόδιο) ο δήμος θα προχωρήσει, μετά το Πάσχα, σε ανάπλαση της έκτασης από τον μόλο μέχρι τον φάρο με ορατό τον κίνδυνο νέων ποινικών διώξεων. Άλλωστε, την ίδια αντιμετώπιση είχε ο δήμος και για το Νότιο Πάρκο. Ωστόσο , δεν περιμένει άλλο την κυβέρνηση. Τρία χρόνια ήταν πάρα πολλά ώστε να ξεπεράσει νομικά κωλύματα και να διευθετήσει το ζήτημα. Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις δείχνουν να υπάρχει έλλειμμα πολιτικής βούλησης.
 
  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου