Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

«Ο ευρωκομμουνισμός ήταν οπορτουνιστικός εκφυλισμός»: Ο ΓΓ του ΚΚ Ιταλίας Μάρκο Ρίτσο αποκαθηλώνει τον Μπερλινγκουέρ






Από atexnos3 στο Νοέ 24, 2018 Πολιτική
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας (Partito Comunista) Μάρκο Ρίτσο κατά τη διάρκεια των εργασιών της 20ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στην Αθήνα. 

Στην τοποθέτηση του ο Ρίτσο, αφού αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο ιταλικό εργατικό κίνημα και ευρύτερα στην πολιτική σκηνή της χώρας, εξαπέλυσε σκληρή κριτική στην οπορτουνιστική πολιτική του – άλλοτε κραταιού τις δεκαετίες 1970 και 1980- Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο πολιτικό «φλερτ» του παλαιού Ιταλικού ΚΚ με την σοσιαλδημοκρατία, ο Ρίτσο σημείωσε: «Απορρίπτουμε με απόλυτη επιμονή τις πολιτικές συμμαχίες μεταξύ κομμάτων για εκλογικούς λόγους και, ακόμη περισσότερο, προς υποστήριξη των αποκαλούμενων “αριστερών κυβερνήσεων”. Το ιταλικό εργατικό κίνημα έχει πληρώσει βαριά την πολιτική της συνεργασίας και του συμβιβασμού με τα ρεφορμιστικά κόμματα».


Στο στόχαστρο του ΓΓ του ΚΚ Ιταλίας βρέθηκε η ρεφορμιστική πολιτική του λεγόμενου ευρωκομμουνισμού, που στην Ιταλία εκφράστηκε μέσω της ηγεσίας του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, ΓΓ του Ιταλικού ΚΚ από το 1972 έως το 1984. 

«Ο ευρωκομμουνισμός, που στην Ιταλία θα μπορούσε να οριστεί ως “Μπερλινκουερισμός”, ήταν ένας ρεφορμιστικός και οπορτουνιστικός εκφυλισμός, βασισμένος στην διαστρέβλωση της σκέψης του Γκράμσι» σημείωσε ο Μ.Ρίτσο και πρόσθεσε πως το ευρωκομμουνιστικό ρεύμα «αρνούμενο το μαρξισμό-λενινισμό επικύρωσε την αλλοίωση του Ιταλικού ΚΚ, οδηγώντας το στην στήριξη της αστικής κυβέρνησης με την εθνική ενότητα (ιστορικό συμβιβασμό, όπως έγινε γνωστός) της δεκαετίας του ’70, αργότερα την αποδοχή του ΝΑΤΟ και της ΕΟΚ, την παύση των σχέσεων του με το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και τελικά την αυτοκαταστροφή του».

Σημειώνεται ότι είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που ηγέτης ιταλικού κομμουνιστικού κόμματος ασκεί, σε διεθνή σύσκεψη, τέτοιου είδους ανοιχτή και σκληρή κριτική στην πολιτική γραμμή του άλλοτε κραταιού Ιταλικού ΚΚ, αποκαθηλώνοντας ιδεολογικά την οπορτουνιστική γραμμή του Μπερλινγκουέρ που οδήγησε το ισχυρότερο κομμουνιστικό κόμμα της Δύσης στην απαξίωση και τον αφανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου