Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Ρυθμοί «χελώνας» το λιγότερο...




Από τη σχετική Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή (βλ. σελ. 3) αναδεικνύεται η επιχείρηση κουκουλώματος της υπόθεσης των συνακροάσεων - υποκλοπών. Πρόκειται για απαράδεκτη βραδύτητα και κωλυσιεργία διαφόρων αρχών και υπηρεσιών για το σοβαρό αυτό ζήτημα. Η ίδια η «διαδρομή» της υπόθεσης το αποδεικνύει:

Μετά τη δημόσια καταγγελία του ΚΚΕ για το πρώτο κρούσμα συνακροάσεων - παρεμβολών στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ στον Περισσό (1/12/2016), η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε διατάξει κατεπείγουσα έρευνα. Το ΚΚΕ έκανε ό,τι ζητήθηκε ώστε να προχωρήσει άμεσα η έρευνα, ενώ ήδη στις 9/12/2016 κατέθεσε στον αρμόδιο εισαγγελέα αίτημα για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.

Ωστόσο, η «κατεπείγουσα» έρευνα από την αρχή βάδισε με ρυθμούς «χελώνας», ενώ είναι καθαρό ότι με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα μπορούσαν ταχύτατα να εντοπιστούν αυτοί που βρίσκονται πίσω από τις υποκλοπές. Τις δυνατότητες των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών να εντοπίζουν πρόσωπα και πράξεις πίσω από τη διαδικτυακή «ανωνυμία», πίσω από τις παραποιήσεις κ.λπ., τις ξέρουν σήμερα «και τα μικρά παιδιά».


* * *
 
Στις 5/4/2017 σημειώθηκε νέο κρούσμα τηλεφωνικών παρεμβάσεων στην έδρα της ΚΕ, που επίσης καταγγέλθηκε άμεσα.

Από τη μεριά της η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) διεξήγαγε έκτακτο έλεγχο και επισήμανε στις εκθέσεις της ευρήματα και στοιχεία τα οποία οι συναρμόδιες αρχές μπορούσαν και όφειλαν να αξιοποιήσουν για να συνεχίσουν σε βάθος την έρευνά τους. Τέτοιο στοιχείο αποτελεί και η ύπαρξη κλήσεων μέσω τηλεφωνικού δικτύου από το εξωτερικό. Εχουμε τονίσει ότι αν τα συγκεκριμένα τηλεφωνήματα (από το εξωτερικό και μέσω σταθερού δικτύου) έχουν υποστεί επίσης παραποίηση προέλευσης, τότε είναι βέβαιο ότι το «χέρι» που κινεί τις συνακροάσεις δεν είναι ένας απλός ιδιώτης, αλλά κέντρο με αναβαθμισμένη τεχνογνωσία και μέσα... Μήπως ορισμένες αρχές και υπηρεσίες δεν είδαν και δεν πρόσεξαν τα συγκεκριμένα ευρήματα;

Χαρακτηριστικό της προσπάθειας να ερευνηθεί η υπόθεση μόνο «για τα μάτια του κόσμου» και να μπει άρον - άρον στο αρχείο είναι το γεγονός ότι η ΑΔΑΕ επανειλημμένα ζητούσε από τις αρμόδιες αρχές να της σταλούν τα πορίσματα της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου, τα οποία τελικά πήρε στα χέρια της σχεδόν δύο χρόνια μετά...

* * *
 
Και ενώ μια σειρά από στοιχεία από τους ελέγχους ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν για τη βαθύτερη διερεύνηση της υπόθεσης, με πράξη της αρμόδιας εισαγγελέα Πρωτοδικών στις 6/11/2017 η δικογραφία όδευε για το αρχείο.

Χρειάστηκαν επανειλημμένες διαμαρτυρίες, δημόσιες καταγγελίες, παρεμβάσεις του Κόμματος στη Βουλή και υπόμνημά του στην Εισαγγελική Αρχή στις 8/3/2018, ώστε η υπόθεση τελικά να μην αρχειοθετηθεί. Πράγματι, η Εισαγγελία Εφετών δεν δέχτηκε να θέσει στο αρχείο τη δικογραφία, αλλά την «επέστρεψε» στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Από εκεί φαίνεται να στάλθηκε για προκαταρκτική εξέταση στη ΓΑΔΑ, και στη συνέχεια να επέστρεψε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος τη χειρίζεται.

Εχουν περάσει πλέον πάνω από δύο χρόνια... Για άλλες περιπτώσεις, «εν μία νυκτί» αποκαλύπτονται παρόμοιες παρεμβάσεις.

Σε όλη αυτήν τη διαδρομή, το μπαλάκι των ευθυνών πετιέται από τη μία αρχή στην άλλη, και με εντυπωσιακή ευκολία ορισμένοι αρμόδιοι καταλήγουν πως «είναι αδύνατος ο εντοπισμός των υπαιτίων». Στην πραγματικότητα, εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν αξιοποιηθεί οι τεχνολογικές δυνατότητες για να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι. Αυτό πρέπει να γίνει έστω και τώρα. Το γαϊτανάκι ευθυνών πρέπει να σταματήσει.


Δ.
 
Ριζοσπάστης   Τρίτη 8 Γενάρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου