Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Πρωτομαγιά: Μέρα διεθνιστικής πάλης ενάντια στον καπιταλισμό, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό



Ανακοίνωση για την Πρωτομαγιά εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία. Αναλυτικά αναφέρει:

«Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο το 1886, όλους τους αλύγιστους της ταξικής πάλης που έδωσαν και τη ζωή τους για τα δικαιώματα της τάξης τους, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Αντλούμε δύναμη από την ιστορική πείρα, οργανώνοντας τους σύγχρονους αγώνες της εργατικής τάξης, τη συμμαχία της με τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου, στα αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους των ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Οι αντιθέσεις του καπιταλισμού οξύνονται και είναι ολοφάνερες: Επαναλαμβανόμενοι πόλεμοι, προσφυγιά, κρίσεις, μαζική ανεργία, εκμετάλλευση, ανισότητα, εξαθλίωση των εργαζόμενων, μόλυνση του περιβάλλοντος.


Το κεφάλαιο προσπαθεί να αποκρύψει τις πραγματικές αιτίες αυτής της πραγματικότητας για να αποπροσανατολίσει τη δικαιολογημένη λαϊκή οργή στην κατεύθυνση της διαιώνισης του καπιταλισμού, κρύβοντας το γεγονός ότι η εξαθλίωση των εργαζόμενων μαζών παγκόσμια και οι αυξανόμενες ανισότητες ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς και ανάμεσα σε χώρες με διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης είναι αποτέλεσμα της διαίρεσης της κοινωνίας σε τάξεις και της διαδικασίας της καπιταλιστικής συσσώρευσης.

Η αδικία που χαρακτηρίζει τον καπιταλισμό ως σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση επιχειρείται να δικαιολογηθεί ως αποτέλεσμα της οικονομικής συγκυρίας ή ως ένα λάθος στη διαχείριση του συστήματος, ενώ είναι ένα χαρακτηριστικό άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ίδιο τον καπιταλισμό, τόσο στην κρίση όσο και στη φάση της ανάκαμψής του.

Το κεφάλαιο επίσης χρησιμοποιεί τον εθνικισμό - ρατσισμό ως ένα όπλο "μαζικού αποπροσανατολισμού". Μόνο η αστική τάξη έχει οφέλη από αυτό και έτσι αποκρύπτει τις τεράστιες ευθύνες της για τους πολέμους και την καταλήστευση ολόκληρων χωρών. Οι πρόσφυγες και μετανάστες που φεύγουν από τις χώρες τους λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της ιμπεριαλιστικής ειρήνης της εκμετάλλευσης, των ασθενειών και της δυστυχίας διευρύνουν την "εφεδρεία εργαζομένων" που χρησιμοποιείται από το κεφάλαιο για να μειώσει περαιτέρω τους μισθούς όλων.

Στην Πρωτομαγιά επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά την αλληλεγγύη των κομμουνιστών και του εργατικού κινήματος στους μετανάστες προλετάριους. Ο καπιταλιστής είναι ο ταξικός αντίπαλος, όχι ο μετανάστης. Ο καπιταλιστής απολύει, μειώνει μισθούς, επιβάλλει απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Μόνο στην πάλη για ταξική ενότητα και ισοτιμία των δικαιωμάτων όλων των εργαζόμενων, ντόπιων και μεταναστών, βρίσκεται η διέξοδος.

Καταδικάζουμε τον καιροσκοπισμό της σοσιαλδημοκρατίας, των εργατοπατέρων και των συμβιβασμένων ηγεσιών τους που δρουν για να εκτονωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια και βοηθούν μόνο να εγγυηθεί η επιβίωση του συστήματος που πεθαίνει. Η αστική τάξη προσπαθεί να εξουδετερώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια με την καταστολή της κοινωνικής διαμαρτυρίας και τον εγκλωβισμό της σε κινήματα που, άσχετα από "δεξιές" και "αριστερές" ταμπέλες, υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των κυβερνήσεών του και των διεθνών ιμπεριαλιστικών συμμαχιών του, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Για παράδειγμα, η αστική τάξη προσπαθεί να διοχετεύσει τη δίκαιη και διευρυνόμενη δυσαρέσκεια για την οικολογική καταστροφή και για τη ζημιά στην υγεία των εργαζομένων σε νεο-οικολογικά κινήματα που ενοχοποιούν τον ατομικό καταναλωτή αντί τα μεγάλα μονοπώλια, χωρίς να καταγγείλουν αυτό που απειλεί την επιβίωση του πλανήτη, δηλαδή την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από τα καπιταλιστικά μονοπώλια για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Η ελπίδα βρίσκεται στον ταξικό αγώνα, στην οργάνωση και ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Φέτος, η Πρωτομαγιά συμπίπτει με την αρχή της εκστρατείας για τις ευρωεκλογές. Οι λαοί έχουν πείρα ότι η ΕΕ δεν βελτιώνεται, μόνο χειρότερη, πιο αντιλαϊκή και αντιδραστική μπορεί να γίνει. Για αυτό πρέπει να σπάσουμε τις αλυσίδες που μας φυλακίζουν, πρέπει να εντείνουμε την πάλη ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τους πολιτικο-στρατιωτικούς μηχανισμούς του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού που εξασφαλίζουν την κυριαρχία του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων και λαών.

Η Ευρώπη των εργαζομένων και των λαών δεν μπορεί να προκύψει από την ΕΕ που διαιωνίζει την καπιταλιστική καταπίεση και την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

Ενάντια στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ πρέπει να στοχεύουμε τη δράση μας, ξεκινώντας από αυτή τη Πρωτομαγιά, ορμητήριο για μια νέα εποχή προλεταριακών αγώνων που πρέπει να ξεκινήσει για τη διεκδίκηση των εργατικών δικαιωμάτων, την ανατροπή του καπιταλισμού, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, μέχρι τη τελική νίκη.

Με την ευκαιρία αυτή της Πρωτομαγιάς, οι κομμουνιστές στέλνουν αγωνιστικό χαιρετισμό και εκφράζουν τη διεθνιστική αλληλεγγύη τους με τους εργαζόμενους της Ευρώπης και σε όλο τον κόσμο, παντού όπου παλεύουν για τα δικαιώματά τους και την απελευθέρωσή τους από τα δεσμά του καπιταλιστικού συστήματος.
Ζήτω η Πρωτομαγιά

Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!».

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου