Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

«Μεταμνημονιακό»...


Η τραγική αυτοκτονία του 38χρονου εργαζόμενου, που δεν άντεξε τις εργοδοτικές πιέσεις και τους εκβιασμούς στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ Ημαθίας, φτάνοντας να χάσει τη δουλειά του, έφερε στην επιφάνεια την κόλαση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η απώλειά του και όσα προηγήθηκαν κουρελιάζουν την «ειδυλλιακή» εικόνα που καλλιεργούν προεκλογικά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τις ανέξοδες και παραπλανητικές υποσχέσεις για «ισχυρή ανάπτυξη» που θα διασφαλίσει την «κοινωνική συνοχή» και θα φέρει «νέες, ποιοτικές» θέσεις εργασίας. Κούφια λόγια, με μοναδική σκοπιμότητα να κουκουλώσουν την άθλια πραγματικότητα που ζουν οι εργαζόμενοι. Οσο κι αν προσπαθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι να κρύψουν τις ευθύνες τους, η αλήθεια είναι ότι: Με δικούς τους νόμους έχουν το «δικαίωμα» οι εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή στο εξωτερικό, εκεί όπου το περιθώριο κέρδους είναι μεγαλύτερο, και να πετάνε στην ανεργία τους εργαζόμενους, όπως έκανε στην προκειμένη περίπτωση η ΔΕΛΤΑ. Με δικούς τους νόμους οι εργοδότες έχουν το ελεύθερο να απολύουν όσους και όποτε τους γουστάρει, να πετάνε κόσμο στην ανεργία με προγράμματα «εθελούσιων» απολύσεων.

... έγκλημα
 
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, της απάλειψης κάθε εμποδίου στην επιχειρηματικότητα, μπορεί η εργοδοσία σήμερα να εκβιάζει στυγνά για να πετύχει τους στόχους της. Οσο για εκείνους που πριν από μερικά χρόνια δεν δίσταζαν να σκυλέψουν τους αυτόχειρες της κρίσης για να πουλήσουν το «αντιμνημονιακό» τους αφήγημα, σήμερα αποδεικνύεται η υποκρισία τους και κυρίως το γεγονός ότι η μνημονιακή ζούγκλα της αγοράς εργασίας είναι εδώ, δολοφονώντας κυριολεκτικά εργάτες...

Διακομματικά
 
«Η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι αναπόσπαστο τμήμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας (...) είναι πλέον, εκτός από διαχρονική και διακομματική (...) Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε ρόλο κομβικού κράτους στην ευρύτερη περιοχή. Και η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ είναι καίριας σημασίας». Αυτά μεταξύ άλλων είπε σε συνέντευξη του ο τομεάρχης της ΝΔ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, Γ. Κουμουτσάκος, δίνοντας μερικές ακόμα δημόσιες διαβεβαιώσεις ότι η ΝΔ θα παραλάβει τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα «τρέξει» με τους ίδιους και ταχύτερους ρυθμούς την εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Το ίδιο επιβεβαιώνουν και οι υπόλοιπες δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ, όπως για τα Ελληνοτουρκικά, όπου επιδίδονται σε πλειοδοσία εφησυχασμού και «ξεπλύματος» των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών της αστικής τάξης. Αλλά και οι διαβεβαιώσεις ότι ως κυβέρνηση θα... παρακολουθήσουν στενά την εφαρμογή της ΝΑΤΟικής συμφωνίας των Πρεσπών - την οποία μέχρι πρότινος κατήγγελλαν, χωρίς να απορρίπτουν όμως και τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό που την επέβαλε. Επομένως, και εδώ ο λαός χρειάζεται να σκεφτεί καθαρά: Το πρόβλημα δεν είναι αν την επόμενη μέρα η Ελλάδα από «προτιμώμενος εταίρος» θα μετονομαστεί σε «κομβικό κράτος» για τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, αλλά το ποιος θα σταθεί απέναντι στη «διακομματική» αυτή πολιτική των αστικών κομμάτων που τον βυθίζει όλο και πιο βαθιά στη δίνη των ανταγωνισμών. Και αυτό μπορεί να είναι μόνο ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ.

Πάει πολύ
 
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες (...) καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες (...) εγκρίνει την πρόσκληση προς την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στοιχειοθετημένων μέτρων (...) θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα επανέλθει ανάλογα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας». Αυτό είναι το σκέλος των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο. Οπως εύκολα διαπιστώνει κανείς, από ευχολόγια και συστάσεις, άλλο τίποτα η ΕΕ... Στο διά ταύτα, όμως, θα ...«παρακολουθεί» (!) την Τουρκία, για την οποία διαπιστώνει μάλιστα ότι είναι ήδη υπότροπη στην κυπριακή ΑΟΖ! Βέβαια, ακόμα κι αν η ΕΕ ανακοίνωνε κυρώσεις, αυτό σε τίποτα δεν θα άλλαζε τους οξύτατους ανταγωνισμούς, στους οποίους βρίσκονται μπλεγμένα τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Πάει πολύ όμως ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζει αυτήν την απόφαση ως πειστήριο των «εγγυήσεων» που προσφέρει τάχα η ΕΕ για τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου και να καλλιεργεί επικίνδυνο εφησυχασμό για το ρόλο της ιμπεριαλιστικής ένωσης, κάτω από τίτλους όπως «ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία», «ασπίδα από τους 28», «ντιρεκτίβα μέτρων για την Τουρκία» και άλλα παρόμοια.





Ριζοσπάστης   Τρίτη 25 Ιούνη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου